Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Warzywa na parze w serowym beszamelu


Brokuł, kalafior i por gotowane na parze i podane z serowym sosem beszamelowym. Są zarówno świetnym dodatkiem do mięsa lub ryby, jak i samodzielnym daniem.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • Kalafior - 1/2 dużego
  • Brokuł - 1szt
  • Por - 1 szt
  • Sos:
  • Masło - 1 łyżka
  • Mąka pszenna - 1duża łyżka
  • Mleko - 1 szklanka (w temperaturze pokojowej)
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ser Grana Padano tarty - 40g (może być inny twardy)

Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, a pora (białą część) kroimy wzdłuż na pół. Jeśli jest za długi dzielimy go na 2 lub 3 części.

Warzywa gotujemy na parze. Potrzebują odpowiednio:
brokuł - 7-10 minut
kalafior - 5-10 minut
por - ok 10 minut.
Ja gotowałam je razem w szybkowarze 4 minuty i były już miękkie.

Sos:
Na patelni topimy masło. Dodajemy mąkę i smażymy minutę, ciągle mieszając. Dodajemy partiami mleko. Mieszamy, aż mąka się rozpuści. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy. Kiedy sos zaczyna gęstnieć (po 5-7 minutach) dodajemy tarty ser, gałkę, sól i pieprz.

Warzywa polewamy gorącym, gęstym sosem.


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty