Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka z mascarpone na kaczych jajach

Mięciutka, wilgotna i delikatna babka z dodatkiem serka mascarpone. Do upieczenia babki użyłam jaj kaczych. Zawierają one więcej tłuszczu i białka niż jaja kurze, dzięki czemu stanowią świetną bazę do ciast. Składniki: Masło - 150g Jaja kacze - 3szt Cukier - 200g Mascarpone - 250g Mleko - 2 łyżki Mąka pszenna - 330g Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki Sok z limonki - 2 łyżki Przyprawa do sernika - 1 łyżeczka (lub trochę wanilii i skórki pomarańczowej) Dodatkowo: Olej do natłuszczenia formy - ok. 1 łyżeczka Bułka tarta - 1 łyżeczka Lukier: Cukier puder - 3 łyżki Sok z limonki lub cytryny - ok. 2 łyżeczki Opcjonalnie, dowolne dekoracje Jaja i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej.  Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia. Jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy porcjami mascarpone, mleko, sok z limonki, następnie rozpuszczone masło, a na końcu mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę. Cały czas miksujemy na małych obrotach lub mieszamy trzepaczką. Formę do ba...

Błyskawiczne wege curry


Chrupiące warzywa w ostrym, orientalnym sosie curry. Przepis jest szybki i bardzo łatwy - poradzi sobie z nim nawet kulinarny amator. Pasta curry występuje w wariantach ostrym i łagodnym, więc danie można dostosować do swoich upodobań. 

Składniki:

  • Kalafior - 1/2 główki
  • Fasolka szparagowa - 400g
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (240g po odcieku)
  • Mleko kokosowe - 1 puszka (400g)
  • Zielona pasta curry - 50g
  • Cukier - 1/2 łyżeczki

Przygotowujemy warzywa: kalafior dzielimy na małe różyczki, fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, paprykę kroimy w plasterki, marchew ścieramy (np obieraczką do ziemniaków), a cieciorkę odcedzamy.

Mleko kokosowe mieszamy z pastą curry, aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Dodajemy 300ml wody, cukier i gotujemy.
Kiedy sos zacznie się gotować dodajemy warzywa. Gotujemy 10-25 minut (od momentu wrzenia), w zależności jaką miękkość warzyw chcecie uzyskać. Ja lubię chrupiące warzywa, więc gotuję tylko 10 minut
Przed podaniem można doprawić, ale według mnie, pasta curry jest wystarczająco aromatyczna, ostra i słona.

Podajemy z kaszą kuskus lub ryżem.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty