Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Szpajza cytrynowa - lekki jak chmurka deser


Szpajza to śląski deser cytrynowy - orzeźwiający, lekki, kwaśny i słodki jednocześnie. Nie jestem ze Śląska, ale studiowałam i pracowałam w Katowicach i w kawiarni raczyłam się szpajzą nie raz. W końcu trafiłam na przepis na nią w "Polskiej kuchni regionalnej" i zrobiłam deser w domu. Wykonanie jest banalne, a efekt zachwycający!

Składniki na 4 porcje:

  • Jajko - 4szt
  • Cukier - 10 łyżeczek
  • Cytryna - 1 szt
  • Żelatyna - 3 łyżeczki


Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok.
 

Jajka dokładnie myjemy i sparzamy - będziemy używać surowych. Najlepsze są oczywiście jajka wiejskie. Ubijamy białka na sztywną pianę (można dodać odrobinę cukru lub szczyptę soli). Żółtka ucieramy z cukrem, aż będą jasne i kremowe, a cukier całkowicie się rozpuści. 

Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i podgrzewamy. Mieszamy do rozpuszczenia.

Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do pucharków. Podajemy lekko schłodzone.

Można podawać z bitą śmietaną, lub posypane skórą cytrynową.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 140
Białka (g) – 9,05
Tłuszcze (g) – 5
Węglowodany (g) – 14,27
W tym cukry (g) – 12,5
Błonnik (g) – 0,4

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty