Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kolorowe pieczone warzywa


Fioletowe ziemniaki nie są u nas zbyt popularne (no i niestety są też dość drogie). Mają bardziej intensywny, lekko orzechowy smak. Wystarczy kupić kilka sztuk, dobrać do nich bardziej dostępne i tańsze warzywa i mamy piękny, niebanalny dodatek do mięs, ryb i dań z grilla.

Składniki:

  • Burak - 1 szt
  • Ziemniaki fioletowe - 3 szt
  • Marchewka - 1 szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Pieprz ziołowy, czosnek granulowany, słodka papryka
  • Rozmaryn świeży - 2 gałązki
  • Sól - do smaku


Warzywa myjemy. Fioletowe ziemniaki mają grubą skórkę, więc trzeba je obrać. Marchew i buraka wystarczy dobrze umyć - można oczywiście obrać, ale według mnie lepsze są ze skórką.






Kroimy w słupki i układamy na papierze do pieczenia. Buraka warto piec osobno, aby nie zabarwił reszty. Całość polewamy olejem, oprószamy przyprawami i układamy na warzywach kawałki rozmarynu.

Pieczemy w 180 stopniach 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.


Przed podaniem solimy do smaku.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty