Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Dżem pigwowy z cytryną i imbirem

Pigwa jest nadal niedocenianym owocem, a szkoda. Dżem z pigwy sprawdzi się zarówno do rozgrzewającej herbaty, jak i do ciast, deserów oraz na słodkim pieczywie. Dodatek cytryny i imbiru pasuje do pigwy rewelacyjnie! To bomba witaminowa idealna na chłodne jesienne dni.
 

Składniki (na 8 słoiczków 200g):

  • Pigwa - 1200g po obraniu
  • Cukier - 400g
  • Imbir mielony - 1 łyżeczka
  • Cytryna - 1/2 (sok i skórka)

Cytrynę sparzamy - ścieramy skórkę i wyciskamy sok z połówki.

Pigwę obieramy, wydrążamy środki, kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem i dolewamy pół szklanki wody. Gotujemy pigwę, aż zupełnie zmięknie. Mieszamy co jakiś czas i w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Miękką pigwę miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, cukier i imbir. Mieszamy całość, aż cukier się rozpuści.

Gorącą pigwę wkładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty