Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Słone przekąski na Halloween - bardzo proste



Ciasto francuskie z sosem warzywnym i halloweenowymi dekoracjami - palcami, oczami i pająkami. Bardzo łatwe w wykonaniu, na pewno będą przebojem imprezy.

Składniki:

  • Ciasto francuskie - 1szt
  • Sos:
  • Papryka czerwona - 300g
  • Pomidory - 500g
  • Pieczarki - 3szt
  • Cebula - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Chilli, pieprz mielony i ziołowy
  • Dekoracje:
  • Parówki - 6szt
  • Oliwki czarne
  • Mini kulki mozzarelli

Na oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki. Na końcu dodajemy paprykę i pomidory (też pokrojone w kostkę). Doprawiamy i dodajemy koncentrat. Sos smażymy, aż wyparuje nadmiar wody - powinien być gęsty, aby nie zlewał się z ciasta.

Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka np. szklanką i rozwałkowujemy je lekko. Układamy na papierze do pieczenia.
Teraz dekoracja:


Palce z parówek - nożem zdejmujemy plasterek skóry z parówki (to będzie paznokieć). Nacinamy zgięcia palca


Pająki z oliwek - tułów robimy z połówek oliwek, główki z końcówek z mniejszą dziurką. Nóżki układamy z dowolnych kawałków oliwek.


Oczy z mozzarelli - UWAGA oczy układamy po pieczeniu. Kulki mozzarelli kroimy na pół. Dekorujemy końcówką oliwek (z większą dziurką).  


Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut.
Są pyszne na ciepło i zimno.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty