Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kalafior po marokańsku


Przepis z książki "Kalafior to król", lekko przeze mnie zmieniony. Kalafior wyszedł przepyszny - lekko pikantny, pachnący cynamonem, imbirem i kurkumą. Sprawdza się jako dodatek do mięsa lub samodzielne wegańskie danie.


Składniki:
  • Kalafior - 1szt
  • Pomidory - 500g (mogą być mrożone lub z puszki)
  • Bulion - 125ml
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Słodka papryka - 1 łyżeczka
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Kurkuma - 1 łyżeczka
  • Chilli - 1/2 łyżeczki
  • Miód - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Oliwki zielone - 50g
  • Sól i pieprz do smaku


Kalafior myjemy i kroimy na różyczki. Pomidory kroimy w kostkę, a oliwki na plasterki.

Na oleju przesmażamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Kiedy zmięknie dodajemy cynamon, imbir, papryki i kurkumę. Smażymy chwilę, aby wydobyć aromat z przypraw. Nie trzymamy na ogniu długo, aby czosnek się nie spalił.

Zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, sok z cytryny i miód. Kiedy bulion zacznie się gotować dodajemy kalafiora i oliwki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż kalafior zmięknie. Ja wolę półtwardy więc był gotowy już po 5 minutach. Jeśli wolicie miększy można potrzymać 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 145,5
Białka (g) – 6,9
Tłuszcze (g) – 5,4
Węglowodany (g) – 14,85

Błonnik (g) – 7,08

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty