Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasteczka korzenne z miodem leśnym

  Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku. Składniki: Mąka pszenna - 500g Jajko - 1szt Żółtko jaja - 4szt Miód z terenów leśnych - 200g Cukier - 3/4 szklanki Kakao - 1,5 łyżki Masło (lub margaryna) - 125g Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka Śmietana 18% - 100ml Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego.  Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy.  Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 1...

Ciasto à la piernik z marchewką i cukinią

 

Wilgotne, mocno czekoladowe, z dużą ilością bakalii. Ciasto piernikowe z dodatkiem zdrowych warzyw wyszło na prawdę przepyszne i znikło błyskawicznie. Świetnie będzie pasować do niego polewa czekoladowa, ale ja zrezygnowałam już z takiej rozpusty ;)

Składniki na keksówkę:

  • Marchew - 200g
  • Cukinia (obrana bez pestek) - 200g 
  • Mąka pszenna - 260g 
  • Jajko - 4szt
  • Cukier - 2 łyżki
  • Olej - 4 łyżki
  • Kakao - 2 duże łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika - 2 płaskie łyżki
  • Rodzynki - 80g
  • Żurawina - 80g
  • Daktyle - 80g

Marchew i cukinię ścieramy na wiórki. Cukinię odstawiamy na 5-10 minut i po tym czasie odciskamy z nadmiaru wody.

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, mąkę, proszek, kakao, przyprawę do piernika. Mieszamy. Dodajemy białka i znów mieszamy. Na końcu do masy dodajemy starte warzywa i bakalie (daktyle kroimy na mniejsze kawałki). Ciasto jest bardzo gęste.

Wykładamy do natłuszczonej foremki keksowej. Pieczemy w 180 stopniach 35 - 40 minut.
Podajemy po ostygnięciu.


 

Komentarze

  1. Witaj. A co z mąką? W liście składników jej nie ma,
    natomiast w opisie przygotowania ciasta o niej piszesz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Mąka pszenna. Ja używałam krupczatki, ale tortowa też będzie ok. Faktycznie mąka mi uciekłam. Już dopisuję

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty