Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Markizy orzechowo śliwkowe - przekładane ciasteczka

 

Składniki na 20 sporych ciasteczek:

  • Ciasteczka:
  • Masło - 150g
  • Mąka pszenna - 220g
  • Mielone orzechy (u mnie włoskie) - 60g
  • Cukier puder - 60g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta

  • Masa:
  • Masło - 50g (w temperaturze pokojowej)
  • Cukier puder - 40g
  • Mielone orzechy (u mnie włoskie) - 130g
  • Powidła śliwkowe - 2 łyżki
  • Rum - 2 łyżki
  • Kardamon - 1/2 łyżeczki

  • Dodatkowo:
  • Czekolada mleczna - 70g
  • Orzechy włoskie - 20 połówek 

 

Składniki na ciasto zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (najłatwiej zrobić to pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia). Ja rozwałkowywałam ciasto na ok 4mm i po wycięciu jeszcze lekko dociskałam, aby były cieńsze. Ciasteczka wycinamy np kieliszkiem lub literatką, w zależności od wielkości ciasteczek jaką chcecie osiągnąć.
Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut. Ciasteczka trzeba pilnować, aby się nie przypiekły. Studzimy na kratce.

Prażone orzeszki:
Teraz też przygotowujemy orzeszki. Potrzebujemy tyle połówek orzechów ile mamy ciastek - czyli u mnie 20szt. Orzechy wkładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku 4-5 minut. U mnie po pieczeniu skórka sama odchodziła, ale jeśli tak się nie stanie nie martwcie się, ze skórką też są dobre.


Krem:
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

Ostudzone ciasteczka przekładamy kremem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na każde ciasteczko nakładamy czekoladę i wkładamy orzecha, aby się przykleił.

Ciastka trzymamy w lodówce całą noc. 



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty