Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Naleśniki z serem i jabłkami

Moja ulubiona wersja naleśników - z twarogiem z bakaliami i świeżymi chrupiącymi plasterkami jabłek. Z tej porcji wychodzi 6 średnich naleśników.

Składniki:

  • Naleśniki:
  • Mąka pszenna (u mnie krupczatka) - 160g
  • Mleko - 250ml
  • Jajko - 1szt
  • Woda - ok 100ml
  • Olej do smażenia
  • Nadzienie:
  • Twaróg półtłusty - 230g
  • Jogurt naturalny gęsty - 1 łyżka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Żurawina suszona - 1 łyżka
  • Aromat arakowy (lub rumowy) - kilka kropel
  • Jabłko - 1szt
  • Do posypania - cynamon lub przyprawa do kawy i deserów 

 

Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie smażymy na małej ilości oleju cienkie naleśniki. Z tej porcji wyszło mi 6 średniej wielkości.

Twaróg zagniatamy widelcem. Dodajemy jogurt, bakalie (jeśli rodzynki są duże to można je pokroić), cukier, aromat i dokładnie mieszamy.

Jabłko kroimy na dość cienkie plastry.

Usmażone naleśniki przekładamy masą twarogową, dodajemy plasterki jabłka i posypujemy całość cynamonem lub przyprawą do kaw i deserów.
 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty