Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Waniliowe bownie z kalafiora


Wilgotne, bardzo mocno czekoladowe z nutą waniliową. Gdybym nie wiedziała, że w tym cieście jest kalafior, na pewno bym na to nie wpadła. Nie czuć go w smaku, za to nadaje ciekawą konsystencję.

Składniki na keksówkę 12x30cm:

  • Kalafior (same różyczki) - 450g
  • Czekolada mleczna - 150g
  • Czekolada gorzka - 100g
  • Masło - 120g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Jajka - 3szt
  • Kakao - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Aromat waniliowy (najlepiej naturalny)
  • Mąka pszenna - 150g

 

 Kalafiora gotujemy na parze aż będzie miękki, czyli ok 15 minut dla niedużych różyczek. Po schłodzeniu rozdrabniamy go blenderem.

Czekolady dzielimy na kostki, masło kroimy na mniejsze kawałki i razem podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż całość się zupełnie rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.

Jajka miksujemy z cukrami. Dodajemy kalafiora, czekolady, kakao, proszek, mąkę i aromat. Aromat dodajcie z ilości zgodnej z opakowaniem (sztucznego dodajemy tylko kilka kropel, naturalnego trzeba nieco więcej). Wszystkie składniki mieszamy.

Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut. Ciasto zostawiamy co całkowitego ostudzenia.

Najlepsze jest po schłodzeniu, podane z kwaśnymi owocami - wiśniami lub malinami. 



 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty