Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Zielona zapiekanka jaglana z cząbrem


Zapiekanka z kaszy i warzyw w sosie serowym, doprawiona cząbrem i udekorowana jajkiem z płynnym żółtkiem. 

Składniki na 4 duże porcje:

  • Kasza jaglana - 200g
  • Szpinak - 300g (może być mrożony)
  • Kalafior - 200g
  • Brokuł - 300g
  • Fasolka szparagowa - 200g
  • Czosnek- 2 ząbki
  • Jajko - 4szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos:
  • Jogurt - 200g*
  • Ser - 50g (może być mozzarella lub twardy żółty) lub Fix serowy
  • Przyprawy:
  • Pieprz, pieprz mielony
  • Papryka słodka i wędzona,
  • Sos sojowy,
  • Cząber  

* Jeśli do sosu użyjecie śmietany zamiast jogurtu zapiekanka nabierze dodatkowych kalorii, ale będzie jeszcze lepsza.

 

Kaszę płuczemy kilka razy. Gotujemy aż będzie miękka.

Warzywa najlepiej przygotować na patelni, która nadaje się do piekarnika, inaczej będzie przełożyć je do naczynia żaroodpornego.

Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy kilka minut. Dorzucamy resztę warzyw i pod przykryciem dusimy, aż będą miękkie. W razie potrzeby możemy podlać odrobiną wody. Do miękkich warzyw dodajemy kaszę, jogurt połączony z serem (lub fixem) i przyprawy (bez cząbru). Dusimy razem pod przykryciem około 5 minut.

Na koniec dodajemy cząber, mieszamy. Masę warzywno serową wyrównujemy i robimy w niej 4 zagłębienia. W zagłębienia wbijamy jajka i nacinamy je. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 10 minut. białko powinno być ścięte, a żółtko w środku lejące. Podajemy gorące.

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty