Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka z mascarpone na kaczych jajach

Mięciutka, wilgotna i delikatna babka z dodatkiem serka mascarpone. Do upieczenia babki użyłam jaj kaczych. Zawierają one więcej tłuszczu i białka niż jaja kurze, dzięki czemu stanowią świetną bazę do ciast. Składniki: Masło - 150g Jaja kacze - 3szt Cukier - 200g Mascarpone - 250g Mleko - 2 łyżki Mąka pszenna - 330g Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki Sok z limonki - 2 łyżki Przyprawa do sernika - 1 łyżeczka (lub trochę wanilii i skórki pomarańczowej) Dodatkowo: Olej do natłuszczenia formy - ok. 1 łyżeczka Bułka tarta - 1 łyżeczka Lukier: Cukier puder - 3 łyżki Sok z limonki lub cytryny - ok. 2 łyżeczki Opcjonalnie, dowolne dekoracje Jaja i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej.  Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia. Jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy porcjami mascarpone, mleko, sok z limonki, następnie rozpuszczone masło, a na końcu mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę. Cały czas miksujemy na małych obrotach lub mieszamy trzepaczką. Formę do ba...

Chlebki naan z czarnuszką


Indyjskie płaskie pieczywo drożdżowe - idealne do curry. Chlebki są lekko puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz.

Składniki na 8 chlebków wielkości małego talerza:

  • Mąka pszenna (tortowa) - 220g (+ do obsypania stolnicy)
  • Drożdże suche - 5g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Woda ciepła - niecała 1/2 szklanki
  • Sól - szczypta
  • Jogurt naturalny gęsty - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka
  • Czarnuszka - 1 łyżka

Wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką, jogurtem, solą i olejem. Zagniatamy ciasto dość długo, aż stanie się elastyczne. Powinno być gość gęste, w razie potrzeby dosypcie jeszcze odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Musi podwoić swoją objętość.
Po tym czasie dodajemy czarnuszkę i znów chwilę zagniatamy. Ciasto dzielimy na 8 części i z każdej formujemy kulkę. Kulki rozwałkowujemy cienko (ok 5mm). W razie potrzeby podsypujemy mąką.  


Chlebki wkładamy na suchą, nagrzaną patelnię i prażymy na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Można robić to pod przykryciem.

Chlebki najlepsze są na ciepło. Idealnie sprawdzą się do curry lub innych gęstych dań z indyjskimi sosami.

Jeśli podajecie je same, najlepiej nasmarować je masłem z dodatkiem ziół. 


  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty