Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z gruszką fetą i grnatem

Sałatka warzywno-owocowa - lekka, świeża i kolorowa. Granat nadaje lekkiej cierpkości i chrupkości. Sałatka świetnie sprawdzi się jako pudełkowy lunch do pracy. Składniki: Sałata lodowa - 4 liście Pomidor - 2szt średnie Pomidory suszone krojone w oleju - 1 łyżka Gruszka - 1szt Granat - pestki z 1/2 owocu Ser feta - 100g Sos: Oliwa lub olej - 1 łyżka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Suszony tymianek - 1 łyżeczka Papryka słodka mielona - 1/4 łyżeczki Sól i pieprz do smaku Liście sałaty kroimy lub rwiemy. Pomidory kroimy w cząstki, gruszkę w plasterki. Łączymy sałatę, gruszkę, pomidory świeże i suszone. Składniki sosu dobrze mieszamy. Dodajemy do warzyw i owoców. Na talerzach układamy porcje sałatki, na niej pokrojony w kostkę ser feta, całość posypujemy pestkami granatu. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

Flaczki z chorizo

Flaczki z chorizo

Flaki z hiszpańskim charakterem - na ostro z dodatkiem kiełbasy chorizo. Pyszna i aromatyczna, bardzo prosta w wykonaniu zupa.

Składniki na 4 porcje:
  • Flaki krojone, obgotowane (u mnie cielęce) - 400g
  • Kiełbasa chorizo pikantna - 100g
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Ostra papryczka - 1szt
  • Pomidory krojone - 400g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Bulion - 500ml
  • Przyprawa do kuchni meksykańskiej - 1 łyżeczka
  • Majeranek suszony - 1 łyżeczka
  • Olej - 1 łyżka (opcjonalnie)


Flaki przygotowujemy zgodnie z opakowaniem, czyli gotujemy i odlewamy wodę 1 lub 2 razy.

Na suchej patelni układamy chorizo pokrojone w plasterki. Smażymy na małym ogniu, aż się zarumieni i zrobi się chrupiące. Zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu z chorizo (lub, jeśli jest go mało, na oleju) smażymy cebulę pokrojoną w piórka, ostrą papryczkę w drobną kostkę i paprykę czerwoną w paski. Powinny zmięknąć i lekko się zarumienić.

Do garnka wkładamy chorizo, przesmażone warzywa, flaki, pomidory, bulion, koncentrat, cukier i przyprawę meksykańską. Całość gotujemy, aż flaki będą miękkie (powinno starczyć 30 minut). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, krusząc go w palcach. 

Zupę podajemy z pieczywem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty