Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pieczone żeberka z pikantnym śliwkowym sosem


Tym razem bez liczenia kalorii i wartości odżywczych - sobotnia rozpusta w najsmaczniejszej wersji. Pieczone żeberka ze słodko-ostrym sosem śliwkowym.

      Składniki: (na 3 porcje)

  • Żeberka - 1kg
  • Czosnek - 2 ząbki do marynaty + cała główka do pieczenia
  • Cebula - 1szy
  • Wędzona papryka ostra - 1 łyżeczka
  • Chilli płatki - pół łyżeczki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Kolendra - 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżka

    Sos śliwkowy:
  • Śliwki węgierki - 200g (mogą być mrożone)
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Cebula - 1 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Ocet - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Olej - 1 łyżeczka



Żeberka kroimy na mniejsze kawałki - po 2 kostki.
Robimy marynatę z sosu sojowego, soku z cytryny, przeciśniętych 2 ząbków czosnku, cukru i przypraw. Mięso marynujemy co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej całą noc. Wykładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek przekrojony na pół.

Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach przez 90 minut. Na 20 minut przed końcem zdejmujemy pokrywkę, na 10 minut przed końcem smarujemy mięso miodem - powstanie ładna glazura. 

Czosnek upieczony w połówkach po upieczeniu jest łagodny i miękki - można nim posmarować żeberka.


Sos śliwkowy:
Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek i cebulę., Dodajemy śliwki i smażymy, aż zmiękną. Miksujemy blenderem. Dodajemy cukier, ocet, przyprawy, koncentrat. Dusimy 2 minuty na małym ogniu często mieszając - sos jest gęsty i łatwo go przypalić.

Żeberka podajemy z gorącym lub zimnym sosem.  




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty