Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kolorowe pieczone warzywa


Fioletowe ziemniaki nie są u nas zbyt popularne (no i niestety są też dość drogie). Mają bardziej intensywny, lekko orzechowy smak. Wystarczy kupić kilka sztuk, dobrać do nich bardziej dostępne i tańsze warzywa i mamy piękny, niebanalny dodatek do mięs, ryb i dań z grilla.

Składniki:

  • Burak - 1 szt
  • Ziemniaki fioletowe - 3 szt
  • Marchewka - 1 szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Pieprz ziołowy, czosnek granulowany, słodka papryka
  • Rozmaryn świeży - 2 gałązki
  • Sól - do smaku


Warzywa myjemy. Fioletowe ziemniaki mają grubą skórkę, więc trzeba je obrać. Marchew i buraka wystarczy dobrze umyć - można oczywiście obrać, ale według mnie lepsze są ze skórką.






Kroimy w słupki i układamy na papierze do pieczenia. Buraka warto piec osobno, aby nie zabarwił reszty. Całość polewamy olejem, oprószamy przyprawami i układamy na warzywach kawałki rozmarynu.

Pieczemy w 180 stopniach 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.


Przed podaniem solimy do smaku.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty