Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Markizy orzechowo śliwkowe - przekładane ciasteczka

 

Składniki na 20 sporych ciasteczek:

  • Ciasteczka:
  • Masło - 150g
  • Mąka pszenna - 220g
  • Mielone orzechy (u mnie włoskie) - 60g
  • Cukier puder - 60g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta

  • Masa:
  • Masło - 50g (w temperaturze pokojowej)
  • Cukier puder - 40g
  • Mielone orzechy (u mnie włoskie) - 130g
  • Powidła śliwkowe - 2 łyżki
  • Rum - 2 łyżki
  • Kardamon - 1/2 łyżeczki

  • Dodatkowo:
  • Czekolada mleczna - 70g
  • Orzechy włoskie - 20 połówek 

 

Składniki na ciasto zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (najłatwiej zrobić to pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia). Ja rozwałkowywałam ciasto na ok 4mm i po wycięciu jeszcze lekko dociskałam, aby były cieńsze. Ciasteczka wycinamy np kieliszkiem lub literatką, w zależności od wielkości ciasteczek jaką chcecie osiągnąć.
Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut. Ciasteczka trzeba pilnować, aby się nie przypiekły. Studzimy na kratce.

Prażone orzeszki:
Teraz też przygotowujemy orzeszki. Potrzebujemy tyle połówek orzechów ile mamy ciastek - czyli u mnie 20szt. Orzechy wkładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku 4-5 minut. U mnie po pieczeniu skórka sama odchodziła, ale jeśli tak się nie stanie nie martwcie się, ze skórką też są dobre.


Krem:
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

Ostudzone ciasteczka przekładamy kremem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na każde ciasteczko nakładamy czekoladę i wkładamy orzecha, aby się przykleił.

Ciastka trzymamy w lodówce całą noc. 



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty