Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Dhal z kalafiorem
Dhal w kuchni indyjskiej oznacza produkty strączkowe i dania z nich. Moje dhal to danie z żółtego groszku z kalafiorem, ostrą papryką i aromatycznymi przyprawami. Myślę, że zasmakuje nawet osobom nie szalejącym za kuchnią indyjską. Przepis inspirowany książką "Kalafior to król"
Składniki na 4 porcje:
- Groszek żółty łuskany połówki - 250g
- Kalafior - 700g
- Mleko kokosowe - 250ml
- Olej - 2 łyżki
- Gorczyca z ziarnach - 1 łyżka
- Czosnek - 2 ząbki
- Papryka chilli lub pepperoni zielona - 1szt
- Sok z limonki - 1 łyżki
- Przyprawy:
- imbir mielony - 1 płaska łyżeczka
- kurkuma mielona - 1 łyżeczka
- kumin - 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- Pasty curry - 1 łyżka
Groszek płuczemy kilkakrotni na sicie. Groszku
połówek nie trzeba namaczać, ale skraca to czas gotowania. Jeśli moczymy, to wystarczą 2 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, zalewamy niecałym litrem
świeżej wody i wstawiamy do gotowania. Kiedy woda zacznie wrzeć,
zdejmujemy pianę, zmniejszamy ognień i gotujemy jeszcze około 25 minut,
tak aby ziarna były miękkie. Po tym czasie zestawiamy z ognia.
W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Dodajemy nasiona gorczycy i smażymy aż
zaczną strzelać. Dodajemy wtedy kalafiora pokrojonego na małe
kawałeczki. Pod przykryciem smażymy, aż kalafior zmięknie. Dodajemy
posiekany drobno czosnek, paprykę pokrojoną w plasterki i przyprawy.
Smażymy kilka minut.
Na końcu dodajemy odcedzony groch, mleko kokosowe, sok z limonki, pastę
curry. Na małym ogniu dusimy około 15 minut. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z chlebkami naan, na przykład z tego przepisu:
https://sprytnachochla.blogspot.com/2020/11/chlebki-naan-z-czarnuszka.html
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz