Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Markizy orzechowo śliwkowe - przekładane ciasteczka
Składniki na 20 sporych ciasteczek:
- Ciasteczka:
- Masło - 150g
- Mąka pszenna - 220g
- Mielone orzechy (u mnie włoskie) - 60g
- Cukier puder - 60g
- Jajko - 1szt
-
Sól - szczypta
- Masa:
- Masło - 50g (w temperaturze pokojowej)
- Cukier puder - 40g
- Mielone orzechy (u mnie włoskie) - 130g
- Powidła śliwkowe - 2 łyżki
- Rum - 2 łyżki
-
Kardamon - 1/2 łyżeczki
- Dodatkowo:
- Czekolada mleczna - 70g
- Orzechy włoskie - 20 połówek
Składniki na ciasto zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (najłatwiej zrobić to pomiędzy dwoma
kawałkami papieru do pieczenia). Ja rozwałkowywałam ciasto na ok 4mm i
po wycięciu jeszcze lekko dociskałam, aby były cieńsze. Ciasteczka
wycinamy np kieliszkiem lub literatką, w zależności od wielkości
ciasteczek jaką chcecie osiągnąć.
Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut. Ciasteczka trzeba pilnować, aby
się nie przypiekły. Studzimy na kratce.
Prażone orzeszki:
Teraz też przygotowujemy orzeszki. Potrzebujemy tyle połówek orzechów
ile mamy ciastek - czyli u mnie 20szt. Orzechy wkładamy na blaszkę i
pieczemy w piekarniku 4-5 minut. U mnie po pieczeniu skórka sama
odchodziła, ale jeśli tak się nie stanie nie martwcie się, ze skórką też
są dobre.
Krem:
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
Ostudzone ciasteczka przekładamy kremem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na każde ciasteczko nakładamy czekoladę i wkładamy orzecha, aby się przykleił.
Ciastka trzymamy w lodówce całą noc.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz