Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Spaghetti z cukinią, suszonymi pomidorami i oliwkami

Błyskawiczne danie z kilku składników. Wspaniałe w swej prostocie. 

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron spaghetti - 200g
  • Cukinia - 1 nieduża
  • Suszone pomidory - 6 plasterków
  • Oliwki czarne - 30szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Olej do smażenia - 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • sól i pieprz do smaku
  • suszone pomidory mielone - 1 łyżka
  • zioła prowansalskie - 1 łyżka

 Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją.

Cukinię obieramy, łyżką wydrążamy pestki. Trzemy na tarce w wiórka. Suszone pomidory kroimy w paseczki, oliwki na plasterki.

Na oleju smażymy przeciśnięty czosnek, nie doprowadzamy do przypalenia. Dodajemy cukinię, pomidory i oliwki. Smażymy przez chwilę wszystko razem, potem przykrywamy i dusimy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat i przyprawiamy. Dusimy jeszcze 5 minut.

Danie możemy podać na dwa sposoby: albo na talerzu układamy sos na makaronie, albo (i tą wersję polecam) przed podaniem do warzyw dokładamy ugotowany makaron i bez przykrycia smażymy minutę mieszając.

Danie można urozmaicić poprzez dodanie kaparów czy marynowanych cebulek.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty