Polecane
Straszny deser na Halloween - bardzo prosty przepis
Pomysł na bardzo łatwy deser w klimacie Halloween. Deser czekoladowy w kształcie grobu z bezowymi duszkami.
Składniki na 8-10 porcji:
- Jogurt naturalny - 800g
- Czekolada mleczna - 300g
- Herbatniki - 8-10 sztuk
- Pisak czekoladowy (do dekoracji)
- Biszkopt (imitujący ziemię):
- Mąka pszenna - 90g
- Mąka ziemniaczana - 40g
- Jajka - 4szt
- Cukier - 80g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżka
- Kakao (ja użyłam czarnego) - 2 łyżki
- Bezowe duszki:
- Biało jaja - 2szt
- Cukier - 100g
- Maka ziemniaczana - 1 łyżeczka
- Ocet - 1 łyżeczka
Duszki bezowe:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Zaczynamy od małych obrotów i
dochodzimy do największych. Dodajemy partiami cukier (następna partia,
kiedy poprzednia całkowicie się rozpuści). Z ostatnią porcją cukru
dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
Na papierze do pieczenia układamy łyżką bezy w kształt duszków.
Pieczemy w 100 stopniach przez 100 minut. Studzimy w otwartym
piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu dekorujemy je czekoladowym
pisakiem.
Czekoladę mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy jogurt naturalny i bardzo dokładnie mieszamy. Wylewamy masę do miseczek i wstawiamy do lodówki.
Teraz ziemia, czyli biszkopt. Biszkopt robiłam na połowie blaszki 25x35cm.
Białka jaj z odrobiną ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do żółtek dodajemy mąki, kakao i proszek, mieszamy. Na końcu łączymy z pianą z białek i delikatnie mieszamy. Wykładamy do natłuszczonej formy.
Pieczemy w 180 stopniach 25 minut. Po ostudzeniu rozdrabniamy (ja robiłam to w rozdrabniaczu do blendera).
Na herbatnikach pisakiem dekorujemy napisy.
Na schłodzony deser wykładamy 2 łyżki pokruszonego ciasta, grób z herbatnika i duszki. Podajemy od razu.
Jeśli zostanie wam jeszcze trochę pokruszonego ciasta, możecie zrobić z niego bajaderki, na przykład takie:
https://sprytnachochla.blogspot.com/2020/02/rumowe-bajaderki-pyszny-sposob-na.html
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz