Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z brokułem, jajkiem i ciecierzycą


Kolorowa, pożywna i przepyszna sałatka z brokułem, jajkiem, cieciorką i lekkim ziołowym sosem. Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy.

Składniki na 2 sałatki:

  • Brokuł - 1/4
  • Pomidor - 1szt
  • Ogórek - 1szt
  • Rzodkiewka - 4szt
  • Kukurydza konserwowa - 50g
  • Ciecierzyca konserwowa - 50g
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Jajko - 2szt
  • Sos:
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Przyprawy: czosnek granulowany, zioła prowansalskie
  • Do posypania - ziarna słonecznika

 

Składniki na sos mieszamy i odstawiamy do lodówki oby się przegryzły. W sezonie możecie użyć świeżych ziół.

Jajka gotujemy na twardo.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze 6-8 minut. Dzięki gotowaniu na parze będzie miękki, ale zachowa dużo składników odżywczych i piękny kolor.
Pomidora, ogórka, paprykę, rzodkiewkę kroimy.

Wszystkie warzywa mieszamy. Polewamy sosem, układamy na nich pokrojone jajka i posypujemy słonecznikiem.


 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty