Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami


Puszyste włoskie pieczywo z chrupiącą skórką. Idealnie smakuje polana dobrej jakości oliwą lub olejem. Focaccia jest bardzo prosta i nie sprawi problemu nawet osobom rozpoczynającym przygodę z pieczeniem.

Składniki (na całą blachę 25x35cm):


          Ciasto:

  • Mąka pszenna - 350g
  • Woda - 190ml
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Drożdże świeże - 10g

    Na górę:
  • Oliwki zielone - 15szt
  • Suszone pomidory z oleju - 2 duże plastry
  • Sól gruboziarnista - 1 łyżka

W ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na 5 minut. Potem mieszamy z mąką, oliwą i solą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Naczynie w którym trzymamy ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką.

Po godzinie przekładamy ciasto do blachy (standardowej na ciasto) i palcem robimy wgłębienia. Do tych czynności najlepiej nasmarować ręce oliwą.
Na cieście wykładamy pokrojone oliwki i suszone pomidory, posypujemy całość solą gruboziarnistą.
Odstawiamy jeszcze na pół godziny.


Pieczemy w 220 stopniach 25 minut. Ciasto powinno się zarumienić.
 

  


Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/8 blachy)
Wartość energetyczna (kcal) – 207
Białka (g) – 5,19
Tłuszcze (g) – 4.38
Węglowodany (g) – 36,5

Błonnik (g) –1,53

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl




 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty