Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i ananasem


Bardzo prosta, kilkuskładnikowa sałatka. Idealna do lunchboxa i na imprezę.

Składniki na 2 porcje:
  • Makaron rurki - 100g
  • Jajko - 2 szt
  • Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (150g po odcieku)
  • Ananas z puszki - 3 plastry
  • Oliwki zielone - 5 szt
  • Majonez - 2 łyżki
  • Pieprz - do smaku

Makaron gotujemy al dente. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Tuńczyka odcedzamy z nadmiaru zalewy. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki. Oliwki kroimy na plasterki.

Wszystkie składniki sałatki mieszamy, dodajemy majonez i pieprzymy do smaku. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 542
Białka (g) – 31,8
Tłuszcze (g) – 25,2
Węglowodany (g) – 46,25

Błonnik (g) –2,55

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty