Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Gęsta zupa chrzanowa z jajkiem i boczkiem


Pyszna, aromatyczna, gęsta zupa z chrzanem podana z jajkiem i chrupiącym boczkiem. Taki krem idealnie rozgrzewa w jesienno-zimowym sezonie.


Składniki na 4 porcje:

 Ziemniaki - 500g
  • Cebula - 1szt
  • Pietruszka - 1 szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Chrzan tarty świeży - 4 duże łyżki  (ja używałam mrożonego)
  • Boczek - 4 cienkie plastry - 40g
  • Jajko ugotowane na twardo - 4szt
  • Śmietana 12% - 100g
  • Pieprz do smaku
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Opcjonalnie kostka rosołowa

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy - obojętne jak, i tak będą miksowane.

Boczek smażymy, aż będzie chrupki. Odkładamy.

Na patelni po boczku smażymy cebulę i czosnek, a kiedy się zeszklą dodajemy ziemniaki i pietruszkę. Warzywa muszą się lekko zarumienić.

Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą (około 2 cm nad linię warzyw). Dodajemy kostkę rosołową (opcjonalnie). Gotujemy ok 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Zupę rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Jeśli jest za gęsta dodajemy pół szklanki wody. Teraz dodajemy chrzan, śmietanę, sos sojowy. Gotujemy jeszcze 2 minuty na małym ogniu, aby smaki się przegryzły.

Zupę podajemy z jajkiem na twardo i chrupkim boczkiem. 




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 299
Białka (g) – 12,75
Tłuszcze (g) – 12,55
Węglowodany (g) – 29,1

Błonnik (g) – 4,82

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty