Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Sałatka z brokułem, fetą i fasolą

 

 Brokuł ostatnio często gości na moim stole. Tym razem sałatkowo - z serem feta, czerwoną fasolą i chrupiącymi ziarnami. Ziarenka można zamienić na grzanki, wtedy sałatka będzie bardziej "konkretna".

Składniki na 3 porcje:

  • Brokuł - 300g samych różyczek
  • Ogórek zielony - 1szt
  • Papryka - 1 szt
  • Pomidor - 1sz
  • Rzodkiewka - 6szt
  • Fasola czerwona konserwowa - 2 łyżki
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Oliwki czarne - 20 szt
  • Ser feta - 200g
  • Sos:
  • Olej - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Papryka mielona
  • Suszone zioła - pietruszka, tymianek i oregano
  • Czosnek granulowany
  • Dodatkowo - 4 łyżki ziaren, u mnie:
  • pestki dyni, słonecznik, siemię lniane  

 

Różyczki brokuła gotujemy na parze 7 - 10 minut. Potem schładzamy zimną wodą. Dzięki temu zachowają wartości odżywcze i piękny kolor.

W międzyczasie kroimy pomidory, paprykę, ogórka, rzodkiewkę i oliwki.
Mieszamy składniki sosu. Łączymy sos ze wszystkimi warzywami.

Sałatkę układamy na talerzach. Na każdej porcji układamy pokrojony w kostkę ser feta. Posypujemy ziarenkami. 


  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty