Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasteczka korzenne z miodem leśnym

  Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku. Składniki: Mąka pszenna - 500g Jajko - 1szt Żółtko jaja - 4szt Miód z terenów leśnych - 200g Cukier - 3/4 szklanki Kakao - 1,5 łyżki Masło (lub margaryna) - 125g Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka Śmietana 18% - 100ml Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego.  Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy.  Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 1...

Szpajza cytrynowa - lekki jak chmurka deser


Szpajza to śląski deser cytrynowy - orzeźwiający, lekki, kwaśny i słodki jednocześnie. Nie jestem ze Śląska, ale studiowałam i pracowałam w Katowicach i w kawiarni raczyłam się szpajzą nie raz. W końcu trafiłam na przepis na nią w "Polskiej kuchni regionalnej" i zrobiłam deser w domu. Wykonanie jest banalne, a efekt zachwycający!

Składniki na 4 porcje:

  • Jajko - 4szt
  • Cukier - 10 łyżeczek
  • Cytryna - 1 szt
  • Żelatyna - 3 łyżeczki


Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok.
 

Jajka dokładnie myjemy i sparzamy - będziemy używać surowych. Najlepsze są oczywiście jajka wiejskie. Ubijamy białka na sztywną pianę (można dodać odrobinę cukru lub szczyptę soli). Żółtka ucieramy z cukrem, aż będą jasne i kremowe, a cukier całkowicie się rozpuści. 

Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i podgrzewamy. Mieszamy do rozpuszczenia.

Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do pucharków. Podajemy lekko schłodzone.

Można podawać z bitą śmietaną, lub posypane skórą cytrynową.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 140
Białka (g) – 9,05
Tłuszcze (g) – 5
Węglowodany (g) – 14,27
W tym cukry (g) – 12,5
Błonnik (g) – 0,4

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty