Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Warzywa na parze w serowym beszamelu


Brokuł, kalafior i por gotowane na parze i podane z serowym sosem beszamelowym. Są zarówno świetnym dodatkiem do mięsa lub ryby, jak i samodzielnym daniem.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • Kalafior - 1/2 dużego
  • Brokuł - 1szt
  • Por - 1 szt
  • Sos:
  • Masło - 1 łyżka
  • Mąka pszenna - 1duża łyżka
  • Mleko - 1 szklanka (w temperaturze pokojowej)
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ser Grana Padano tarty - 40g (może być inny twardy)

Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, a pora (białą część) kroimy wzdłuż na pół. Jeśli jest za długi dzielimy go na 2 lub 3 części.

Warzywa gotujemy na parze. Potrzebują odpowiednio:
brokuł - 7-10 minut
kalafior - 5-10 minut
por - ok 10 minut.
Ja gotowałam je razem w szybkowarze 4 minuty i były już miękkie.

Sos:
Na patelni topimy masło. Dodajemy mąkę i smażymy minutę, ciągle mieszając. Dodajemy partiami mleko. Mieszamy, aż mąka się rozpuści. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy. Kiedy sos zaczyna gęstnieć (po 5-7 minutach) dodajemy tarty ser, gałkę, sól i pieprz.

Warzywa polewamy gorącym, gęstym sosem.


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty