Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Błyskawiczne wege curry


Chrupiące warzywa w ostrym, orientalnym sosie curry. Przepis jest szybki i bardzo łatwy - poradzi sobie z nim nawet kulinarny amator. Pasta curry występuje w wariantach ostrym i łagodnym, więc danie można dostosować do swoich upodobań. 

Składniki:

  • Kalafior - 1/2 główki
  • Fasolka szparagowa - 400g
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (240g po odcieku)
  • Mleko kokosowe - 1 puszka (400g)
  • Zielona pasta curry - 50g
  • Cukier - 1/2 łyżeczki

Przygotowujemy warzywa: kalafior dzielimy na małe różyczki, fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, paprykę kroimy w plasterki, marchew ścieramy (np obieraczką do ziemniaków), a cieciorkę odcedzamy.

Mleko kokosowe mieszamy z pastą curry, aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Dodajemy 300ml wody, cukier i gotujemy.
Kiedy sos zacznie się gotować dodajemy warzywa. Gotujemy 10-25 minut (od momentu wrzenia), w zależności jaką miękkość warzyw chcecie uzyskać. Ja lubię chrupiące warzywa, więc gotuję tylko 10 minut
Przed podaniem można doprawić, ale według mnie, pasta curry jest wystarczająco aromatyczna, ostra i słona.

Podajemy z kaszą kuskus lub ryżem.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty