Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Rumowe bajaderki - pyszny sposób na nieudane ciasto


































Nawet najlepsze Pani Domu (i Panu domu również) może się zdarzyć nieudany wypiek. Niewyrośnięty, spieczony, zakalec - każdy z nich nadaje się do przerobienia na pyszny deser. Ja upiekłam ostatnio ciasto bez cukru. W połowie pieczenia uświadomiłam sobie, że ten składnik przez przypadek pominęłam. Ciasto zamroziłam i czekało na swoją chwilę. Wyszły z niego fantastyczne bajaderki.

Składniki:
  • Nieudane ciasto - 500g (dowolne, bez mas, galaretki itp.)
  • Żurawina - 50g
  • Rodzynki - 50g
  • Rum - 1/2 szklanki
  • Migdały płatki - 30g
  • Czekolada - 100g (mniej jeśli ciasto było czekoladowe)
  • Pasta daktylowa - 50g (można pominąć jeśli ciasto było słodkie)
  • Skórka pomarańczowa - 40g
  • Kokos - 50g
  • Kwaśny, gęsty dżem - 100g (u mnie z czarnej porzeczki)
  • Do obsypania:
  • Kakao i truskawki liofilizowane


Rodzynki i żurawinę zalewamy rumem. Odstawiamy na 15 minut do zmięknięcia.

Ciasto kruszymy na drobne kawałki.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Wszystkie składniki mieszamy (łącznie z rumem, którym zalane były bakalie). Razem mieszamy i zagniatamy do uzyskania w miarę jednorodnej masy.

Formujemy kulki lub inny kształt za pomocą foremek. Obtaczamy w gorzkim kakao lub pokruszonych liofilizowanych truskawkach. Odstawiamy do lodówki na całą noc.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty