Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Sałatka z brokułem, fetą i fasolą

 

 Brokuł ostatnio często gości na moim stole. Tym razem sałatkowo - z serem feta, czerwoną fasolą i chrupiącymi ziarnami. Ziarenka można zamienić na grzanki, wtedy sałatka będzie bardziej "konkretna".

Składniki na 3 porcje:

  • Brokuł - 300g samych różyczek
  • Ogórek zielony - 1szt
  • Papryka - 1 szt
  • Pomidor - 1sz
  • Rzodkiewka - 6szt
  • Fasola czerwona konserwowa - 2 łyżki
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Oliwki czarne - 20 szt
  • Ser feta - 200g
  • Sos:
  • Olej - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Papryka mielona
  • Suszone zioła - pietruszka, tymianek i oregano
  • Czosnek granulowany
  • Dodatkowo - 4 łyżki ziaren, u mnie:
  • pestki dyni, słonecznik, siemię lniane  

 

Różyczki brokuła gotujemy na parze 7 - 10 minut. Potem schładzamy zimną wodą. Dzięki temu zachowają wartości odżywcze i piękny kolor.

W międzyczasie kroimy pomidory, paprykę, ogórka, rzodkiewkę i oliwki.
Mieszamy składniki sosu. Łączymy sos ze wszystkimi warzywami.

Sałatkę układamy na talerzach. Na każdej porcji układamy pokrojony w kostkę ser feta. Posypujemy ziarenkami. 


  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty