Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kalafior po marokańsku


Przepis z książki "Kalafior to król", lekko przeze mnie zmieniony. Kalafior wyszedł przepyszny - lekko pikantny, pachnący cynamonem, imbirem i kurkumą. Sprawdza się jako dodatek do mięsa lub samodzielne wegańskie danie.


Składniki:
  • Kalafior - 1szt
  • Pomidory - 500g (mogą być mrożone lub z puszki)
  • Bulion - 125ml
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Słodka papryka - 1 łyżeczka
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Kurkuma - 1 łyżeczka
  • Chilli - 1/2 łyżeczki
  • Miód - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Oliwki zielone - 50g
  • Sól i pieprz do smaku


Kalafior myjemy i kroimy na różyczki. Pomidory kroimy w kostkę, a oliwki na plasterki.

Na oleju przesmażamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Kiedy zmięknie dodajemy cynamon, imbir, papryki i kurkumę. Smażymy chwilę, aby wydobyć aromat z przypraw. Nie trzymamy na ogniu długo, aby czosnek się nie spalił.

Zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, sok z cytryny i miód. Kiedy bulion zacznie się gotować dodajemy kalafiora i oliwki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż kalafior zmięknie. Ja wolę półtwardy więc był gotowy już po 5 minutach. Jeśli wolicie miększy można potrzymać 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 145,5
Białka (g) – 6,9
Tłuszcze (g) – 5,4
Węglowodany (g) – 14,85

Błonnik (g) – 7,08

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty