Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Sałatka z brokułem, fetą i fasolą

 

 Brokuł ostatnio często gości na moim stole. Tym razem sałatkowo - z serem feta, czerwoną fasolą i chrupiącymi ziarnami. Ziarenka można zamienić na grzanki, wtedy sałatka będzie bardziej "konkretna".

Składniki na 3 porcje:

  • Brokuł - 300g samych różyczek
  • Ogórek zielony - 1szt
  • Papryka - 1 szt
  • Pomidor - 1sz
  • Rzodkiewka - 6szt
  • Fasola czerwona konserwowa - 2 łyżki
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Oliwki czarne - 20 szt
  • Ser feta - 200g
  • Sos:
  • Olej - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Papryka mielona
  • Suszone zioła - pietruszka, tymianek i oregano
  • Czosnek granulowany
  • Dodatkowo - 4 łyżki ziaren, u mnie:
  • pestki dyni, słonecznik, siemię lniane  

 

Różyczki brokuła gotujemy na parze 7 - 10 minut. Potem schładzamy zimną wodą. Dzięki temu zachowają wartości odżywcze i piękny kolor.

W międzyczasie kroimy pomidory, paprykę, ogórka, rzodkiewkę i oliwki.
Mieszamy składniki sosu. Łączymy sos ze wszystkimi warzywami.

Sałatkę układamy na talerzach. Na każdej porcji układamy pokrojony w kostkę ser feta. Posypujemy ziarenkami. 


  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty