Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Rumowe bajaderki - pyszny sposób na nieudane ciasto


































Nawet najlepsze Pani Domu (i Panu domu również) może się zdarzyć nieudany wypiek. Niewyrośnięty, spieczony, zakalec - każdy z nich nadaje się do przerobienia na pyszny deser. Ja upiekłam ostatnio ciasto bez cukru. W połowie pieczenia uświadomiłam sobie, że ten składnik przez przypadek pominęłam. Ciasto zamroziłam i czekało na swoją chwilę. Wyszły z niego fantastyczne bajaderki.

Składniki:
  • Nieudane ciasto - 500g (dowolne, bez mas, galaretki itp.)
  • Żurawina - 50g
  • Rodzynki - 50g
  • Rum - 1/2 szklanki
  • Migdały płatki - 30g
  • Czekolada - 100g (mniej jeśli ciasto było czekoladowe)
  • Pasta daktylowa - 50g (można pominąć jeśli ciasto było słodkie)
  • Skórka pomarańczowa - 40g
  • Kokos - 50g
  • Kwaśny, gęsty dżem - 100g (u mnie z czarnej porzeczki)
  • Do obsypania:
  • Kakao i truskawki liofilizowane


Rodzynki i żurawinę zalewamy rumem. Odstawiamy na 15 minut do zmięknięcia.

Ciasto kruszymy na drobne kawałki.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Wszystkie składniki mieszamy (łącznie z rumem, którym zalane były bakalie). Razem mieszamy i zagniatamy do uzyskania w miarę jednorodnej masy.

Formujemy kulki lub inny kształt za pomocą foremek. Obtaczamy w gorzkim kakao lub pokruszonych liofilizowanych truskawkach. Odstawiamy do lodówki na całą noc.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty