Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Rumowe bajaderki - pyszny sposób na nieudane ciasto


































Nawet najlepsze Pani Domu (i Panu domu również) może się zdarzyć nieudany wypiek. Niewyrośnięty, spieczony, zakalec - każdy z nich nadaje się do przerobienia na pyszny deser. Ja upiekłam ostatnio ciasto bez cukru. W połowie pieczenia uświadomiłam sobie, że ten składnik przez przypadek pominęłam. Ciasto zamroziłam i czekało na swoją chwilę. Wyszły z niego fantastyczne bajaderki.

Składniki:
  • Nieudane ciasto - 500g (dowolne, bez mas, galaretki itp.)
  • Żurawina - 50g
  • Rodzynki - 50g
  • Rum - 1/2 szklanki
  • Migdały płatki - 30g
  • Czekolada - 100g (mniej jeśli ciasto było czekoladowe)
  • Pasta daktylowa - 50g (można pominąć jeśli ciasto było słodkie)
  • Skórka pomarańczowa - 40g
  • Kokos - 50g
  • Kwaśny, gęsty dżem - 100g (u mnie z czarnej porzeczki)
  • Do obsypania:
  • Kakao i truskawki liofilizowane


Rodzynki i żurawinę zalewamy rumem. Odstawiamy na 15 minut do zmięknięcia.

Ciasto kruszymy na drobne kawałki.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Wszystkie składniki mieszamy (łącznie z rumem, którym zalane były bakalie). Razem mieszamy i zagniatamy do uzyskania w miarę jednorodnej masy.

Formujemy kulki lub inny kształt za pomocą foremek. Obtaczamy w gorzkim kakao lub pokruszonych liofilizowanych truskawkach. Odstawiamy do lodówki na całą noc.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty