Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zapiekanka ziemniaczana z porem, cukinią, pieczarkami i boczkiem


Zapiekanka świetnie wygląda, po upieczeniu ładnie się kroi i smakuje wyśmienicie.

Składniki (dla 4 osób):

  • Ziemniaki - 5szt
  • Por - 1 szt
  • Cukinia - 1 mała lub 1/2 dużej
  • Pieczarki - 1/2 kg
  • Boczek surowy wędzony - 100g
  • Jogurt naturalny - 200g
  • Jajko - 1szt
  • Ser żółty - 100g
  • Przyprawy:
  • papryka słodka, ostra, wędzona,
  • pieprz i pieprz ziołowy,
  • przyprawa do ziemniaków
  • Olej do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
  • Opcjonalnie zioła - u mnie tymianek

Ziemniaki kroimy w plastry o grubości około 1 cm i gotujemy na półtwardo. Po włożeniu do wrzątku powinno wystarczyć 10 minut.

Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek. Kiedy będzie już chrupiący zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu po boczku smażymy pokrojone w paseczki pieczarki, pora i cukinię. Jeśli macie młodą cukinię można skroić całość, starszą należy obrać i wydrążyć pestki.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę ziemniaków. Posypujemy przyprawami. Na to układamy boczek, warzywa, przyprawy, drugą warstwę ziemniaków i znów przyprawy.


Ser trzemy na tarce. Mieszamy z jajkiem i jogurtem. Zalewamy zapiekankę. Sos wleje się we wszystkie zakamarki. Posypujemy ziołami.

Pieczemy w 190 stopniach na termoobiegu przez 20 minut. 


Zapiekankę można lekko odchudzić wymieniając żółty ser na mozzarellę 


  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty