Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ciasto Maszkiecik


Ciasto, którym można sobie porządnie pomaszkiecić. Ciasto kokosowe, biszkopt makowy, masa z białą czekoladą, owoce i galaretka.

Składniki:

CIASTO KOKOSOWE:
Mąka pszenna - 200g
Mąka kokosowa - 70g
Cukier - 100g
Wiórki kokosowe - 60g
Kefir (lub jogurt naturalny) - 3/4 szklanki
Olej - 1/3 szklanki
Jajko - 3szt
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

BISZKOPT Z MAKIEM:
Mąka pszenna - 130g
Mąka ziemniaczana - 70g
Jajko - 6szt
Cukier - 120g
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Mak - 50g

MASA BIAŁA:
Jogurt grecki - 400g
Biała czekolada - 1 tabliczka
Mleko w proszku - 50g

MASA OWOCOWA:
Wiśnie w cukrze - 500g razem z zalewą
Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Wódka - 1 kieliszek 25g

DODATKOWO:
Owoce w puszce (w syropie) - 1 puszka (400g)
Galaretka agrestowa - 1szt - oczywiście może być inny smak



Na blachę 35x45cm

CIASTO KOKOSOWE:

Składniki sypie mieszamy osobno, suche osobno. Wszystko razem łączymy. Wykładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 stopniach 45 minut. Po ostudzeniu ciasto nasączamy syropem z owoców w puszce. Ciasto jest dość twarde, ale po czasie nasiąknie i zmięknie.

BISZKOPT:

Ubijamy białka z łyżką cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Dodajemy mąki, mak i proszek do pieczenia, mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy masę do natłuszczonej blachy (można blachę lekko obsypać bułką tartą) i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu nasączamy ciasto syropem z owoców w puszce.

MASA BIAŁA:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy z jogurtem greckim i mlekiem w proszku. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

MASA OWOCOWA:
Wiśnie w zalewie podgrzewamy. Jeśli używacie świeżych lub mrożonych wiśni zalejcie wodą i dodajcie cukru do smaku. Kiedy zbliżają się do wrzenia dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody i mieszamy. Trzymamy na małym ogniu około minuty. Mieszamy cały czas, ponieważ masa łatwo się przypala. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub mąki (zależy ile będzie zalewy). Po zdjęciu z ognia dodajemy wódkę i jeszcze raz mieszamy.


Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy.

Składamy ciasto:
Na blat kokosowy dajemy masę owocową, masę z jogurtów, biszkopt. Na górę wykładamy owoce z puszki i galaretę (musi być już dość gęsta, aby nie spłynęła z ciasta).

Całość wkładamy do lodówki. Musi poleżeć całą noc.
Ciasto najlepsze jest po 2-3 dniach 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty