Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Sałatka makaronowa z owocami morza


Jakiś czas temu kupiłam owoce morza w zalewie (kalmary, omułki, ośmiorniczki i krewetki). Słoik przeleżał w szafce chyba pół roku. No i końcu doczekał się - trafił do sałatki w stylu tajskim, z makaronem ryżowym, świeżymi warzywami i ostrym sosem.

 

Składniki na 3 porcje:

  • Makaron ryżowy wstążki - 100g
  • Owoce morza w zalewie - 1 słoiczek (160g pod odsączeniu)
  • Marchew - 1 szt
  • Cebula czerwona - 1/2 szt
  • Pomidor - 1 szt
  • Sos:
  • Sriracza - 1 łyżka
  • Sos ostrygowy - 1 łyżka
  • Sambal oelek - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Olej - 1 łyżka
  • Sok z limonki - 1 łyżka

Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją. Marchew ścinamy na cienkie paski (najlepiej obieraczką do warzyw). Cebulę kroimy w cienkie wiórka, a pomidory na ćwiartki. Owoce morza odcedzamy.

Składniki na sos mieszamy i zalewamy nimi makaron, owoce morza i warzywa. Bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut.  

Przed podaniem sałatkę  można posypać świeżą kolendrą, ale niestety ja w tym roku już nie mam :(




 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty