Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ciasto à la piernik z marchewką i cukinią
Wilgotne, mocno czekoladowe, z dużą ilością bakalii. Ciasto piernikowe z dodatkiem zdrowych warzyw wyszło na prawdę przepyszne i znikło błyskawicznie. Świetnie będzie pasować do niego polewa czekoladowa, ale ja zrezygnowałam już z takiej rozpusty ;)
Składniki na keksówkę:
- Marchew - 200g
- Cukinia (obrana bez pestek) - 200g
- Mąka pszenna - 260g
- Jajko - 4szt
- Cukier - 2 łyżki
- Olej - 4 łyżki
- Kakao - 2 duże łyżki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Przyprawa do piernika - 2 płaskie łyżki
- Rodzynki - 80g
- Żurawina - 80g
- Daktyle - 80g
Marchew i cukinię ścieramy na wiórki. Cukinię odstawiamy na 5-10 minut i po tym czasie odciskamy z nadmiaru wody.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, mąkę, proszek, kakao, przyprawę
do piernika. Mieszamy. Dodajemy białka i znów mieszamy. Na końcu do
masy dodajemy starte warzywa i bakalie (daktyle kroimy na mniejsze
kawałki). Ciasto jest bardzo gęste.
Wykładamy do natłuszczonej foremki keksowej. Pieczemy w 180 stopniach 35 - 40 minut.
Podajemy po ostygnięciu.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Witaj. A co z mąką? W liście składników jej nie ma,
OdpowiedzUsuńnatomiast w opisie przygotowania ciasta o niej piszesz.
Hej! Mąka pszenna. Ja używałam krupczatki, ale tortowa też będzie ok. Faktycznie mąka mi uciekłam. Już dopisuję
Usuń