Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Naleśniki zapieczone w waniliowym sosie

  Naleśniki z serem, zapieczone w słodkim, waniliowym sosie z dodatkiem chrupiących płatków migdałowych. Idealne na obiad lub konkretne weekendowe śniadanie. Składniki: Naleśniki (ok 10szt.): Mąka - 240g (u mnie pszenna i orkiszowa tortowa) Jajka - 2szt Mleko - 250ml Woda (może być gazowana) - 250ml Sól - szczypta Cukier - 1 łyżeczka Olej - odrobinę na patelnię Farsz: Twaróg mielony (może być z wiaderka) - 500g Cukier - 3 łyżki Skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżeczki Sos: Śmietanka 30% - 200ml Cukier waniliowy - 2 łyżeczki Jajko - 1szt Płatki migdałowe - 2 łyżki Naleśniki. Mieszamy mąkę, mleko, wodę, jajka, sól i cukier mieszamy dokładnie. Nakładamy małymi porcjami na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Odkładamy na talerz. Farsz. Twaróg łączymy z cukrem i skórką pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Sos. Śmietankę mieszamy za

Sałatka ze szparagami, groszkiem cukrowym i kiełkami



Pyszna zielona sałatka. Idealna na zdrowe drugie śniadanie - ma mnóstwo witamin i błonnika.

Składniki na 3 sałatki:

  • Groszek cukrowy - 300g
  • Szparagi zielone - 1 pęczek (ok 400g)
  • Jajko - 3 szt
  • Kiełki (dowolne) - garść
  • Sos:
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Olej lub oliwa - 1 łyżka (ja używałam oleju rydzowego)
  • Miód - 1 łyżeczka

Jajka gotujemy na twardo.

Obcinamy twarde końce szparagów. Wkładamy je do wrzątku (może być z odrobiną soli i cukru) i gotujemy 3-4 minuty. Ja korzystałam ze szparagów mrożonych - po ugotowaniu też są pyszne.

Groszek cukrowy myjemy. Nie trzeba go gotować, surowy zachowa więcej witamin.

Składniki na sos mieszamy.

Na talerze wykładamy groszek, szparagi i jajka. Posypujemy kiełkami i polewamy sosem.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 194
Białka (g) – 12,4
Tłuszcze (g) – 8,7
Węglowodany (g) – 15,27

Błonnik (g) – 5,1

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty