Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Gulasz z dzika po staropolsku (w szybkowarze)
Pyszne, miękkie kawałki mięsa w zawiesistym aromatycznym sosie. Przygotowanie w szybkowarze znacznie skraca czas gotowania. To bardzo proste danie, którym możesz zachwycić nawet najwybredniejszych gości :)
Składniki na 4 porcje:
- Mięso z dzika na gulasz - 450g
- Marchew - 1szt
- Cebula - 1szt
- Seler - 1/2 niedużego
- Grzyby suszone - 10szt
- Powidła śliwkowe - 1 łyżka
- Oliwa (lub smalec gęsi) - 2 łyżki
- Chleb żytni - 2 kromki
- Wino czerwone wytrawne - 1/2 szklanki
- Przyprawy:
- Ziele angielskie - 6szt
- Jałowiec - 6szt
- Pieprz, pieprz ziołowy, sos sojowy ciemny
- Papryka słodka i wędzona
- Liść laurowy - 4szt
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (opcjonalnie)
Ziele angielskie, jałowiec i pieprz ucieramy w moździerzu.
Mięso kroimy w kostkę.
Marchewkę i selera kroimy w plastry, cebulę w wiórka.
Na patelni podgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy mięso na średnim ogniu z
obu stron. Kiedy będzie lekko przypieczone, zdejmujemy z patelni. Na
patelnię dajemy drugą łyżkę tłuszczu i przesmażamy warzywa.
Do szybkowara wkładamy mięso, warzywa, przyprawy, suszone grzyby,
powidła. Zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystko co jest w środku.
Zamykamy szybkowar i gotujemy na dużym ogniu, aż garnek złapie
odpowiednie ciśnienie. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 20 minut.
Teraz czekamy, aż ciśnienie opadnie. Otwieramy garnek.
Dodajemy wino i chleb pokrojony w kostkę (dla zagęszczenia). Gotujemy
jeszcze około 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku. Jeśli
chcecie mocniej zagęścić sos możecie dodać mąkę rozmieszaną w wodzie.
Gulasz można podać z kaszą gryczaną i surówką.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz