Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasteczka korzenne z miodem leśnym

  Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku. Składniki: Mąka pszenna - 500g Jajko - 1szt Żółtko jaja - 4szt Miód z terenów leśnych - 200g Cukier - 3/4 szklanki Kakao - 1,5 łyżki Masło (lub margaryna) - 125g Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka Śmietana 18% - 100ml Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego.  Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy.  Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 1...

Pieczone żeberka z pikantnym śliwkowym sosem


Tym razem bez liczenia kalorii i wartości odżywczych - sobotnia rozpusta w najsmaczniejszej wersji. Pieczone żeberka ze słodko-ostrym sosem śliwkowym.

      Składniki: (na 3 porcje)

  • Żeberka - 1kg
  • Czosnek - 2 ząbki do marynaty + cała główka do pieczenia
  • Cebula - 1szy
  • Wędzona papryka ostra - 1 łyżeczka
  • Chilli płatki - pół łyżeczki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Kolendra - 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżka

    Sos śliwkowy:
  • Śliwki węgierki - 200g (mogą być mrożone)
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Cebula - 1 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Ocet - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Olej - 1 łyżeczka



Żeberka kroimy na mniejsze kawałki - po 2 kostki.
Robimy marynatę z sosu sojowego, soku z cytryny, przeciśniętych 2 ząbków czosnku, cukru i przypraw. Mięso marynujemy co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej całą noc. Wykładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek przekrojony na pół.

Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach przez 90 minut. Na 20 minut przed końcem zdejmujemy pokrywkę, na 10 minut przed końcem smarujemy mięso miodem - powstanie ładna glazura. 

Czosnek upieczony w połówkach po upieczeniu jest łagodny i miękki - można nim posmarować żeberka.


Sos śliwkowy:
Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek i cebulę., Dodajemy śliwki i smażymy, aż zmiękną. Miksujemy blenderem. Dodajemy cukier, ocet, przyprawy, koncentrat. Dusimy 2 minuty na małym ogniu często mieszając - sos jest gęsty i łatwo go przypalić.

Żeberka podajemy z gorącym lub zimnym sosem.  




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty