Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Naleśniki z serem i jabłkami

Moja ulubiona wersja naleśników - z twarogiem z bakaliami i świeżymi chrupiącymi plasterkami jabłek. Z tej porcji wychodzi 6 średnich naleśników.

Składniki:

  • Naleśniki:
  • Mąka pszenna (u mnie krupczatka) - 160g
  • Mleko - 250ml
  • Jajko - 1szt
  • Woda - ok 100ml
  • Olej do smażenia
  • Nadzienie:
  • Twaróg półtłusty - 230g
  • Jogurt naturalny gęsty - 1 łyżka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Żurawina suszona - 1 łyżka
  • Aromat arakowy (lub rumowy) - kilka kropel
  • Jabłko - 1szt
  • Do posypania - cynamon lub przyprawa do kawy i deserów 

 

Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie smażymy na małej ilości oleju cienkie naleśniki. Z tej porcji wyszło mi 6 średniej wielkości.

Twaróg zagniatamy widelcem. Dodajemy jogurt, bakalie (jeśli rodzynki są duże to można je pokroić), cukier, aromat i dokładnie mieszamy.

Jabłko kroimy na dość cienkie plastry.

Usmażone naleśniki przekładamy masą twarogową, dodajemy plasterki jabłka i posypujemy całość cynamonem lub przyprawą do kaw i deserów.
 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty