Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zielona zapiekanka jaglana z cząbrem


Zapiekanka z kaszy i warzyw w sosie serowym, doprawiona cząbrem i udekorowana jajkiem z płynnym żółtkiem. 

Składniki na 4 duże porcje:

  • Kasza jaglana - 200g
  • Szpinak - 300g (może być mrożony)
  • Kalafior - 200g
  • Brokuł - 300g
  • Fasolka szparagowa - 200g
  • Czosnek- 2 ząbki
  • Jajko - 4szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos:
  • Jogurt - 200g*
  • Ser - 50g (może być mozzarella lub twardy żółty) lub Fix serowy
  • Przyprawy:
  • Pieprz, pieprz mielony
  • Papryka słodka i wędzona,
  • Sos sojowy,
  • Cząber  

* Jeśli do sosu użyjecie śmietany zamiast jogurtu zapiekanka nabierze dodatkowych kalorii, ale będzie jeszcze lepsza.

 

Kaszę płuczemy kilka razy. Gotujemy aż będzie miękka.

Warzywa najlepiej przygotować na patelni, która nadaje się do piekarnika, inaczej będzie przełożyć je do naczynia żaroodpornego.

Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy kilka minut. Dorzucamy resztę warzyw i pod przykryciem dusimy, aż będą miękkie. W razie potrzeby możemy podlać odrobiną wody. Do miękkich warzyw dodajemy kaszę, jogurt połączony z serem (lub fixem) i przyprawy (bez cząbru). Dusimy razem pod przykryciem około 5 minut.

Na koniec dodajemy cząber, mieszamy. Masę warzywno serową wyrównujemy i robimy w niej 4 zagłębienia. W zagłębienia wbijamy jajka i nacinamy je. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 10 minut. białko powinno być ścięte, a żółtko w środku lejące. Podajemy gorące.

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty