Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Sałatka z brokułem, jajkiem i ciecierzycą


Kolorowa, pożywna i przepyszna sałatka z brokułem, jajkiem, cieciorką i lekkim ziołowym sosem. Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy.

Składniki na 2 sałatki:

  • Brokuł - 1/4
  • Pomidor - 1szt
  • Ogórek - 1szt
  • Rzodkiewka - 4szt
  • Kukurydza konserwowa - 50g
  • Ciecierzyca konserwowa - 50g
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Jajko - 2szt
  • Sos:
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Przyprawy: czosnek granulowany, zioła prowansalskie
  • Do posypania - ziarna słonecznika

 

Składniki na sos mieszamy i odstawiamy do lodówki oby się przegryzły. W sezonie możecie użyć świeżych ziół.

Jajka gotujemy na twardo.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze 6-8 minut. Dzięki gotowaniu na parze będzie miękki, ale zachowa dużo składników odżywczych i piękny kolor.
Pomidora, ogórka, paprykę, rzodkiewkę kroimy.

Wszystkie warzywa mieszamy. Polewamy sosem, układamy na nich pokrojone jajka i posypujemy słonecznikiem.


 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty