Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Straszny deser na Halloween - bardzo prosty przepis


Pomysł na bardzo łatwy deser w klimacie Halloween. Deser czekoladowy w kształcie grobu z bezowymi duszkami. 

Składniki na 8-10 porcji:

  • Jogurt naturalny - 800g
  • Czekolada mleczna - 300g
  • Herbatniki - 8-10 sztuk
  • Pisak czekoladowy (do dekoracji)
  • Biszkopt (imitujący ziemię):
  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajka - 4szt
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • Kakao (ja użyłam czarnego) - 2 łyżki
  • Bezowe duszki:
  • Biało jaja - 2szt
  • Cukier - 100g
  • Maka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • Ocet - 1 łyżeczka


Duszki bezowe:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Zaczynamy od małych obrotów i dochodzimy do największych. Dodajemy partiami cukier (następna partia, kiedy poprzednia całkowicie się rozpuści). Z ostatnią porcją cukru dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
Na papierze do pieczenia układamy łyżką bezy w kształt duszków.
Pieczemy w 100 stopniach przez 100 minut. Studzimy w otwartym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu dekorujemy je czekoladowym pisakiem.


Czekoladę mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy jogurt naturalny i bardzo dokładnie mieszamy. Wylewamy masę do miseczek i wstawiamy do lodówki.
Teraz ziemia, czyli biszkopt. Biszkopt robiłam na połowie blaszki 25x35cm.
Białka jaj z odrobiną ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do żółtek dodajemy mąki, kakao i proszek, mieszamy. Na końcu łączymy z pianą z białek i delikatnie mieszamy. Wykładamy do natłuszczonej formy.
Pieczemy w 180 stopniach 25 minut. Po ostudzeniu rozdrabniamy (ja robiłam to w rozdrabniaczu do blendera).

Na herbatnikach pisakiem dekorujemy napisy.
Na schłodzony deser wykładamy 2 łyżki pokruszonego ciasta, grób z herbatnika i duszki. Podajemy od razu.

Jeśli zostanie wam jeszcze trochę pokruszonego ciasta, możecie zrobić z niego bajaderki, na przykład takie:

https://sprytnachochla.blogspot.com/2020/02/rumowe-bajaderki-pyszny-sposob-na.html


  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty