Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kolorowe pieczone warzywa


Fioletowe ziemniaki nie są u nas zbyt popularne (no i niestety są też dość drogie). Mają bardziej intensywny, lekko orzechowy smak. Wystarczy kupić kilka sztuk, dobrać do nich bardziej dostępne i tańsze warzywa i mamy piękny, niebanalny dodatek do mięs, ryb i dań z grilla.

Składniki:

  • Burak - 1 szt
  • Ziemniaki fioletowe - 3 szt
  • Marchewka - 1 szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Pieprz ziołowy, czosnek granulowany, słodka papryka
  • Rozmaryn świeży - 2 gałązki
  • Sól - do smaku


Warzywa myjemy. Fioletowe ziemniaki mają grubą skórkę, więc trzeba je obrać. Marchew i buraka wystarczy dobrze umyć - można oczywiście obrać, ale według mnie lepsze są ze skórką.






Kroimy w słupki i układamy na papierze do pieczenia. Buraka warto piec osobno, aby nie zabarwił reszty. Całość polewamy olejem, oprószamy przyprawami i układamy na warzywach kawałki rozmarynu.

Pieczemy w 180 stopniach 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.


Przed podaniem solimy do smaku.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty