Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Chutney z pigwą / pigwa chutney


Nietypowy przetwór z pigwy. Słodko-ostry sos idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i serów. 

Składniki:

  • Pigwa - 800g (po obraniu i wydrążeniu)
  • Cebula czerwona - 1 bardzo duża
  • Papryczka ostra - 1 szt (u mnie habanero, może być chilli lub jalapeno)
  • Cukier - 170g
  • Ocet (u mnie jabłkowy) - 2 łyżki
  • Wino białe - 100ml
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • Pieprz ziołowy i mielony
  • Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
  • Cynamon- 1/2 łyżeczki 

Pigwę obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy owoce w kostkę. W garnku zalewamy pigwę wodą (1/2 szklanki) i dusimy pod przykryciem, aż zupełnie rozpadnie. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Kiedy pigwa będzie miękka gnieciemy ją tłuczkiem do ziemniaków.

Osobno na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i papryczkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Kiedy cebula ładnie się zeszkli, dodajemy do pigwy.

Teraz dodajemy cukier, sos sojowy, ocet, wino i przyprawy. Ja dawałam po 1/2 łyżeczki papryki wędzonej i cynamonu, ale najlepiej spróbować, czy taki smak wam odpowiada. Dusimy na małym ogniu jeszcze kilka minut.

Gorący sos wkładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty