Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Gulasz z dzika po staropolsku (w szybkowarze)


Pyszne, miękkie kawałki mięsa w zawiesistym aromatycznym sosie. Przygotowanie w szybkowarze znacznie skraca czas gotowania. To bardzo proste danie, którym możesz zachwycić nawet najwybredniejszych gości :)

Składniki na 4 porcje:

  • Mięso z dzika na gulasz - 450g
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Seler - 1/2 niedużego
  • Grzyby suszone - 10szt
  • Powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • Oliwa (lub smalec gęsi) - 2 łyżki
  • Chleb żytni - 2 kromki
  • Wino czerwone wytrawne - 1/2 szklanki
  • Przyprawy:
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Jałowiec - 6szt
  • Pieprz, pieprz ziołowy, sos sojowy ciemny
  • Papryka słodka i wędzona
  • Liść laurowy - 4szt
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (opcjonalnie)

 

Ziele angielskie, jałowiec i pieprz ucieramy w moździerzu.

Mięso kroimy w kostkę.
Marchewkę i selera kroimy w plastry, cebulę w wiórka.
Na patelni podgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy mięso na średnim ogniu z obu stron. Kiedy będzie lekko przypieczone, zdejmujemy z patelni. Na patelnię dajemy drugą łyżkę tłuszczu i przesmażamy warzywa.

Do szybkowara wkładamy mięso, warzywa, przyprawy, suszone grzyby, powidła. Zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystko co jest w środku. Zamykamy szybkowar i gotujemy na dużym ogniu, aż garnek złapie odpowiednie ciśnienie. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 20 minut. Teraz czekamy, aż ciśnienie opadnie. Otwieramy garnek.
Dodajemy wino i chleb pokrojony w kostkę (dla zagęszczenia). Gotujemy jeszcze około 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku. Jeśli chcecie mocniej zagęścić sos możecie dodać mąkę rozmieszaną w wodzie.

Gulasz można podać z kaszą gryczaną i surówką.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty