Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Ciasteczka orzechowo - kokosowo - migdałowe


Wspaniałe kruche ciasteczka, idealne na święta Bożego Narodzenia.

Składniki (na bardzo dużo ciastek):

  • Mąka pszenna - 200g + do podsypania stolnicy
  • Mąka kokosowa - 130g
  • Mielone orzechy włoskie - 70g
  • Cukier - 150g
  • Masło - 200g
  • Jajko - 2szt
  • Likier amaretto - 4 łyżki (ewentualnie aromat)
  • Jogurt naturalny gęsty - 1 łyżka
  • Lukier:
  • Cukier puder - 6 łyżek
  • Sok z cytryny

 

Masło kroimy w kostkę. Dodajemy resztę składników na ciasta i dokładnie zarabiamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy na ok 5mm, podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 12 - 15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek. Powinny się lekko zarumienić.

Lukier:
Do cukru pudru dodajemy po kilka kropel soku z cytryny, aż uzyskamy masę o konsystencji gęstej śmietany. Ucieramy, aż masa będzie idealnie gładka.

Ostudzone ciasta polewamy lukrem. Ja ułożyłam je na dużym talerzu i polewałam powoli od lewej do prawej i z powrotem (jest szybciej niż smarowanie każdego osobno).

Ciasteczka zostawiamy, aż lukier wystygnie i wkładamy do zamykanego pudełka lub puszki. 

Muszą odleżeć 2 dni, wtedy są najlepsze.

Można je zrobić długo przed świętami, bo są trwałe.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty