Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasteczka orzechowo - kokosowo - migdałowe


Wspaniałe kruche ciasteczka, idealne na święta Bożego Narodzenia.

Składniki (na bardzo dużo ciastek):

  • Mąka pszenna - 200g + do podsypania stolnicy
  • Mąka kokosowa - 130g
  • Mielone orzechy włoskie - 70g
  • Cukier - 150g
  • Masło - 200g
  • Jajko - 2szt
  • Likier amaretto - 4 łyżki (ewentualnie aromat)
  • Jogurt naturalny gęsty - 1 łyżka
  • Lukier:
  • Cukier puder - 6 łyżek
  • Sok z cytryny

 

Masło kroimy w kostkę. Dodajemy resztę składników na ciasta i dokładnie zarabiamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy na ok 5mm, podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 12 - 15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek. Powinny się lekko zarumienić.

Lukier:
Do cukru pudru dodajemy po kilka kropel soku z cytryny, aż uzyskamy masę o konsystencji gęstej śmietany. Ucieramy, aż masa będzie idealnie gładka.

Ostudzone ciasta polewamy lukrem. Ja ułożyłam je na dużym talerzu i polewałam powoli od lewej do prawej i z powrotem (jest szybciej niż smarowanie każdego osobno).

Ciasteczka zostawiamy, aż lukier wystygnie i wkładamy do zamykanego pudełka lub puszki. 

Muszą odleżeć 2 dni, wtedy są najlepsze.

Można je zrobić długo przed świętami, bo są trwałe.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty