Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Tortilla z indykiem i porem karmelizowanym z gruszką


Nietypowe, ale świetne połączenie smaków - słodki por, karmelizowany z gruszką, ostry sos, chrupiące warzywa i soczysty indyk. To jedna z najlepszych wersji tortilli jakie jadłam.

Składniki:

  • Tortilla - 2 duże placki (u mnie placki po 60g)
  • Indyk - 2 plastry z piersi (ok 300g)
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Przyprawy do kurczaka : papryka słodka, ostra i wędzona, pieprz i pieprz ziołowy, tymianek, sól
  • Por - 1 nieduży (tylko jasna część)
  • Gruszka - 2 małe lub 1 duża (twarda)
  • Cukier - 2 łyżki
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Dodatki:
  • Pomidor - 1szt
  • Papryka - 1/2 szt
  • Sos:
  • Majonez - 40g
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka

Składniki na sos mieszamy i odstawiamy, aby się przegryzł.

Pora kroimy na paski wzdłuż (jak na zdjęciu). Gruszek nie obieramy, pozbywamy się tylko gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki.


Na patelnię dajemy 2 łyżki cukru. Dobrze to tego sprawdza się patelnia ceramiczna. Podgrzewamy na dużym ogniu, aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Mieszamy łyżką silikonową (nie drewnianą!). Dodajemy masło i szybko mieszamy. Masło zatrzyma proces karmelizacji cukru. Dodajemy pora i gruszki. Mieszamy, aby wszystkie kawałki były ładnie otoczone w karmelu. Ważne, aby cały czas utrzymywać duży ogień pod patelnią, żeby karmel się nie sklejał. Często mieszamy. Smażymy, aż por będzie miękki.



Plastry indyka kroimy na pół. Dodajemy olej i przyprawy, mieszamy. Smażymy na patelni z obu stron.

Tortille smarujemy sosem. Układamy na nich pora, gruszkę, pokrojone świeże warzywa (pomidora i paprykę) i indyka. 


Tortille możemy podać od razu po zawinięciu, lub zapiec je w piekarniku (5 minut, 200 stopni, termoobieg) albo na grillu.  



    

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty