Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Słone przekąski na Halloween - bardzo proste



Ciasto francuskie z sosem warzywnym i halloweenowymi dekoracjami - palcami, oczami i pająkami. Bardzo łatwe w wykonaniu, na pewno będą przebojem imprezy.

Składniki:

  • Ciasto francuskie - 1szt
  • Sos:
  • Papryka czerwona - 300g
  • Pomidory - 500g
  • Pieczarki - 3szt
  • Cebula - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Chilli, pieprz mielony i ziołowy
  • Dekoracje:
  • Parówki - 6szt
  • Oliwki czarne
  • Mini kulki mozzarelli

Na oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki. Na końcu dodajemy paprykę i pomidory (też pokrojone w kostkę). Doprawiamy i dodajemy koncentrat. Sos smażymy, aż wyparuje nadmiar wody - powinien być gęsty, aby nie zlewał się z ciasta.

Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka np. szklanką i rozwałkowujemy je lekko. Układamy na papierze do pieczenia.
Teraz dekoracja:


Palce z parówek - nożem zdejmujemy plasterek skóry z parówki (to będzie paznokieć). Nacinamy zgięcia palca


Pająki z oliwek - tułów robimy z połówek oliwek, główki z końcówek z mniejszą dziurką. Nóżki układamy z dowolnych kawałków oliwek.


Oczy z mozzarelli - UWAGA oczy układamy po pieczeniu. Kulki mozzarelli kroimy na pół. Dekorujemy końcówką oliwek (z większą dziurką).  


Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut.
Są pyszne na ciepło i zimno.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty