Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasteczka korzenne z miodem leśnym

  Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku. Składniki: Mąka pszenna - 500g Jajko - 1szt Żółtko jaja - 4szt Miód z terenów leśnych - 200g Cukier - 3/4 szklanki Kakao - 1,5 łyżki Masło (lub margaryna) - 125g Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka Śmietana 18% - 100ml Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego.  Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy.  Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 1...

Chutney z pigwą / pigwa chutney


Nietypowy przetwór z pigwy. Słodko-ostry sos idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i serów. 

Składniki:

  • Pigwa - 800g (po obraniu i wydrążeniu)
  • Cebula czerwona - 1 bardzo duża
  • Papryczka ostra - 1 szt (u mnie habanero, może być chilli lub jalapeno)
  • Cukier - 170g
  • Ocet (u mnie jabłkowy) - 2 łyżki
  • Wino białe - 100ml
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • Pieprz ziołowy i mielony
  • Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
  • Cynamon- 1/2 łyżeczki 

Pigwę obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy owoce w kostkę. W garnku zalewamy pigwę wodą (1/2 szklanki) i dusimy pod przykryciem, aż zupełnie rozpadnie. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Kiedy pigwa będzie miękka gnieciemy ją tłuczkiem do ziemniaków.

Osobno na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i papryczkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Kiedy cebula ładnie się zeszkli, dodajemy do pigwy.

Teraz dodajemy cukier, sos sojowy, ocet, wino i przyprawy. Ja dawałam po 1/2 łyżeczki papryki wędzonej i cynamonu, ale najlepiej spróbować, czy taki smak wam odpowiada. Dusimy na małym ogniu jeszcze kilka minut.

Gorący sos wkładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty