Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zapiekanka ziemniaczana z porem, cukinią, pieczarkami i boczkiem


Zapiekanka świetnie wygląda, po upieczeniu ładnie się kroi i smakuje wyśmienicie.

Składniki (dla 4 osób):

  • Ziemniaki - 5szt
  • Por - 1 szt
  • Cukinia - 1 mała lub 1/2 dużej
  • Pieczarki - 1/2 kg
  • Boczek surowy wędzony - 100g
  • Jogurt naturalny - 200g
  • Jajko - 1szt
  • Ser żółty - 100g
  • Przyprawy:
  • papryka słodka, ostra, wędzona,
  • pieprz i pieprz ziołowy,
  • przyprawa do ziemniaków
  • Olej do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
  • Opcjonalnie zioła - u mnie tymianek

Ziemniaki kroimy w plastry o grubości około 1 cm i gotujemy na półtwardo. Po włożeniu do wrzątku powinno wystarczyć 10 minut.

Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek. Kiedy będzie już chrupiący zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu po boczku smażymy pokrojone w paseczki pieczarki, pora i cukinię. Jeśli macie młodą cukinię można skroić całość, starszą należy obrać i wydrążyć pestki.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę ziemniaków. Posypujemy przyprawami. Na to układamy boczek, warzywa, przyprawy, drugą warstwę ziemniaków i znów przyprawy.


Ser trzemy na tarce. Mieszamy z jajkiem i jogurtem. Zalewamy zapiekankę. Sos wleje się we wszystkie zakamarki. Posypujemy ziołami.

Pieczemy w 190 stopniach na termoobiegu przez 20 minut. 


Zapiekankę można lekko odchudzić wymieniając żółty ser na mozzarellę 


  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty