Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Markizy orzechowo śliwkowe - przekładane ciasteczka

 

Składniki na 20 sporych ciasteczek:

  • Ciasteczka:
  • Masło - 150g
  • Mąka pszenna - 220g
  • Mielone orzechy (u mnie włoskie) - 60g
  • Cukier puder - 60g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta

  • Masa:
  • Masło - 50g (w temperaturze pokojowej)
  • Cukier puder - 40g
  • Mielone orzechy (u mnie włoskie) - 130g
  • Powidła śliwkowe - 2 łyżki
  • Rum - 2 łyżki
  • Kardamon - 1/2 łyżeczki

  • Dodatkowo:
  • Czekolada mleczna - 70g
  • Orzechy włoskie - 20 połówek 

 

Składniki na ciasto zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (najłatwiej zrobić to pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia). Ja rozwałkowywałam ciasto na ok 4mm i po wycięciu jeszcze lekko dociskałam, aby były cieńsze. Ciasteczka wycinamy np kieliszkiem lub literatką, w zależności od wielkości ciasteczek jaką chcecie osiągnąć.
Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut. Ciasteczka trzeba pilnować, aby się nie przypiekły. Studzimy na kratce.

Prażone orzeszki:
Teraz też przygotowujemy orzeszki. Potrzebujemy tyle połówek orzechów ile mamy ciastek - czyli u mnie 20szt. Orzechy wkładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku 4-5 minut. U mnie po pieczeniu skórka sama odchodziła, ale jeśli tak się nie stanie nie martwcie się, ze skórką też są dobre.


Krem:
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

Ostudzone ciasteczka przekładamy kremem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na każde ciasteczko nakładamy czekoladę i wkładamy orzecha, aby się przykleił.

Ciastka trzymamy w lodówce całą noc. 



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty