Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Naleśniki zapieczone w waniliowym sosie

  Naleśniki z serem, zapieczone w słodkim, waniliowym sosie z dodatkiem chrupiących płatków migdałowych. Idealne na obiad lub konkretne weekendowe śniadanie. Składniki: Naleśniki (ok 10szt.): Mąka - 240g (u mnie pszenna i orkiszowa tortowa) Jajka - 2szt Mleko - 250ml Woda (może być gazowana) - 250ml Sól - szczypta Cukier - 1 łyżeczka Olej - odrobinę na patelnię Farsz: Twaróg mielony (może być z wiaderka) - 500g Cukier - 3 łyżki Skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżeczki Sos: Śmietanka 30% - 200ml Cukier waniliowy - 2 łyżeczki Jajko - 1szt Płatki migdałowe - 2 łyżki Naleśniki. Mieszamy mąkę, mleko, wodę, jajka, sól i cukier mieszamy dokładnie. Nakładamy małymi porcjami na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Odkładamy na talerz. Farsz. Twaróg łączymy z cukrem i skórką pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Sos. Śmietankę mieszamy za

Szpajza cytrynowa - lekki jak chmurka deser


Szpajza to śląski deser cytrynowy - orzeźwiający, lekki, kwaśny i słodki jednocześnie. Nie jestem ze Śląska, ale studiowałam i pracowałam w Katowicach i w kawiarni raczyłam się szpajzą nie raz. W końcu trafiłam na przepis na nią w "Polskiej kuchni regionalnej" i zrobiłam deser w domu. Wykonanie jest banalne, a efekt zachwycający!

Składniki na 4 porcje:

  • Jajko - 4szt
  • Cukier - 10 łyżeczek
  • Cytryna - 1 szt
  • Żelatyna - 3 łyżeczki


Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok.
 

Jajka dokładnie myjemy i sparzamy - będziemy używać surowych. Najlepsze są oczywiście jajka wiejskie. Ubijamy białka na sztywną pianę (można dodać odrobinę cukru lub szczyptę soli). Żółtka ucieramy z cukrem, aż będą jasne i kremowe, a cukier całkowicie się rozpuści. 

Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i podgrzewamy. Mieszamy do rozpuszczenia.

Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do pucharków. Podajemy lekko schłodzone.

Można podawać z bitą śmietaną, lub posypane skórą cytrynową.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 140
Białka (g) – 9,05
Tłuszcze (g) – 5
Węglowodany (g) – 14,27
W tym cukry (g) – 12,5
Błonnik (g) – 0,4

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty