Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Ciasteczka orzechowo - kokosowo - migdałowe


Wspaniałe kruche ciasteczka, idealne na święta Bożego Narodzenia.

Składniki (na bardzo dużo ciastek):

  • Mąka pszenna - 200g + do podsypania stolnicy
  • Mąka kokosowa - 130g
  • Mielone orzechy włoskie - 70g
  • Cukier - 150g
  • Masło - 200g
  • Jajko - 2szt
  • Likier amaretto - 4 łyżki (ewentualnie aromat)
  • Jogurt naturalny gęsty - 1 łyżka
  • Lukier:
  • Cukier puder - 6 łyżek
  • Sok z cytryny

 

Masło kroimy w kostkę. Dodajemy resztę składników na ciasta i dokładnie zarabiamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy na ok 5mm, podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 12 - 15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek. Powinny się lekko zarumienić.

Lukier:
Do cukru pudru dodajemy po kilka kropel soku z cytryny, aż uzyskamy masę o konsystencji gęstej śmietany. Ucieramy, aż masa będzie idealnie gładka.

Ostudzone ciasta polewamy lukrem. Ja ułożyłam je na dużym talerzu i polewałam powoli od lewej do prawej i z powrotem (jest szybciej niż smarowanie każdego osobno).

Ciasteczka zostawiamy, aż lukier wystygnie i wkładamy do zamykanego pudełka lub puszki. 

Muszą odleżeć 2 dni, wtedy są najlepsze.

Można je zrobić długo przed świętami, bo są trwałe.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty