Polecane
Słone przekąski na Halloween - bardzo proste
Ciasto francuskie z sosem warzywnym i halloweenowymi dekoracjami - palcami, oczami i pająkami. Bardzo łatwe w wykonaniu, na pewno będą przebojem imprezy.
Składniki:
- Ciasto francuskie - 1szt
- Sos:
- Papryka czerwona - 300g
- Pomidory - 500g
- Pieczarki - 3szt
- Cebula - 2szt
- Olej - 1 łyżka
- Koncentrat pomidorowy - 100g
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Chilli, pieprz mielony i ziołowy
- Dekoracje:
- Parówki - 6szt
- Oliwki czarne
- Mini kulki mozzarelli
Na oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki. Na końcu dodajemy
paprykę i pomidory (też pokrojone w kostkę). Doprawiamy i dodajemy
koncentrat. Sos smażymy, aż wyparuje nadmiar wody - powinien być gęsty,
aby nie zlewał się z ciasta.
Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka np. szklanką i rozwałkowujemy je lekko. Układamy na papierze do pieczenia.
Teraz dekoracja:
Palce z parówek - nożem zdejmujemy plasterek skóry z parówki (to będzie paznokieć). Nacinamy zgięcia palca
Pająki z oliwek - tułów robimy z połówek oliwek, główki z końcówek z
mniejszą dziurką. Nóżki układamy z dowolnych kawałków oliwek.
Oczy z mozzarelli - UWAGA oczy układamy po pieczeniu. Kulki mozzarelli
kroimy na pół. Dekorujemy końcówką oliwek (z większą dziurką).
Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut.
Są pyszne na ciepło i zimno.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz