Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Szpajza cytrynowa - lekki jak chmurka deser


Szpajza to śląski deser cytrynowy - orzeźwiający, lekki, kwaśny i słodki jednocześnie. Nie jestem ze Śląska, ale studiowałam i pracowałam w Katowicach i w kawiarni raczyłam się szpajzą nie raz. W końcu trafiłam na przepis na nią w "Polskiej kuchni regionalnej" i zrobiłam deser w domu. Wykonanie jest banalne, a efekt zachwycający!

Składniki na 4 porcje:

  • Jajko - 4szt
  • Cukier - 10 łyżeczek
  • Cytryna - 1 szt
  • Żelatyna - 3 łyżeczki


Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok.
 

Jajka dokładnie myjemy i sparzamy - będziemy używać surowych. Najlepsze są oczywiście jajka wiejskie. Ubijamy białka na sztywną pianę (można dodać odrobinę cukru lub szczyptę soli). Żółtka ucieramy z cukrem, aż będą jasne i kremowe, a cukier całkowicie się rozpuści. 

Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i podgrzewamy. Mieszamy do rozpuszczenia.

Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do pucharków. Podajemy lekko schłodzone.

Można podawać z bitą śmietaną, lub posypane skórą cytrynową.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 140
Białka (g) – 9,05
Tłuszcze (g) – 5
Węglowodany (g) – 14,27
W tym cukry (g) – 12,5
Błonnik (g) – 0,4

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty