Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z brokułem, jajkiem i ciecierzycą


Kolorowa, pożywna i przepyszna sałatka z brokułem, jajkiem, cieciorką i lekkim ziołowym sosem. Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy.

Składniki na 2 sałatki:

  • Brokuł - 1/4
  • Pomidor - 1szt
  • Ogórek - 1szt
  • Rzodkiewka - 4szt
  • Kukurydza konserwowa - 50g
  • Ciecierzyca konserwowa - 50g
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Jajko - 2szt
  • Sos:
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Przyprawy: czosnek granulowany, zioła prowansalskie
  • Do posypania - ziarna słonecznika

 

Składniki na sos mieszamy i odstawiamy do lodówki oby się przegryzły. W sezonie możecie użyć świeżych ziół.

Jajka gotujemy na twardo.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze 6-8 minut. Dzięki gotowaniu na parze będzie miękki, ale zachowa dużo składników odżywczych i piękny kolor.
Pomidora, ogórka, paprykę, rzodkiewkę kroimy.

Wszystkie warzywa mieszamy. Polewamy sosem, układamy na nich pokrojone jajka i posypujemy słonecznikiem.


 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty