Ciekawa alternatywa dla mięsnych kotletów. Sorgo ma dużo białka i witamin z grupy B, magnezu, potasu i manganu. Do tego jest bezglutenowe. Nawet ja, choć uwielbiam mięso, zajadałam się tymi kotletami - są przepyszne.
Składniki (dla 3 osób):
-
Sorgo czerwone - 200g
-
Marchew - 1szt
-
Cebula - 1szt
-
Jajko - 1 szt
-
Suszone pomidory (z oleju) - 5 plastrów
-
Curry - 1 płaska łyżeczka
-
Bułka tarta - do obtoczenia
-
Olej do smażenia
Sos grzybowy:
-
Suszone grzyby mielone - 2 płaskie łyżki
-
Cebula - 1 szt
-
Ziele angielskie - 3 szt, Liść laurowy - 2szt
-
Suszony czosnek - 2 płatki
-
Pieprz ziarnisty - 5 szt
-
Mąka - 2 płaskie łyżki
-
Opcjonalnie kostka rosołowa
-
Pieprz i sól do smaku
Sorgo płuczemy dokładnie i zalewamy wodą i
odstawiamy na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie odlewamy wodę,
zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości (u mnie trwało to około 30
minut).
Po ostudzeniu sorgo rozdrabniamy blenderem. Wystarczy, że ziarenka będą rozbite, masa nie musi być gładka.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przesmażamy razem na odrobinie oleju do miękkości.
Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w drobną kostkę.
Sorgo mieszamy z resztą warzyw i surowym jajkiem. Przyprawiamy masę curry (i ewentualnie pieprzem), dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy kotlety i smażymy na oleju do zarumienienia.
Sos grzybowy:
Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę z przyprawami. Kiedy
cebula się zarumieni zalewamy szklanką wody. Dodajemy zmiksowane suszone
grzyby (i ewentualnie kostkę rosołową). Gotujemy 15-20 minut na małym
ogniu. Mąkę rozprowadzamy w połowie szklanki wody i dodajemy do sosu.
Chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku.
Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 632
Białka (g) – 15,43
Tłuszcze (g) – 26,8
Węglowodany (g) – 81,1
Błonnik (g) –6,93
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
Komentarze
Prześlij komentarz