Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasteczka korzenne z miodem leśnym

  Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku. Składniki: Mąka pszenna - 500g Jajko - 1szt Żółtko jaja - 4szt Miód z terenów leśnych - 200g Cukier - 3/4 szklanki Kakao - 1,5 łyżki Masło (lub margaryna) - 125g Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka Śmietana 18% - 100ml Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego.  Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy.  Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 1...

Dyniowo pomarańczowy sernik z serków wiejskich


Sernik z serków wiejskich z dynią i skórką pomarańczową, na kruchym cieście. 

Składniki na blachę 35x22cm:

  • Kruchy spód:
  • Mąka pszenna - 200g
  • Cukier - 30g
  • Masło (zimne) - 50g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 łyżeczka
  • Masa serowa:
  • Serek wiejski - 6szt
  • Puree z dyni - 200g
  • Budyń duży - 1szt (waniliowy lub śmietankowy)
  • Cukier - 100g
  • Skórka pomarańczowa - 3 łyżki
  • Opcjonalnie cukier puder do posypania

Kruchy spód:
Zimne masło kroimy w kostkę i zagniatamy z resztą składników. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę wkładamy papierem do pieczenia i na spód dajemy ciasto. Najlepiej urywać po kawałeczku i dokładnie wykładać cały dół. Ugniatamy palcami.

Masa serowa:
Z serków wiejskich odlewamy nadmiar śmietanki, powinno jej zostać tylko trochę, Serki miksujemy dokładanie na gładką masę. Dodajemy budyń (w proszku), puree z dyni, skórkę pomarańczową i cukier. Jeśli macie zwykły budyń (nie duży) to dodajcie jeszcze 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

Masę serową wylewam na ciasto i blachę przykrywamy papierem do pieczenia lub filią aluminiową. Pieczemy w 160 stopniach przez 60 minut, zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 20 minut.

Ciasto musi ostygnąć. Najsmaczniejsze jest następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty