Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Chutney z pigwą / pigwa chutney


Nietypowy przetwór z pigwy. Słodko-ostry sos idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i serów. 

Składniki:

  • Pigwa - 800g (po obraniu i wydrążeniu)
  • Cebula czerwona - 1 bardzo duża
  • Papryczka ostra - 1 szt (u mnie habanero, może być chilli lub jalapeno)
  • Cukier - 170g
  • Ocet (u mnie jabłkowy) - 2 łyżki
  • Wino białe - 100ml
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • Pieprz ziołowy i mielony
  • Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
  • Cynamon- 1/2 łyżeczki 

Pigwę obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy owoce w kostkę. W garnku zalewamy pigwę wodą (1/2 szklanki) i dusimy pod przykryciem, aż zupełnie rozpadnie. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Kiedy pigwa będzie miękka gnieciemy ją tłuczkiem do ziemniaków.

Osobno na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i papryczkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Kiedy cebula ładnie się zeszkli, dodajemy do pigwy.

Teraz dodajemy cukier, sos sojowy, ocet, wino i przyprawy. Ja dawałam po 1/2 łyżeczki papryki wędzonej i cynamonu, ale najlepiej spróbować, czy taki smak wam odpowiada. Dusimy na małym ogniu jeszcze kilka minut.

Gorący sos wkładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty