Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ciasteczka orzechowo - kokosowo - migdałowe
Wspaniałe kruche ciasteczka, idealne na święta Bożego Narodzenia.
Składniki (na bardzo dużo ciastek):
- Mąka pszenna - 200g + do podsypania stolnicy
- Mąka kokosowa - 130g
- Mielone orzechy włoskie - 70g
- Cukier - 150g
- Masło - 200g
- Jajko - 2szt
- Likier amaretto - 4 łyżki (ewentualnie aromat)
- Jogurt naturalny gęsty - 1 łyżka
- Lukier:
- Cukier puder - 6 łyżek
- Sok z cytryny
Masło kroimy w kostkę. Dodajemy resztę składników
na ciasta i dokładnie zarabiamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na co
najmniej godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy na ok 5mm, podsypując mąką. Wykrawamy
ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 12 - 15 minut. Czas pieczenia zależy od
wielkości ciasteczek. Powinny się lekko zarumienić.
Lukier:
Do cukru pudru dodajemy po kilka kropel soku z cytryny, aż uzyskamy masę
o konsystencji gęstej śmietany. Ucieramy, aż masa będzie idealnie
gładka.
Ostudzone ciasta polewamy lukrem. Ja ułożyłam je na dużym talerzu i
polewałam powoli od lewej do prawej i z powrotem (jest szybciej niż
smarowanie każdego osobno).
Ciasteczka zostawiamy, aż lukier wystygnie i wkładamy do zamykanego
pudełka lub puszki.
Muszą odleżeć 2 dni, wtedy są najlepsze.
Można je zrobić długo przed świętami, bo są trwałe.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz