Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Waniliowe bownie z kalafiora
Wilgotne, bardzo mocno czekoladowe z nutą waniliową. Gdybym nie wiedziała, że w tym cieście jest kalafior, na pewno bym na to nie wpadła. Nie czuć go w smaku, za to nadaje ciekawą konsystencję.
Składniki na keksówkę 12x30cm:
- Kalafior (same różyczki) - 450g
- Czekolada mleczna - 150g
- Czekolada gorzka - 100g
- Masło - 120g
- Cukier - 2 łyżki
- Jajka - 3szt
- Kakao - 1 łyżka
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Cukier waniliowy - 1 łyżka
- Aromat waniliowy (najlepiej naturalny)
- Mąka pszenna - 150g
Kalafiora gotujemy na parze aż będzie miękki,
czyli ok 15 minut dla niedużych różyczek. Po schłodzeniu rozdrabniamy go
blenderem.
Czekolady dzielimy na kostki, masło kroimy na mniejsze kawałki i razem
podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż całość się zupełnie rozpuści.
Odstawiamy do wystudzenia.
Jajka miksujemy z cukrami. Dodajemy kalafiora, czekolady, kakao,
proszek, mąkę i aromat. Aromat dodajcie z ilości zgodnej z opakowaniem
(sztucznego dodajemy tylko kilka kropel, naturalnego trzeba nieco
więcej). Wszystkie składniki mieszamy.
Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut. Ciasto zostawiamy co całkowitego ostudzenia.
Najlepsze jest po schłodzeniu, podane z kwaśnymi owocami - wiśniami lub malinami.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz