Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Dyniowo pomarańczowy sernik z serków wiejskich


Sernik z serków wiejskich z dynią i skórką pomarańczową, na kruchym cieście. 

Składniki na blachę 35x22cm:

  • Kruchy spód:
  • Mąka pszenna - 200g
  • Cukier - 30g
  • Masło (zimne) - 50g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 łyżeczka
  • Masa serowa:
  • Serek wiejski - 6szt
  • Puree z dyni - 200g
  • Budyń duży - 1szt (waniliowy lub śmietankowy)
  • Cukier - 100g
  • Skórka pomarańczowa - 3 łyżki
  • Opcjonalnie cukier puder do posypania

Kruchy spód:
Zimne masło kroimy w kostkę i zagniatamy z resztą składników. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę wkładamy papierem do pieczenia i na spód dajemy ciasto. Najlepiej urywać po kawałeczku i dokładnie wykładać cały dół. Ugniatamy palcami.

Masa serowa:
Z serków wiejskich odlewamy nadmiar śmietanki, powinno jej zostać tylko trochę, Serki miksujemy dokładanie na gładką masę. Dodajemy budyń (w proszku), puree z dyni, skórkę pomarańczową i cukier. Jeśli macie zwykły budyń (nie duży) to dodajcie jeszcze 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

Masę serową wylewam na ciasto i blachę przykrywamy papierem do pieczenia lub filią aluminiową. Pieczemy w 160 stopniach przez 60 minut, zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 20 minut.

Ciasto musi ostygnąć. Najsmaczniejsze jest następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty