Chrupiąca zielona surówka z fenkułem
Surówka z zielonych warzyw - lekka i chrupiąca. Koper włoski dodaje jej lekko anyżowego smaku. To świetny dodatek do mięs z grilla! Składniki: Fenkuł - 1szt Ogórek gruntowy - 1szt Papryka zielona - 1szt Sałata lodowa - 3-4 liście Sos: Oliwa lub dobry olej - 1 łyżka Zioła suszone (tymianek i bazylia) - 1/2 łyżeczki Papryka słodka - 1/4 łyżeczki Sok z limonki - 1/2 łyżeczki Cukier - szczypta Sól i pieprz do smaku Koper włoski obieramy z zewnętrznego liścia, obcinamy łodygi. Kroimy na pół i wycinamy twardy głąb. Kroimy go w cienkie plastry. Ogórka kroimy w plasterki, paprykę w paski, a sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Łączymy składniki na sos: oliwę, zioła, paprykę, sok z limonki, cukier, sól i pieprz. Warzywa mieszamy z sosem. Surówkę podajemy schłodzoną.
Komentarze
Prześlij komentarz