Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zielona zapiekanka jaglana z cząbrem


Zapiekanka z kaszy i warzyw w sosie serowym, doprawiona cząbrem i udekorowana jajkiem z płynnym żółtkiem. 

Składniki na 4 duże porcje:

  • Kasza jaglana - 200g
  • Szpinak - 300g (może być mrożony)
  • Kalafior - 200g
  • Brokuł - 300g
  • Fasolka szparagowa - 200g
  • Czosnek- 2 ząbki
  • Jajko - 4szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos:
  • Jogurt - 200g*
  • Ser - 50g (może być mozzarella lub twardy żółty) lub Fix serowy
  • Przyprawy:
  • Pieprz, pieprz mielony
  • Papryka słodka i wędzona,
  • Sos sojowy,
  • Cząber  

* Jeśli do sosu użyjecie śmietany zamiast jogurtu zapiekanka nabierze dodatkowych kalorii, ale będzie jeszcze lepsza.

 

Kaszę płuczemy kilka razy. Gotujemy aż będzie miękka.

Warzywa najlepiej przygotować na patelni, która nadaje się do piekarnika, inaczej będzie przełożyć je do naczynia żaroodpornego.

Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy kilka minut. Dorzucamy resztę warzyw i pod przykryciem dusimy, aż będą miękkie. W razie potrzeby możemy podlać odrobiną wody. Do miękkich warzyw dodajemy kaszę, jogurt połączony z serem (lub fixem) i przyprawy (bez cząbru). Dusimy razem pod przykryciem około 5 minut.

Na koniec dodajemy cząber, mieszamy. Masę warzywno serową wyrównujemy i robimy w niej 4 zagłębienia. W zagłębienia wbijamy jajka i nacinamy je. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 10 minut. białko powinno być ścięte, a żółtko w środku lejące. Podajemy gorące.

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty