Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka makaronowa z owocami morza


Jakiś czas temu kupiłam owoce morza w zalewie (kalmary, omułki, ośmiorniczki i krewetki). Słoik przeleżał w szafce chyba pół roku. No i końcu doczekał się - trafił do sałatki w stylu tajskim, z makaronem ryżowym, świeżymi warzywami i ostrym sosem.

 

Składniki na 3 porcje:

  • Makaron ryżowy wstążki - 100g
  • Owoce morza w zalewie - 1 słoiczek (160g pod odsączeniu)
  • Marchew - 1 szt
  • Cebula czerwona - 1/2 szt
  • Pomidor - 1 szt
  • Sos:
  • Sriracza - 1 łyżka
  • Sos ostrygowy - 1 łyżka
  • Sambal oelek - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Olej - 1 łyżka
  • Sok z limonki - 1 łyżka

Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją. Marchew ścinamy na cienkie paski (najlepiej obieraczką do warzyw). Cebulę kroimy w cienkie wiórka, a pomidory na ćwiartki. Owoce morza odcedzamy.

Składniki na sos mieszamy i zalewamy nimi makaron, owoce morza i warzywa. Bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut.  

Przed podaniem sałatkę  można posypać świeżą kolendrą, ale niestety ja w tym roku już nie mam :(




 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty