Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Dhal z kalafiorem


Dhal w kuchni indyjskiej oznacza produkty strączkowe i dania z nich. Moje dhal to danie z żółtego groszku z kalafiorem, ostrą papryką i aromatycznymi przyprawami. Myślę, że zasmakuje nawet osobom nie szalejącym za kuchnią indyjską. Przepis inspirowany książką "Kalafior to król" 

Składniki na 4 porcje:

  • Groszek żółty łuskany połówki - 250g
  • Kalafior - 700g
  • Mleko kokosowe - 250ml
  • Olej - 2 łyżki
  • Gorczyca z ziarnach - 1 łyżka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryka chilli lub pepperoni zielona - 1szt
  • Sok z limonki - 1 łyżki
  • Przyprawy:
  • imbir mielony - 1 płaska łyżeczka
  • kurkuma mielona - 1 łyżeczka
  • kumin - 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • Pasty curry - 1 łyżka

Groszek płuczemy kilkakrotni na sicie. Groszku połówek nie trzeba namaczać, ale skraca to czas gotowania. Jeśli moczymy, to wystarczą 2 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, zalewamy niecałym litrem świeżej wody i wstawiamy do gotowania. Kiedy woda zacznie wrzeć, zdejmujemy pianę, zmniejszamy ognień i gotujemy jeszcze około 25 minut, tak aby ziarna były miękkie. Po tym czasie zestawiamy z ognia.

W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Dodajemy nasiona gorczycy i smażymy aż zaczną strzelać. Dodajemy wtedy kalafiora pokrojonego na małe kawałeczki. Pod przykryciem smażymy, aż kalafior zmięknie. Dodajemy posiekany drobno czosnek, paprykę pokrojoną w plasterki i przyprawy. Smażymy kilka minut.
Na końcu dodajemy odcedzony groch, mleko kokosowe, sok z limonki, pastę curry. Na małym ogniu dusimy około 15 minut. Doprawiamy do smaku.

Podajemy z chlebkami naan, na przykład z tego przepisu:

https://sprytnachochla.blogspot.com/2020/11/chlebki-naan-z-czarnuszka.html


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty