Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Gęsta zupa chrzanowa z jajkiem i boczkiem


Pyszna, aromatyczna, gęsta zupa z chrzanem podana z jajkiem i chrupiącym boczkiem. Taki krem idealnie rozgrzewa w jesienno-zimowym sezonie.


Składniki na 4 porcje:

 Ziemniaki - 500g
  • Cebula - 1szt
  • Pietruszka - 1 szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Chrzan tarty świeży - 4 duże łyżki  (ja używałam mrożonego)
  • Boczek - 4 cienkie plastry - 40g
  • Jajko ugotowane na twardo - 4szt
  • Śmietana 12% - 100g
  • Pieprz do smaku
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Opcjonalnie kostka rosołowa

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy - obojętne jak, i tak będą miksowane.

Boczek smażymy, aż będzie chrupki. Odkładamy.

Na patelni po boczku smażymy cebulę i czosnek, a kiedy się zeszklą dodajemy ziemniaki i pietruszkę. Warzywa muszą się lekko zarumienić.

Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą (około 2 cm nad linię warzyw). Dodajemy kostkę rosołową (opcjonalnie). Gotujemy ok 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Zupę rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Jeśli jest za gęsta dodajemy pół szklanki wody. Teraz dodajemy chrzan, śmietanę, sos sojowy. Gotujemy jeszcze 2 minuty na małym ogniu, aby smaki się przegryzły.

Zupę podajemy z jajkiem na twardo i chrupkim boczkiem. 




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 299
Białka (g) – 12,75
Tłuszcze (g) – 12,55
Węglowodany (g) – 29,1

Błonnik (g) – 4,82

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty