Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Waniliowe bownie z kalafiora


Wilgotne, bardzo mocno czekoladowe z nutą waniliową. Gdybym nie wiedziała, że w tym cieście jest kalafior, na pewno bym na to nie wpadła. Nie czuć go w smaku, za to nadaje ciekawą konsystencję.

Składniki na keksówkę 12x30cm:

  • Kalafior (same różyczki) - 450g
  • Czekolada mleczna - 150g
  • Czekolada gorzka - 100g
  • Masło - 120g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Jajka - 3szt
  • Kakao - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Aromat waniliowy (najlepiej naturalny)
  • Mąka pszenna - 150g

 

 Kalafiora gotujemy na parze aż będzie miękki, czyli ok 15 minut dla niedużych różyczek. Po schłodzeniu rozdrabniamy go blenderem.

Czekolady dzielimy na kostki, masło kroimy na mniejsze kawałki i razem podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż całość się zupełnie rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.

Jajka miksujemy z cukrami. Dodajemy kalafiora, czekolady, kakao, proszek, mąkę i aromat. Aromat dodajcie z ilości zgodnej z opakowaniem (sztucznego dodajemy tylko kilka kropel, naturalnego trzeba nieco więcej). Wszystkie składniki mieszamy.

Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut. Ciasto zostawiamy co całkowitego ostudzenia.

Najlepsze jest po schłodzeniu, podane z kwaśnymi owocami - wiśniami lub malinami. 



 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty