Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kotlety z sorgo i suszonych pomidorów w sosie grzybowym


Ciekawa alternatywa dla mięsnych kotletów. Sorgo ma dużo białka i witamin z grupy B, magnezu, potasu i manganu. Do tego jest bezglutenowe. Nawet ja, choć uwielbiam mięso, zajadałam się tymi kotletami - są przepyszne.

         Składniki (dla 3 osób):

  • Sorgo czerwone - 200g
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Jajko - 1 szt
  • Suszone pomidory (z oleju) - 5 plastrów
  • Curry - 1 płaska łyżeczka
  • Bułka tarta - do obtoczenia
  • Olej do smażenia 


    Sos grzybowy:
  • Suszone grzyby mielone - 2 płaskie łyżki
  • Cebula - 1 szt
  • Ziele angielskie - 3 szt, Liść laurowy - 2szt
  • Suszony czosnek - 2 płatki
  • Pieprz ziarnisty - 5 szt
  • Mąka - 2 płaskie łyżki
  • Opcjonalnie kostka rosołowa
  • Pieprz i sól do smaku

Sorgo płuczemy dokładnie i zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości (u mnie trwało to około 30 minut).

Po ostudzeniu sorgo rozdrabniamy blenderem. Wystarczy, że ziarenka będą rozbite, masa nie musi być gładka.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przesmażamy razem na odrobinie oleju do miękkości.

Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w drobną kostkę.

Sorgo mieszamy z resztą warzyw i surowym jajkiem. Przyprawiamy masę curry (i ewentualnie pieprzem), dokładnie mieszamy.

Z masy formujemy kotlety i smażymy na oleju do zarumienienia.


Sos grzybowy:
Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę z przyprawami. Kiedy cebula się zarumieni zalewamy szklanką wody. Dodajemy zmiksowane suszone grzyby (i ewentualnie kostkę rosołową). Gotujemy 15-20 minut na małym ogniu. Mąkę rozprowadzamy w połowie szklanki wody i dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 632
Białka (g) – 15,43
Tłuszcze (g) – 26,8
Węglowodany (g) – 81,1

Błonnik (g) –6,93

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty