Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Naleśniki zapieczone w waniliowym sosie

  Naleśniki z serem, zapieczone w słodkim, waniliowym sosie z dodatkiem chrupiących płatków migdałowych. Idealne na obiad lub konkretne weekendowe śniadanie. Składniki: Naleśniki (ok 10szt.): Mąka - 240g (u mnie pszenna i orkiszowa tortowa) Jajka - 2szt Mleko - 250ml Woda (może być gazowana) - 250ml Sól - szczypta Cukier - 1 łyżeczka Olej - odrobinę na patelnię Farsz: Twaróg mielony (może być z wiaderka) - 500g Cukier - 3 łyżki Skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżeczki Sos: Śmietanka 30% - 200ml Cukier waniliowy - 2 łyżeczki Jajko - 1szt Płatki migdałowe - 2 łyżki Naleśniki. Mieszamy mąkę, mleko, wodę, jajka, sól i cukier mieszamy dokładnie. Nakładamy małymi porcjami na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Odkładamy na talerz. Farsz. Twaróg łączymy z cukrem i skórką pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Sos. Śmietankę mieszamy za

Gęsta zupa chrzanowa z jajkiem i boczkiem


Pyszna, aromatyczna, gęsta zupa z chrzanem podana z jajkiem i chrupiącym boczkiem. Taki krem idealnie rozgrzewa w jesienno-zimowym sezonie.


Składniki na 4 porcje:

 Ziemniaki - 500g
  • Cebula - 1szt
  • Pietruszka - 1 szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Chrzan tarty świeży - 4 duże łyżki  (ja używałam mrożonego)
  • Boczek - 4 cienkie plastry - 40g
  • Jajko ugotowane na twardo - 4szt
  • Śmietana 12% - 100g
  • Pieprz do smaku
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Opcjonalnie kostka rosołowa

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy - obojętne jak, i tak będą miksowane.

Boczek smażymy, aż będzie chrupki. Odkładamy.

Na patelni po boczku smażymy cebulę i czosnek, a kiedy się zeszklą dodajemy ziemniaki i pietruszkę. Warzywa muszą się lekko zarumienić.

Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą (około 2 cm nad linię warzyw). Dodajemy kostkę rosołową (opcjonalnie). Gotujemy ok 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Zupę rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Jeśli jest za gęsta dodajemy pół szklanki wody. Teraz dodajemy chrzan, śmietanę, sos sojowy. Gotujemy jeszcze 2 minuty na małym ogniu, aby smaki się przegryzły.

Zupę podajemy z jajkiem na twardo i chrupkim boczkiem. 




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 299
Białka (g) – 12,75
Tłuszcze (g) – 12,55
Węglowodany (g) – 29,1

Błonnik (g) – 4,82

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty