Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Markizy orzechowo śliwkowe - przekładane ciasteczka

 

Składniki na 20 sporych ciasteczek:

  • Ciasteczka:
  • Masło - 150g
  • Mąka pszenna - 220g
  • Mielone orzechy (u mnie włoskie) - 60g
  • Cukier puder - 60g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta

  • Masa:
  • Masło - 50g (w temperaturze pokojowej)
  • Cukier puder - 40g
  • Mielone orzechy (u mnie włoskie) - 130g
  • Powidła śliwkowe - 2 łyżki
  • Rum - 2 łyżki
  • Kardamon - 1/2 łyżeczki

  • Dodatkowo:
  • Czekolada mleczna - 70g
  • Orzechy włoskie - 20 połówek 

 

Składniki na ciasto zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (najłatwiej zrobić to pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia). Ja rozwałkowywałam ciasto na ok 4mm i po wycięciu jeszcze lekko dociskałam, aby były cieńsze. Ciasteczka wycinamy np kieliszkiem lub literatką, w zależności od wielkości ciasteczek jaką chcecie osiągnąć.
Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut. Ciasteczka trzeba pilnować, aby się nie przypiekły. Studzimy na kratce.

Prażone orzeszki:
Teraz też przygotowujemy orzeszki. Potrzebujemy tyle połówek orzechów ile mamy ciastek - czyli u mnie 20szt. Orzechy wkładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku 4-5 minut. U mnie po pieczeniu skórka sama odchodziła, ale jeśli tak się nie stanie nie martwcie się, ze skórką też są dobre.


Krem:
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

Ostudzone ciasteczka przekładamy kremem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na każde ciasteczko nakładamy czekoladę i wkładamy orzecha, aby się przykleił.

Ciastka trzymamy w lodówce całą noc. 



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty