Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Gęsta zupa chrzanowa z jajkiem i boczkiem


Pyszna, aromatyczna, gęsta zupa z chrzanem podana z jajkiem i chrupiącym boczkiem. Taki krem idealnie rozgrzewa w jesienno-zimowym sezonie.


Składniki na 4 porcje:

 Ziemniaki - 500g
  • Cebula - 1szt
  • Pietruszka - 1 szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Chrzan tarty świeży - 4 duże łyżki  (ja używałam mrożonego)
  • Boczek - 4 cienkie plastry - 40g
  • Jajko ugotowane na twardo - 4szt
  • Śmietana 12% - 100g
  • Pieprz do smaku
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Opcjonalnie kostka rosołowa

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy - obojętne jak, i tak będą miksowane.

Boczek smażymy, aż będzie chrupki. Odkładamy.

Na patelni po boczku smażymy cebulę i czosnek, a kiedy się zeszklą dodajemy ziemniaki i pietruszkę. Warzywa muszą się lekko zarumienić.

Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą (około 2 cm nad linię warzyw). Dodajemy kostkę rosołową (opcjonalnie). Gotujemy ok 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Zupę rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Jeśli jest za gęsta dodajemy pół szklanki wody. Teraz dodajemy chrzan, śmietanę, sos sojowy. Gotujemy jeszcze 2 minuty na małym ogniu, aby smaki się przegryzły.

Zupę podajemy z jajkiem na twardo i chrupkim boczkiem. 




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 299
Białka (g) – 12,75
Tłuszcze (g) – 12,55
Węglowodany (g) – 29,1

Błonnik (g) – 4,82

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty