Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Dhal z kalafiorem


Dhal w kuchni indyjskiej oznacza produkty strączkowe i dania z nich. Moje dhal to danie z żółtego groszku z kalafiorem, ostrą papryką i aromatycznymi przyprawami. Myślę, że zasmakuje nawet osobom nie szalejącym za kuchnią indyjską. Przepis inspirowany książką "Kalafior to król" 

Składniki na 4 porcje:

  • Groszek żółty łuskany połówki - 250g
  • Kalafior - 700g
  • Mleko kokosowe - 250ml
  • Olej - 2 łyżki
  • Gorczyca z ziarnach - 1 łyżka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryka chilli lub pepperoni zielona - 1szt
  • Sok z limonki - 1 łyżki
  • Przyprawy:
  • imbir mielony - 1 płaska łyżeczka
  • kurkuma mielona - 1 łyżeczka
  • kumin - 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • Pasty curry - 1 łyżka

Groszek płuczemy kilkakrotni na sicie. Groszku połówek nie trzeba namaczać, ale skraca to czas gotowania. Jeśli moczymy, to wystarczą 2 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, zalewamy niecałym litrem świeżej wody i wstawiamy do gotowania. Kiedy woda zacznie wrzeć, zdejmujemy pianę, zmniejszamy ognień i gotujemy jeszcze około 25 minut, tak aby ziarna były miękkie. Po tym czasie zestawiamy z ognia.

W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Dodajemy nasiona gorczycy i smażymy aż zaczną strzelać. Dodajemy wtedy kalafiora pokrojonego na małe kawałeczki. Pod przykryciem smażymy, aż kalafior zmięknie. Dodajemy posiekany drobno czosnek, paprykę pokrojoną w plasterki i przyprawy. Smażymy kilka minut.
Na końcu dodajemy odcedzony groch, mleko kokosowe, sok z limonki, pastę curry. Na małym ogniu dusimy około 15 minut. Doprawiamy do smaku.

Podajemy z chlebkami naan, na przykład z tego przepisu:

https://sprytnachochla.blogspot.com/2020/11/chlebki-naan-z-czarnuszka.html


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty