Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ciasto à la piernik z marchewką i cukinią

 

Wilgotne, mocno czekoladowe, z dużą ilością bakalii. Ciasto piernikowe z dodatkiem zdrowych warzyw wyszło na prawdę przepyszne i znikło błyskawicznie. Świetnie będzie pasować do niego polewa czekoladowa, ale ja zrezygnowałam już z takiej rozpusty ;)

Składniki na keksówkę:

  • Marchew - 200g
  • Cukinia (obrana bez pestek) - 200g 
  • Mąka pszenna - 260g 
  • Jajko - 4szt
  • Cukier - 2 łyżki
  • Olej - 4 łyżki
  • Kakao - 2 duże łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika - 2 płaskie łyżki
  • Rodzynki - 80g
  • Żurawina - 80g
  • Daktyle - 80g

Marchew i cukinię ścieramy na wiórki. Cukinię odstawiamy na 5-10 minut i po tym czasie odciskamy z nadmiaru wody.

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, mąkę, proszek, kakao, przyprawę do piernika. Mieszamy. Dodajemy białka i znów mieszamy. Na końcu do masy dodajemy starte warzywa i bakalie (daktyle kroimy na mniejsze kawałki). Ciasto jest bardzo gęste.

Wykładamy do natłuszczonej foremki keksowej. Pieczemy w 180 stopniach 35 - 40 minut.
Podajemy po ostygnięciu.


 

Komentarze

  1. Witaj. A co z mąką? W liście składników jej nie ma,
    natomiast w opisie przygotowania ciasta o niej piszesz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Mąka pszenna. Ja używałam krupczatki, ale tortowa też będzie ok. Faktycznie mąka mi uciekłam. Już dopisuję

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty