Niebanalny sernik z egzotyczną nutą. Z kawałkami soczystego mango, na spodzie z wiórkami kokosowymi.
Składniki na blachę 35 x 20cm
-
Spód kokosowy:
-
Mąka pszenna - 100g
-
Mąka kokosowa - 100g
-
Wiórki kokosowe - 50g
-
Masło (zimne) - 100g
-
Cukier - 40g
-
Jajko - 1szt
-
Jogurt naturalny - 1 łyżka
-
Masa serowa:
-
Ser biały (w wiaderku) - 1kg
-
Jajka - 6szt
-
Masło - 100g
-
Kasza manna - 4 łyżki
-
Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
-
Cukier - 3/4 szklanki
-
Jogurt naturalny - 4 łyżki
-
Cukier waniliowy - 1 łyżka
-
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
-
Mango - 200g (waga samego miąższu, można użyć mrożonego mango)*
-
Do posypania - cukier puder (opcjonalnie)
* W sklepach można od niedawna kupić mango mrożone. Bardzo polecam - to
pyszne, dojrzałe i bardzo słodkie kawałki owocu, które sprawdzają się w
ciastach i koktajlach lepiej niż te z puszki.
Spód:
Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy pozostał składniki i zagniatamy,
aby dobrze się wymieszały. Blachę wykładamy ciastem, dokładnie
rozprowadzamy i dociskamy palcami. Nie smarowałam blachy dodatkowo
tłuszczem, ponieważ ciasto jest wystarczająco tłuste i po upieczeniu
odchodzi bez problemu.
Masa serowa:
Owoce mango kroimy w niedużą kostkę. Jeśli używacie mrożonego mango, należy je rozmrozić i odcedzić z nadmiaru wody.
Masło roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z
resztą cukru. Dodajemy po kolei pozostałe składniki: ser, jogurt, kaszę,
mąkę ziemniaczaną, roztopione masło, proszek i cukier waniliowy, cały
czas mieszając mikserem. Na końcu dodajemy ubite białka i mango,
mieszamy ręcznie.
Masę wylewamy na spód i pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut, grzanie z dołu.
Jeśli w waszym piekarniku jest tylko grzanie góra-dół to po 20-30
minutach ciasto należy przykryć papierem do pieczenia, aby góra się nie
spiekła.
Ciasto musi całkowicie ostygnąć. Wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc), aby spód zmiękł.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
Komentarze
Prześlij komentarz