Tym razem bez liczenia kalorii i wartości odżywczych - sobotnia rozpusta w najsmaczniejszej wersji. Pieczone żeberka ze słodko-ostrym sosem śliwkowym.
Składniki: (na 3 porcje)
-
Żeberka - 1kg
-
Czosnek - 2 ząbki do marynaty + cała główka do pieczenia
-
Cebula - 1szy
-
Wędzona papryka ostra - 1 łyżeczka
-
Chilli płatki - pół łyżeczki
-
Sos sojowy - 1 łyżka
-
Cukier - 1 łyżeczka
-
Kolendra - 1 łyżeczka
-
Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
-
Sok z cytryny - 1 łyżka
-
Miód - 1 łyżka
Sos śliwkowy:
-
Śliwki węgierki - 200g (mogą być mrożone)
-
Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
-
Cebula - 1 szt
-
Czosnek - 2 ząbki
-
Ocet - 1 łyżka
-
Cukier - 1 łyżeczka
-
Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
-
Papryka ostra - 1/2 łyżeczki
-
Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
-
Olej - 1 łyżeczka
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki - po 2 kostki.
Robimy marynatę z sosu sojowego, soku z cytryny, przeciśniętych 2 ząbków
czosnku, cukru i przypraw. Mięso marynujemy co najmniej 2-3 godziny, a
najlepiej całą noc. Wykładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy
pokrojoną cebulę i czosnek przekrojony na pół.
Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach przez 90 minut. Na 20
minut przed końcem zdejmujemy pokrywkę, na 10 minut przed końcem
smarujemy mięso miodem - powstanie ładna glazura.
Czosnek upieczony w połówkach po upieczeniu jest łagodny i miękki - można nim posmarować żeberka.
Sos śliwkowy:
Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek i cebulę., Dodajemy śliwki i
smażymy, aż zmiękną. Miksujemy blenderem. Dodajemy cukier, ocet,
przyprawy, koncentrat. Dusimy 2 minuty na małym ogniu często mieszając -
sos jest gęsty i łatwo go przypalić.
Żeberka podajemy z gorącym lub zimnym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz