Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Naleśniki zapieczone w waniliowym sosie

  Naleśniki z serem, zapieczone w słodkim, waniliowym sosie z dodatkiem chrupiących płatków migdałowych. Idealne na obiad lub konkretne weekendowe śniadanie. Składniki: Naleśniki (ok 10szt.): Mąka - 240g (u mnie pszenna i orkiszowa tortowa) Jajka - 2szt Mleko - 250ml Woda (może być gazowana) - 250ml Sól - szczypta Cukier - 1 łyżeczka Olej - odrobinę na patelnię Farsz: Twaróg mielony (może być z wiaderka) - 500g Cukier - 3 łyżki Skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżeczki Sos: Śmietanka 30% - 200ml Cukier waniliowy - 2 łyżeczki Jajko - 1szt Płatki migdałowe - 2 łyżki Naleśniki. Mieszamy mąkę, mleko, wodę, jajka, sól i cukier mieszamy dokładnie. Nakładamy małymi porcjami na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Odkładamy na talerz. Farsz. Twaróg łączymy z cukrem i skórką pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Sos. Śmietankę mieszamy za

Pieczone żeberka z pikantnym śliwkowym sosem


Tym razem bez liczenia kalorii i wartości odżywczych - sobotnia rozpusta w najsmaczniejszej wersji. Pieczone żeberka ze słodko-ostrym sosem śliwkowym.

      Składniki: (na 3 porcje)

  • Żeberka - 1kg
  • Czosnek - 2 ząbki do marynaty + cała główka do pieczenia
  • Cebula - 1szy
  • Wędzona papryka ostra - 1 łyżeczka
  • Chilli płatki - pół łyżeczki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Kolendra - 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżka

    Sos śliwkowy:
  • Śliwki węgierki - 200g (mogą być mrożone)
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Cebula - 1 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Ocet - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Olej - 1 łyżeczka



Żeberka kroimy na mniejsze kawałki - po 2 kostki.
Robimy marynatę z sosu sojowego, soku z cytryny, przeciśniętych 2 ząbków czosnku, cukru i przypraw. Mięso marynujemy co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej całą noc. Wykładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek przekrojony na pół.

Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach przez 90 minut. Na 20 minut przed końcem zdejmujemy pokrywkę, na 10 minut przed końcem smarujemy mięso miodem - powstanie ładna glazura. 

Czosnek upieczony w połówkach po upieczeniu jest łagodny i miękki - można nim posmarować żeberka.


Sos śliwkowy:
Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek i cebulę., Dodajemy śliwki i smażymy, aż zmiękną. Miksujemy blenderem. Dodajemy cukier, ocet, przyprawy, koncentrat. Dusimy 2 minuty na małym ogniu często mieszając - sos jest gęsty i łatwo go przypalić.

Żeberka podajemy z gorącym lub zimnym sosem.  




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty