Nietypowe, ale świetne połączenie smaków - słodki por, karmelizowany z
gruszką, ostry sos, chrupiące warzywa i soczysty indyk. To jedna z
najlepszych wersji tortilli jakie jadłam.
Składniki:
-
Tortilla - 2 duże placki (u mnie placki po 60g)
-
Indyk - 2 plastry z piersi (ok 300g)
-
Olej - 1 łyżeczka
-
Przyprawy do kurczaka : papryka słodka, ostra i wędzona, pieprz i pieprz ziołowy, tymianek, sól
-
Por - 1 nieduży (tylko jasna część)
-
Gruszka - 2 małe lub 1 duża (twarda)
-
Cukier - 2 łyżki
-
Masło - 1 łyżeczka
-
Dodatki:
-
Pomidor - 1szt
-
Papryka - 1/2 szt
-
Sos:
-
Majonez - 40g
-
Sambal oelek - 1 łyżeczka
-
Sok z limonki - 1 łyżeczka
-
Syrop klonowy - 1 łyżeczka
Składniki na sos mieszamy i odstawiamy, aby się przegryzł.
Pora kroimy na paski wzdłuż (jak na zdjęciu). Gruszek nie obieramy,
pozbywamy się tylko gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelnię dajemy 2 łyżki cukru. Dobrze to tego
sprawdza się patelnia ceramiczna. Podgrzewamy na dużym ogniu, aż cukier
się roztopi i lekko zbrązowieje. Mieszamy łyżką silikonową (nie
drewnianą!). Dodajemy masło i szybko mieszamy. Masło zatrzyma proces
karmelizacji cukru. Dodajemy pora i gruszki. Mieszamy, aby wszystkie
kawałki były ładnie otoczone w karmelu. Ważne, aby cały czas utrzymywać
duży ogień pod patelnią, żeby karmel się nie sklejał. Często mieszamy.
Smażymy, aż por będzie miękki.
Plastry indyka kroimy na pół. Dodajemy olej i przyprawy, mieszamy. Smażymy na patelni z obu stron.Tortille smarujemy sosem. Układamy na nich pora, gruszkę, pokrojone świeże warzywa (pomidora i paprykę) i indyka.
Tortille możemy podać od razu po zawinięciu, lub zapiec je w piekarniku (5 minut, 200 stopni, termoobieg) albo na grillu.
Komentarze
Prześlij komentarz