Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka ze szparagami, groszkiem cukrowym i kiełkami



Pyszna zielona sałatka. Idealna na zdrowe drugie śniadanie - ma mnóstwo witamin i błonnika.

Składniki na 3 sałatki:

  • Groszek cukrowy - 300g
  • Szparagi zielone - 1 pęczek (ok 400g)
  • Jajko - 3 szt
  • Kiełki (dowolne) - garść
  • Sos:
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Olej lub oliwa - 1 łyżka (ja używałam oleju rydzowego)
  • Miód - 1 łyżeczka

Jajka gotujemy na twardo.

Obcinamy twarde końce szparagów. Wkładamy je do wrzątku (może być z odrobiną soli i cukru) i gotujemy 3-4 minuty. Ja korzystałam ze szparagów mrożonych - po ugotowaniu też są pyszne.

Groszek cukrowy myjemy. Nie trzeba go gotować, surowy zachowa więcej witamin.

Składniki na sos mieszamy.

Na talerze wykładamy groszek, szparagi i jajka. Posypujemy kiełkami i polewamy sosem.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 194
Białka (g) – 12,4
Tłuszcze (g) – 8,7
Węglowodany (g) – 15,27

Błonnik (g) – 5,1

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty