Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Jabłka pieczone pod bezą


Jabłka nadziewane bakaliami w rumie, zapieczone pod słodką bezą. Zdecydowanie mniej kaloryczne niż ciasta, a równie smakowite.  Idealny jesienny deser. 

Składniki na 6 porcji:

  • Jabłka - 3 duże i twarde
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Żurawina suszona - 1 łyżka
  • Daktyle - 3 sztuki
  • Morele suszone - 3 sztuki
  • Rum - ok 50ml (w wersji dla dzieci może być np. sok pomarańczowy)
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Beza:
  • Białko jaja - 1szt
  • Cukier - 2 łyżki
  • Do posypania:
  • Płatki migdałowe - 1 łyżka

 

Daktyle i morele kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z rodzynkami i żurawiną i zalewamy rumem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy.

Jabłka kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne - najlepiej robić to małą łyżeczką. Jabłka nadziewamy bakaliami i posypujemy cynamonem.
Pieczemy w 160 stopniach 25 minut.


Pod koniec pieczenia przygotowujemy bezę. Białko ubijamy z odrobiną cukru. Kiedy powstanie ładna piana dodajemy pozostały cukier małymi partiami, cały czas ubijając.

Wyciągamy jabłka z piekarnika i nastawiamy do teraz na 220 stopni.
Na jabłka wykładamy bezę. Można robić to szprycą, lub jak ja, łyżką. Bezę posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy, aż beza się zarumieni - u mnie dokładanie 5 minut. 


Podajemy od razu, najlepsze są na ciepło.


   

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty