Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Zawijaniec z piersi kurczaka z brokułem i szynką szwarcwaldzką


Soczysta pierś kurczaka z brokułami i serem, zawinięta w chrupiącą szynkę szwarcwaldzką. Ładne danie na niedzielny obiad już większą okazję.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • Pierś z kurczaka - 2szt (duże)
  • Szynka szwarcwaldzka - 150g
  • Brokuł - 1szt
  • Masło - 10g
  • Ser żółty - 2 plastry
  • Przyprawy:
  • pieprz sól, curry, papryka słodka

Pierś rozbijamy. Najlepiej zrobić to pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze ok 7 - 8 minut.

Foremkę keksową wykładamy folią aluminiową. Na nią układamy plastry szynki, aby sporo wystawały na boki. Zostawcie 2-3 plastry na ułożenie na górze.


Na szynkę wykładamy mięso, posypujemy przyprawami. Na mięso kładziemy pokrojone w drobną kostkę masło (kurczak pozostanie soczysty). Na to połowę brokuła, znów trochę przypraw i plasterki sera.
Nie używajcie dużo soli, szynka po upieczeniu nada słony smak.


Wykładamy kolejną porcję brokuła i zawijamy szynkę (i ewentualnie pierś, jeśli jest na tyle duża). Na górze układamy pozostałe plastry szynki. 


Wkładamy do piekarnia nagrzanego do 200 stopni. Długość pieczenia zależy od grubości piersi. U mnie wystarczyło 35 minut - mięso było soczyste a szynka u góry chrupiąca i przypieczona. Najlepiej po 30 minutach sprawdzić czy kurczak jest już upieczony.

Podajemy z ryżem. Dobrze będzie się komponować również z 
sosem czosnkowym lub ziołowym na bazie jogurtu naturalnego. 



 

    

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty