Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Spaghetti z cukinią, suszonymi pomidorami i oliwkami

Błyskawiczne danie z kilku składników. Wspaniałe w swej prostocie. 

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron spaghetti - 200g
  • Cukinia - 1 nieduża
  • Suszone pomidory - 6 plasterków
  • Oliwki czarne - 30szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Olej do smażenia - 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • sól i pieprz do smaku
  • suszone pomidory mielone - 1 łyżka
  • zioła prowansalskie - 1 łyżka

 Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją.

Cukinię obieramy, łyżką wydrążamy pestki. Trzemy na tarce w wiórka. Suszone pomidory kroimy w paseczki, oliwki na plasterki.

Na oleju smażymy przeciśnięty czosnek, nie doprowadzamy do przypalenia. Dodajemy cukinię, pomidory i oliwki. Smażymy przez chwilę wszystko razem, potem przykrywamy i dusimy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat i przyprawiamy. Dusimy jeszcze 5 minut.

Danie możemy podać na dwa sposoby: albo na talerzu układamy sos na makaronie, albo (i tą wersję polecam) przed podaniem do warzyw dokładamy ugotowany makaron i bez przykrycia smażymy minutę mieszając.

Danie można urozmaicić poprzez dodanie kaparów czy marynowanych cebulek.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty