Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Warzywa na parze w serowym beszamelu


Brokuł, kalafior i por gotowane na parze i podane z serowym sosem beszamelowym. Są zarówno świetnym dodatkiem do mięsa lub ryby, jak i samodzielnym daniem.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • Kalafior - 1/2 dużego
  • Brokuł - 1szt
  • Por - 1 szt
  • Sos:
  • Masło - 1 łyżka
  • Mąka pszenna - 1duża łyżka
  • Mleko - 1 szklanka (w temperaturze pokojowej)
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ser Grana Padano tarty - 40g (może być inny twardy)

Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, a pora (białą część) kroimy wzdłuż na pół. Jeśli jest za długi dzielimy go na 2 lub 3 części.

Warzywa gotujemy na parze. Potrzebują odpowiednio:
brokuł - 7-10 minut
kalafior - 5-10 minut
por - ok 10 minut.
Ja gotowałam je razem w szybkowarze 4 minuty i były już miękkie.

Sos:
Na patelni topimy masło. Dodajemy mąkę i smażymy minutę, ciągle mieszając. Dodajemy partiami mleko. Mieszamy, aż mąka się rozpuści. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy. Kiedy sos zaczyna gęstnieć (po 5-7 minutach) dodajemy tarty ser, gałkę, sól i pieprz.

Warzywa polewamy gorącym, gęstym sosem.


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty