Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Dyniowo pomarańczowy sernik z serków wiejskich
Sernik z serków wiejskich z dynią i skórką pomarańczową, na kruchym cieście.
Składniki na blachę 35x22cm:
- Kruchy spód:
- Mąka pszenna - 200g
- Cukier - 30g
- Masło (zimne) - 50g
- Jajko - 1szt
- Jogurt naturalny - 1 łyżeczka
- Masa serowa:
- Serek wiejski - 6szt
- Puree z dyni - 200g
- Budyń duży - 1szt (waniliowy lub śmietankowy)
- Cukier - 100g
- Skórka pomarańczowa - 3 łyżki
- Opcjonalnie cukier puder do posypania
Kruchy spód:
Zimne masło kroimy w kostkę i zagniatamy z resztą składników. Wkładamy
na 30 minut do lodówki. Formę wkładamy papierem do pieczenia i na spód
dajemy ciasto. Najlepiej urywać po kawałeczku i dokładnie wykładać cały
dół. Ugniatamy palcami.
Masa serowa:
Z serków wiejskich odlewamy nadmiar śmietanki, powinno jej zostać tylko
trochę, Serki miksujemy dokładanie na gładką masę. Dodajemy budyń (w
proszku), puree z dyni, skórkę pomarańczową i cukier. Jeśli macie zwykły
budyń (nie duży) to dodajcie jeszcze 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Masę serową wylewam na ciasto i blachę przykrywamy papierem do pieczenia
lub filią aluminiową. Pieczemy w 160 stopniach przez 60 minut,
zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 20 minut.
Ciasto musi ostygnąć. Najsmaczniejsze jest następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz