Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami


Puszyste włoskie pieczywo z chrupiącą skórką. Idealnie smakuje polana dobrej jakości oliwą lub olejem. Focaccia jest bardzo prosta i nie sprawi problemu nawet osobom rozpoczynającym przygodę z pieczeniem.

Składniki (na całą blachę 25x35cm):


          Ciasto:

  • Mąka pszenna - 350g
  • Woda - 190ml
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Drożdże świeże - 10g

    Na górę:
  • Oliwki zielone - 15szt
  • Suszone pomidory z oleju - 2 duże plastry
  • Sól gruboziarnista - 1 łyżka

W ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na 5 minut. Potem mieszamy z mąką, oliwą i solą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Naczynie w którym trzymamy ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką.

Po godzinie przekładamy ciasto do blachy (standardowej na ciasto) i palcem robimy wgłębienia. Do tych czynności najlepiej nasmarować ręce oliwą.
Na cieście wykładamy pokrojone oliwki i suszone pomidory, posypujemy całość solą gruboziarnistą.
Odstawiamy jeszcze na pół godziny.


Pieczemy w 220 stopniach 25 minut. Ciasto powinno się zarumienić.
 

  


Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/8 blachy)
Wartość energetyczna (kcal) – 207
Białka (g) – 5,19
Tłuszcze (g) – 4.38
Węglowodany (g) – 36,5

Błonnik (g) –1,53

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl




 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty