Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Straszny deser na Halloween - bardzo prosty przepis


Pomysł na bardzo łatwy deser w klimacie Halloween. Deser czekoladowy w kształcie grobu z bezowymi duszkami. 

Składniki na 8-10 porcji:

  • Jogurt naturalny - 800g
  • Czekolada mleczna - 300g
  • Herbatniki - 8-10 sztuk
  • Pisak czekoladowy (do dekoracji)
  • Biszkopt (imitujący ziemię):
  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajka - 4szt
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • Kakao (ja użyłam czarnego) - 2 łyżki
  • Bezowe duszki:
  • Biało jaja - 2szt
  • Cukier - 100g
  • Maka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • Ocet - 1 łyżeczka


Duszki bezowe:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Zaczynamy od małych obrotów i dochodzimy do największych. Dodajemy partiami cukier (następna partia, kiedy poprzednia całkowicie się rozpuści). Z ostatnią porcją cukru dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
Na papierze do pieczenia układamy łyżką bezy w kształt duszków.
Pieczemy w 100 stopniach przez 100 minut. Studzimy w otwartym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu dekorujemy je czekoladowym pisakiem.


Czekoladę mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy jogurt naturalny i bardzo dokładnie mieszamy. Wylewamy masę do miseczek i wstawiamy do lodówki.
Teraz ziemia, czyli biszkopt. Biszkopt robiłam na połowie blaszki 25x35cm.
Białka jaj z odrobiną ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do żółtek dodajemy mąki, kakao i proszek, mieszamy. Na końcu łączymy z pianą z białek i delikatnie mieszamy. Wykładamy do natłuszczonej formy.
Pieczemy w 180 stopniach 25 minut. Po ostudzeniu rozdrabniamy (ja robiłam to w rozdrabniaczu do blendera).

Na herbatnikach pisakiem dekorujemy napisy.
Na schłodzony deser wykładamy 2 łyżki pokruszonego ciasta, grób z herbatnika i duszki. Podajemy od razu.

Jeśli zostanie wam jeszcze trochę pokruszonego ciasta, możecie zrobić z niego bajaderki, na przykład takie:

https://sprytnachochla.blogspot.com/2020/02/rumowe-bajaderki-pyszny-sposob-na.html


  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty