Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Jabłka pieczone pod bezą


Jabłka nadziewane bakaliami w rumie, zapieczone pod słodką bezą. Zdecydowanie mniej kaloryczne niż ciasta, a równie smakowite.  Idealny jesienny deser. 

Składniki na 6 porcji:

  • Jabłka - 3 duże i twarde
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Żurawina suszona - 1 łyżka
  • Daktyle - 3 sztuki
  • Morele suszone - 3 sztuki
  • Rum - ok 50ml (w wersji dla dzieci może być np. sok pomarańczowy)
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Beza:
  • Białko jaja - 1szt
  • Cukier - 2 łyżki
  • Do posypania:
  • Płatki migdałowe - 1 łyżka

 

Daktyle i morele kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z rodzynkami i żurawiną i zalewamy rumem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy.

Jabłka kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne - najlepiej robić to małą łyżeczką. Jabłka nadziewamy bakaliami i posypujemy cynamonem.
Pieczemy w 160 stopniach 25 minut.


Pod koniec pieczenia przygotowujemy bezę. Białko ubijamy z odrobiną cukru. Kiedy powstanie ładna piana dodajemy pozostały cukier małymi partiami, cały czas ubijając.

Wyciągamy jabłka z piekarnika i nastawiamy do teraz na 220 stopni.
Na jabłka wykładamy bezę. Można robić to szprycą, lub jak ja, łyżką. Bezę posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy, aż beza się zarumieni - u mnie dokładanie 5 minut. 


Podajemy od razu, najlepsze są na ciepło.


   

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty