Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka ze szparagami, groszkiem cukrowym i kiełkami



Pyszna zielona sałatka. Idealna na zdrowe drugie śniadanie - ma mnóstwo witamin i błonnika.

Składniki na 3 sałatki:

  • Groszek cukrowy - 300g
  • Szparagi zielone - 1 pęczek (ok 400g)
  • Jajko - 3 szt
  • Kiełki (dowolne) - garść
  • Sos:
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Olej lub oliwa - 1 łyżka (ja używałam oleju rydzowego)
  • Miód - 1 łyżeczka

Jajka gotujemy na twardo.

Obcinamy twarde końce szparagów. Wkładamy je do wrzątku (może być z odrobiną soli i cukru) i gotujemy 3-4 minuty. Ja korzystałam ze szparagów mrożonych - po ugotowaniu też są pyszne.

Groszek cukrowy myjemy. Nie trzeba go gotować, surowy zachowa więcej witamin.

Składniki na sos mieszamy.

Na talerze wykładamy groszek, szparagi i jajka. Posypujemy kiełkami i polewamy sosem.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 194
Białka (g) – 12,4
Tłuszcze (g) – 8,7
Węglowodany (g) – 15,27

Błonnik (g) – 5,1

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty