Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Zielona zapiekanka jaglana z cząbrem
Zapiekanka z kaszy i warzyw w sosie serowym, doprawiona cząbrem i udekorowana jajkiem z płynnym żółtkiem.
Składniki na 4 duże porcje:
- Kasza jaglana - 200g
- Szpinak - 300g (może być mrożony)
- Kalafior - 200g
- Brokuł - 300g
- Fasolka szparagowa - 200g
- Czosnek- 2 ząbki
- Jajko - 4szt
- Olej - 1 łyżka
- Sos:
- Jogurt - 200g*
- Ser - 50g (może być mozzarella lub twardy żółty) lub Fix serowy
- Przyprawy:
- Pieprz, pieprz mielony
- Papryka słodka i wędzona,
- Sos sojowy,
- Cząber
* Jeśli do sosu użyjecie śmietany zamiast jogurtu zapiekanka nabierze dodatkowych kalorii, ale będzie jeszcze lepsza.
Kaszę płuczemy kilka razy. Gotujemy aż będzie miękka.
Warzywa najlepiej przygotować na patelni, która nadaje się do piekarnika, inaczej będzie przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy
kilka minut. Dorzucamy resztę warzyw i pod przykryciem dusimy, aż będą
miękkie. W razie potrzeby możemy podlać odrobiną wody. Do miękkich
warzyw dodajemy kaszę, jogurt połączony z serem (lub fixem) i przyprawy
(bez cząbru). Dusimy razem pod przykryciem około 5 minut.
Na koniec dodajemy cząber, mieszamy. Masę warzywno serową wyrównujemy i
robimy w niej 4 zagłębienia. W zagłębienia wbijamy jajka i nacinamy je.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 10 minut. białko
powinno być ścięte, a żółtko w środku lejące. Podajemy gorące.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz