Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Egzotyczny sernik z mango na kokosowym spodzie

 

Niebanalny sernik z egzotyczną nutą. Z kawałkami soczystego mango, na spodzie z wiórkami kokosowymi.

Składniki na blachę 35 x 20cm

  • Spód kokosowy:
  • Mąka pszenna - 100g
  • Mąka kokosowa - 100g
  • Wiórki kokosowe - 50g
  • Masło (zimne) - 100g
  • Cukier - 40g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Masa serowa:
  • Ser biały (w wiaderku) - 1kg
  • Jajka - 6szt
  • Masło - 100g
  • Kasza manna - 4 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • Jogurt naturalny - 4 łyżki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mango - 200g (waga samego miąższu, można użyć mrożonego mango)*
  • Do posypania - cukier puder (opcjonalnie)

* W sklepach można od niedawna kupić mango mrożone. Bardzo polecam - to pyszne, dojrzałe i bardzo słodkie kawałki owocu, które sprawdzają się w ciastach i koktajlach lepiej niż te z puszki.
 

Spód:
Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy pozostał składniki i zagniatamy, aby dobrze się wymieszały. Blachę wykładamy ciastem, dokładnie rozprowadzamy i dociskamy palcami. Nie smarowałam blachy dodatkowo tłuszczem, ponieważ ciasto jest wystarczająco tłuste i po upieczeniu odchodzi bez problemu.


Masa serowa:
Owoce mango kroimy w niedużą kostkę. Jeśli używacie mrożonego mango, należy je rozmrozić i odcedzić z nadmiaru wody.
Masło roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Dodajemy po kolei pozostałe składniki: ser, jogurt, kaszę, mąkę ziemniaczaną, roztopione masło, proszek i cukier waniliowy, cały czas mieszając mikserem. Na końcu dodajemy ubite białka i mango, mieszamy ręcznie.

Masę wylewamy na spód i pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut, grzanie z dołu.

Jeśli w waszym piekarniku jest tylko grzanie góra-dół to po 20-30 minutach ciasto należy przykryć papierem do pieczenia, aby góra się nie spiekła.

Ciasto musi całkowicie ostygnąć. Wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc), aby spód zmiękł.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne. 


  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty