Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasteczka korzenne z miodem leśnym

  Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku. Składniki: Mąka pszenna - 500g Jajko - 1szt Żółtko jaja - 4szt Miód z terenów leśnych - 200g Cukier - 3/4 szklanki Kakao - 1,5 łyżki Masło (lub margaryna) - 125g Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka Śmietana 18% - 100ml Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego.  Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy.  Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 1...

Sałatka Tabbouleh z kalafiorem i granatem


Wariacja na temat libańskiej sałatki z kaszą bulgur i warzywami. Tutaj z surowym kalafiorem, ogórkiem, granatem, miętą i sokiem z cytryny. Świetnie sprawdzi się jako samodzielne lekkie danie lub jako dodatek do grillowanego mięsa. Przepis pochodzi z książki "Kalafior to król". 

Składniki (na 3 porcje):

  • Kasza bulgur - 100g
  • Kalafior - 200g
  • Ogórek zielony - 2szt
  • Granat - 1szt
  • Liście mięty - garść
  • Szczypiorek - 1/2 pęczka
  • Pietruszka - 1 pęczek (ja nie lubię, więc pominęłam)
  • Sok z cytryny - 3 łyżki
  • Oliwa - 3 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

 

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Różyczki kalafiora rozdrabniamy na małe kuleczki. Ogórki kroimy w kostkę. Granata obieramy, część pestek zostawiamy do dekoracji. Szczypiorek, miętę i pietruszkę siekamy.

Mieszamy kaszę z kalafiorem, granatem, ogórkiem i ziołami. Dodajemy olej i sok z cytryny, doprawiamy do smaku. Sałatkę podajemy po schłodzeniu. Przed podaniem dekorujemy granatem.

 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty