Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Jabłka pieczone pod bezą


Jabłka nadziewane bakaliami w rumie, zapieczone pod słodką bezą. Zdecydowanie mniej kaloryczne niż ciasta, a równie smakowite.  Idealny jesienny deser. 

Składniki na 6 porcji:

  • Jabłka - 3 duże i twarde
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Żurawina suszona - 1 łyżka
  • Daktyle - 3 sztuki
  • Morele suszone - 3 sztuki
  • Rum - ok 50ml (w wersji dla dzieci może być np. sok pomarańczowy)
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Beza:
  • Białko jaja - 1szt
  • Cukier - 2 łyżki
  • Do posypania:
  • Płatki migdałowe - 1 łyżka

 

Daktyle i morele kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z rodzynkami i żurawiną i zalewamy rumem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy.

Jabłka kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne - najlepiej robić to małą łyżeczką. Jabłka nadziewamy bakaliami i posypujemy cynamonem.
Pieczemy w 160 stopniach 25 minut.


Pod koniec pieczenia przygotowujemy bezę. Białko ubijamy z odrobiną cukru. Kiedy powstanie ładna piana dodajemy pozostały cukier małymi partiami, cały czas ubijając.

Wyciągamy jabłka z piekarnika i nastawiamy do teraz na 220 stopni.
Na jabłka wykładamy bezę. Można robić to szprycą, lub jak ja, łyżką. Bezę posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy, aż beza się zarumieni - u mnie dokładanie 5 minut. 


Podajemy od razu, najlepsze są na ciepło.


   

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty