Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Ciasto à la piernik z marchewką i cukinią

 

Wilgotne, mocno czekoladowe, z dużą ilością bakalii. Ciasto piernikowe z dodatkiem zdrowych warzyw wyszło na prawdę przepyszne i znikło błyskawicznie. Świetnie będzie pasować do niego polewa czekoladowa, ale ja zrezygnowałam już z takiej rozpusty ;)

Składniki na keksówkę:

  • Marchew - 200g
  • Cukinia (obrana bez pestek) - 200g 
  • Mąka pszenna - 260g 
  • Jajko - 4szt
  • Cukier - 2 łyżki
  • Olej - 4 łyżki
  • Kakao - 2 duże łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika - 2 płaskie łyżki
  • Rodzynki - 80g
  • Żurawina - 80g
  • Daktyle - 80g

Marchew i cukinię ścieramy na wiórki. Cukinię odstawiamy na 5-10 minut i po tym czasie odciskamy z nadmiaru wody.

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, mąkę, proszek, kakao, przyprawę do piernika. Mieszamy. Dodajemy białka i znów mieszamy. Na końcu do masy dodajemy starte warzywa i bakalie (daktyle kroimy na mniejsze kawałki). Ciasto jest bardzo gęste.

Wykładamy do natłuszczonej foremki keksowej. Pieczemy w 180 stopniach 35 - 40 minut.
Podajemy po ostygnięciu.


 

Komentarze

  1. Witaj. A co z mąką? W liście składników jej nie ma,
    natomiast w opisie przygotowania ciasta o niej piszesz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Mąka pszenna. Ja używałam krupczatki, ale tortowa też będzie ok. Faktycznie mąka mi uciekłam. Już dopisuję

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty