Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Poczwórnie świąteczna kostka piernikowa


 Składniki na dużą blachę:

  • CIASTO PIERNIKOWE: 
  • Mąka pszenna - 500g
  • Jajka - 5szt
  • Masło - 180g
  • Miód - 8 łyżek
  • Cukier puder - 1/2 szklanki
  • Jogurt naturalny gęsty - 1/2 szklanki
  • Cukier waniliowy - 2 łyżki
  • Przyprawa do piernika - 2 łyżki płaskie
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • KARMEL do ciasta:
  • Cukier - 1 szklanka
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Masło - 20g
  • DO NASĄCZENIA - 2 łyżki rumu
  • PIANKA MLECZNO - KORZENNA:
  • Mleko skondensowane niesłodzone - 500ml
  • Cynamon - 1 laska, Anyż - 2 gwiazdki
  • Kardamon w ziarnach - 1 łyżka
  • Cynamon mielony - 1 łyżeczka, Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Cukier waniliowy - 2 łyżki
  • Żelatyna 2 łyżki
  • MUS DYNIOWO - POMARAŃCZOWY:
  • Dynia (sam miąższ) - 300g
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżka
  • Sok pomarańczowy 100% - 100ml
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1 łyżka
  • ŻELKA ŻURAWINOWA:
  • Sok z żurawiny 100% - 400ml
  • Cukier - 1 łyżka
  • Żelatyna - 2 płaskie łyżki

Karmel do ciasta:
Cukier umieszczamy w garnku albo patelni o grubym dnie. Na dużym ogniu podgrzewamy mieszając (koniecznie silikonową łyżką). Powinien całkowicie się rozpuścić i zmienić barwę na karmelową. Dodajemy masło, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Potem dodajemy wodę. Karmel powinien lekko ostygnąć, ale nie bardzo - musi nadal być płynny.

Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrami i masłem. Dodajemy resztę składników na ciasto: miód, proszek, przyprawy, jogurt, mąkę i karmel. Na końcu dodajemy białka i mieszamy delikatnie.
\Wykładamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 stopniach 50 minut.
Po tym czasie ciasto studzimy. odkrawamy górną część, aby powstała prosta powierzchnia. Nasączamy ciasto rumem.

Odcięty kawałek ciasta można zamrozić - w kryzysowym momencie sprawdzi się do przełożenia marmoladą, albo przerobienia na bajaderki.


 

Mus dyniowo - pomarańczowy.

Dynię kroimy w drobną kostkę. W garnku lekko podlewamy ją wodą i dusimy pod przykryciem aż zmięknie. Kiedy będzie miękka dodajemy sok pomarańczowy i cukier. Gotujemy jeszcze minutę i miksujemy blenderem lub zgniatamy ubijakiem do ziemniaków. Jeśli masa jest lejąca to gotujemy już bez przykrycia, aż do pozbycia się nadmiaru wody. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową.
Ostudzone ciasto smarujemy ciepłym musem i odstawiamy do ostudzenia.

Pianka mleczno - korzenna.

Do mleka skondensowanego dodajemy wszystkie przyprawy. Na małym ogniu trzymamy do momentu wrzenia. Odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy. Po ostudzeniu miksujemy na wysokich obrotach. Nie ubije się jak śmietana, ale ładnie się napowietrzy.
Żelatynę mieszamy w 3/4 szklanki wrzątku i dodajemy do mleka. Mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia, mieszając co jakiś czas. Wykładamy na ciasto, gdy masa ma konsystencję gęstej śmietany.
Teraz już ciasto wkładamy do lodówki, aby masa stężała zupełnie.


Żelka żurawinowa:

Sok żurawinowy dosładzamy i gotujemy. Zdejmujemy z ognia. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody i dodajemy do soku. Mieszamy. Odstawiamy do tężenia. Wykładamy na ciasto, kiedy żelka będzie już na tyle gęsta żeby nie spływała bokami.


Ciasto musi poleżeć w lodówce całą noc.
Ciasto świetnie się kroi, jest miękkie i przepyszne.  


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty