Ciasto, którym można sobie porządnie pomaszkiecić. Ciasto kokosowe, biszkopt makowy, masa z białą czekoladą, owoce i galaretka.
Składniki:
CIASTO KOKOSOWE:
Mąka pszenna - 200g
Mąka kokosowa - 70g
Cukier - 100g
Wiórki kokosowe - 60g
Kefir (lub jogurt naturalny) - 3/4 szklanki
Olej - 1/3 szklanki
Jajko - 3szt
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
BISZKOPT Z MAKIEM:
Mąka pszenna - 130g
Mąka ziemniaczana - 70g
Jajko - 6szt
Cukier - 120g
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Mak - 50g
MASA BIAŁA:
Jogurt grecki - 400g
Biała czekolada - 1 tabliczka
Mleko w proszku - 50g
MASA OWOCOWA:
Wiśnie w cukrze - 500g razem z zalewą
Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Wódka - 1 kieliszek 25g
DODATKOWO:
Owoce w puszce (w syropie) - 1 puszka (400g)
Galaretka agrestowa - 1szt - oczywiście może być inny smak
Na blachę 35x45cm
CIASTO KOKOSOWE:
Składniki sypie mieszamy osobno, suche osobno. Wszystko razem łączymy.
Wykładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 stopniach 45 minut. Po
ostudzeniu ciasto nasączamy syropem z owoców w puszce. Ciasto jest dość twarde, ale po czasie nasiąknie i zmięknie.
BISZKOPT:
Ubijamy białka z łyżką cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą
cukru. Dodajemy mąki, mak i proszek do pieczenia, mieszamy. Na końcu
dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy masę do
natłuszczonej blachy (można blachę lekko obsypać bułką tartą) i pieczemy
40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu nasączamy ciasto syropem z
owoców w puszce.
MASA BIAŁA:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy z jogurtem greckim i
mlekiem w proszku. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do
lodówki na kilka godzin.
MASA OWOCOWA:
Wiśnie w zalewie podgrzewamy. Jeśli używacie świeżych lub mrożonych
wiśni zalejcie wodą i dodajcie cukru do smaku. Kiedy zbliżają się do
wrzenia dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody i
mieszamy. Trzymamy na małym ogniu około minuty. Mieszamy cały czas, ponieważ masa łatwo się przypala. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub
mąki (zależy ile będzie zalewy). Po zdjęciu z ognia dodajemy wódkę i
jeszcze raz mieszamy.
Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy.
Składamy ciasto:
Na blat kokosowy dajemy masę owocową, masę z jogurtów, biszkopt. Na górę
wykładamy owoce z puszki i galaretę (musi być już dość gęsta, aby nie
spłynęła z ciasta).
Całość wkładamy do lodówki. Musi poleżeć całą noc.
Ciasto najlepsze jest po 2-3 dniach
Komentarze
Prześlij komentarz