Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Chlebki naan z czarnuszką


Indyjskie płaskie pieczywo drożdżowe - idealne do curry. Chlebki są lekko puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz.

Składniki na 8 chlebków wielkości małego talerza:

  • Mąka pszenna (tortowa) - 220g (+ do obsypania stolnicy)
  • Drożdże suche - 5g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Woda ciepła - niecała 1/2 szklanki
  • Sól - szczypta
  • Jogurt naturalny gęsty - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka
  • Czarnuszka - 1 łyżka

Wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką, jogurtem, solą i olejem. Zagniatamy ciasto dość długo, aż stanie się elastyczne. Powinno być gość gęste, w razie potrzeby dosypcie jeszcze odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Musi podwoić swoją objętość.
Po tym czasie dodajemy czarnuszkę i znów chwilę zagniatamy. Ciasto dzielimy na 8 części i z każdej formujemy kulkę. Kulki rozwałkowujemy cienko (ok 5mm). W razie potrzeby podsypujemy mąką.  


Chlebki wkładamy na suchą, nagrzaną patelnię i prażymy na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Można robić to pod przykryciem.

Chlebki najlepsze są na ciepło. Idealnie sprawdzą się do curry lub innych gęstych dań z indyjskimi sosami.

Jeśli podajecie je same, najlepiej nasmarować je masłem z dodatkiem ziół. 


  

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty