Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Poczwórnie świąteczna kostka piernikowa


 Składniki na dużą blachę:

  • CIASTO PIERNIKOWE: 
  • Mąka pszenna - 500g
  • Jajka - 5szt
  • Masło - 180g
  • Miód - 8 łyżek
  • Cukier puder - 1/2 szklanki
  • Jogurt naturalny gęsty - 1/2 szklanki
  • Cukier waniliowy - 2 łyżki
  • Przyprawa do piernika - 2 łyżki płaskie
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • KARMEL do ciasta:
  • Cukier - 1 szklanka
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Masło - 20g
  • DO NASĄCZENIA - 2 łyżki rumu
  • PIANKA MLECZNO - KORZENNA:
  • Mleko skondensowane niesłodzone - 500ml
  • Cynamon - 1 laska, Anyż - 2 gwiazdki
  • Kardamon w ziarnach - 1 łyżka
  • Cynamon mielony - 1 łyżeczka, Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Cukier waniliowy - 2 łyżki
  • Żelatyna 2 łyżki
  • MUS DYNIOWO - POMARAŃCZOWY:
  • Dynia (sam miąższ) - 300g
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżka
  • Sok pomarańczowy 100% - 100ml
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1 łyżka
  • ŻELKA ŻURAWINOWA:
  • Sok z żurawiny 100% - 400ml
  • Cukier - 1 łyżka
  • Żelatyna - 2 płaskie łyżki

Karmel do ciasta:
Cukier umieszczamy w garnku albo patelni o grubym dnie. Na dużym ogniu podgrzewamy mieszając (koniecznie silikonową łyżką). Powinien całkowicie się rozpuścić i zmienić barwę na karmelową. Dodajemy masło, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Potem dodajemy wodę. Karmel powinien lekko ostygnąć, ale nie bardzo - musi nadal być płynny.

Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrami i masłem. Dodajemy resztę składników na ciasto: miód, proszek, przyprawy, jogurt, mąkę i karmel. Na końcu dodajemy białka i mieszamy delikatnie.
\Wykładamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 stopniach 50 minut.
Po tym czasie ciasto studzimy. odkrawamy górną część, aby powstała prosta powierzchnia. Nasączamy ciasto rumem.

Odcięty kawałek ciasta można zamrozić - w kryzysowym momencie sprawdzi się do przełożenia marmoladą, albo przerobienia na bajaderki.


 

Mus dyniowo - pomarańczowy.

Dynię kroimy w drobną kostkę. W garnku lekko podlewamy ją wodą i dusimy pod przykryciem aż zmięknie. Kiedy będzie miękka dodajemy sok pomarańczowy i cukier. Gotujemy jeszcze minutę i miksujemy blenderem lub zgniatamy ubijakiem do ziemniaków. Jeśli masa jest lejąca to gotujemy już bez przykrycia, aż do pozbycia się nadmiaru wody. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową.
Ostudzone ciasto smarujemy ciepłym musem i odstawiamy do ostudzenia.

Pianka mleczno - korzenna.

Do mleka skondensowanego dodajemy wszystkie przyprawy. Na małym ogniu trzymamy do momentu wrzenia. Odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy. Po ostudzeniu miksujemy na wysokich obrotach. Nie ubije się jak śmietana, ale ładnie się napowietrzy.
Żelatynę mieszamy w 3/4 szklanki wrzątku i dodajemy do mleka. Mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia, mieszając co jakiś czas. Wykładamy na ciasto, gdy masa ma konsystencję gęstej śmietany.
Teraz już ciasto wkładamy do lodówki, aby masa stężała zupełnie.


Żelka żurawinowa:

Sok żurawinowy dosładzamy i gotujemy. Zdejmujemy z ognia. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody i dodajemy do soku. Mieszamy. Odstawiamy do tężenia. Wykładamy na ciasto, kiedy żelka będzie już na tyle gęsta żeby nie spływała bokami.


Ciasto musi poleżeć w lodówce całą noc.
Ciasto świetnie się kroi, jest miękkie i przepyszne.  


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty