Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Gulasz z dzika po staropolsku (w szybkowarze)


Pyszne, miękkie kawałki mięsa w zawiesistym aromatycznym sosie. Przygotowanie w szybkowarze znacznie skraca czas gotowania. To bardzo proste danie, którym możesz zachwycić nawet najwybredniejszych gości :)

Składniki na 4 porcje:

  • Mięso z dzika na gulasz - 450g
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Seler - 1/2 niedużego
  • Grzyby suszone - 10szt
  • Powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • Oliwa (lub smalec gęsi) - 2 łyżki
  • Chleb żytni - 2 kromki
  • Wino czerwone wytrawne - 1/2 szklanki
  • Przyprawy:
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Jałowiec - 6szt
  • Pieprz, pieprz ziołowy, sos sojowy ciemny
  • Papryka słodka i wędzona
  • Liść laurowy - 4szt
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (opcjonalnie)

 

Ziele angielskie, jałowiec i pieprz ucieramy w moździerzu.

Mięso kroimy w kostkę.
Marchewkę i selera kroimy w plastry, cebulę w wiórka.
Na patelni podgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy mięso na średnim ogniu z obu stron. Kiedy będzie lekko przypieczone, zdejmujemy z patelni. Na patelnię dajemy drugą łyżkę tłuszczu i przesmażamy warzywa.

Do szybkowara wkładamy mięso, warzywa, przyprawy, suszone grzyby, powidła. Zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystko co jest w środku. Zamykamy szybkowar i gotujemy na dużym ogniu, aż garnek złapie odpowiednie ciśnienie. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 20 minut. Teraz czekamy, aż ciśnienie opadnie. Otwieramy garnek.
Dodajemy wino i chleb pokrojony w kostkę (dla zagęszczenia). Gotujemy jeszcze około 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku. Jeśli chcecie mocniej zagęścić sos możecie dodać mąkę rozmieszaną w wodzie.

Gulasz można podać z kaszą gryczaną i surówką.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty