Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Tortilla z indykiem i porem karmelizowanym z gruszką


Nietypowe, ale świetne połączenie smaków - słodki por, karmelizowany z gruszką, ostry sos, chrupiące warzywa i soczysty indyk. To jedna z najlepszych wersji tortilli jakie jadłam.

Składniki:

  • Tortilla - 2 duże placki (u mnie placki po 60g)
  • Indyk - 2 plastry z piersi (ok 300g)
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Przyprawy do kurczaka : papryka słodka, ostra i wędzona, pieprz i pieprz ziołowy, tymianek, sól
  • Por - 1 nieduży (tylko jasna część)
  • Gruszka - 2 małe lub 1 duża (twarda)
  • Cukier - 2 łyżki
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Dodatki:
  • Pomidor - 1szt
  • Papryka - 1/2 szt
  • Sos:
  • Majonez - 40g
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka

Składniki na sos mieszamy i odstawiamy, aby się przegryzł.

Pora kroimy na paski wzdłuż (jak na zdjęciu). Gruszek nie obieramy, pozbywamy się tylko gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki.


Na patelnię dajemy 2 łyżki cukru. Dobrze to tego sprawdza się patelnia ceramiczna. Podgrzewamy na dużym ogniu, aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Mieszamy łyżką silikonową (nie drewnianą!). Dodajemy masło i szybko mieszamy. Masło zatrzyma proces karmelizacji cukru. Dodajemy pora i gruszki. Mieszamy, aby wszystkie kawałki były ładnie otoczone w karmelu. Ważne, aby cały czas utrzymywać duży ogień pod patelnią, żeby karmel się nie sklejał. Często mieszamy. Smażymy, aż por będzie miękki.



Plastry indyka kroimy na pół. Dodajemy olej i przyprawy, mieszamy. Smażymy na patelni z obu stron.

Tortille smarujemy sosem. Układamy na nich pora, gruszkę, pokrojone świeże warzywa (pomidora i paprykę) i indyka. 


Tortille możemy podać od razu po zawinięciu, lub zapiec je w piekarniku (5 minut, 200 stopni, termoobieg) albo na grillu.  



    

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty