Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasteczka korzenne z miodem leśnym

  Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku. Składniki: Mąka pszenna - 500g Jajko - 1szt Żółtko jaja - 4szt Miód z terenów leśnych - 200g Cukier - 3/4 szklanki Kakao - 1,5 łyżki Masło (lub margaryna) - 125g Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka Śmietana 18% - 100ml Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego.  Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy.  Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 1...

Kotlety z sorgo i suszonych pomidorów w sosie grzybowym


Ciekawa alternatywa dla mięsnych kotletów. Sorgo ma dużo białka i witamin z grupy B, magnezu, potasu i manganu. Do tego jest bezglutenowe. Nawet ja, choć uwielbiam mięso, zajadałam się tymi kotletami - są przepyszne.

         Składniki (dla 3 osób):

  • Sorgo czerwone - 200g
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Jajko - 1 szt
  • Suszone pomidory (z oleju) - 5 plastrów
  • Curry - 1 płaska łyżeczka
  • Bułka tarta - do obtoczenia
  • Olej do smażenia 


    Sos grzybowy:
  • Suszone grzyby mielone - 2 płaskie łyżki
  • Cebula - 1 szt
  • Ziele angielskie - 3 szt, Liść laurowy - 2szt
  • Suszony czosnek - 2 płatki
  • Pieprz ziarnisty - 5 szt
  • Mąka - 2 płaskie łyżki
  • Opcjonalnie kostka rosołowa
  • Pieprz i sól do smaku

Sorgo płuczemy dokładnie i zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości (u mnie trwało to około 30 minut).

Po ostudzeniu sorgo rozdrabniamy blenderem. Wystarczy, że ziarenka będą rozbite, masa nie musi być gładka.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przesmażamy razem na odrobinie oleju do miękkości.

Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w drobną kostkę.

Sorgo mieszamy z resztą warzyw i surowym jajkiem. Przyprawiamy masę curry (i ewentualnie pieprzem), dokładnie mieszamy.

Z masy formujemy kotlety i smażymy na oleju do zarumienienia.


Sos grzybowy:
Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę z przyprawami. Kiedy cebula się zarumieni zalewamy szklanką wody. Dodajemy zmiksowane suszone grzyby (i ewentualnie kostkę rosołową). Gotujemy 15-20 minut na małym ogniu. Mąkę rozprowadzamy w połowie szklanki wody i dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 632
Białka (g) – 15,43
Tłuszcze (g) – 26,8
Węglowodany (g) – 81,1

Błonnik (g) –6,93

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty