Polecane
Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę. Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Flaczki z chorizo
Flaki z hiszpańskim charakterem - na ostro z dodatkiem kiełbasy chorizo. Pyszna i aromatyczna, bardzo prosta w wykonaniu zupa.
Składniki na 4 porcje:
- Flaki krojone, obgotowane (u mnie cielęce) - 400g
- Kiełbasa chorizo pikantna - 100g
- Cebula czerwona - 1szt
- Papryka czerwona - 1szt
- Ostra papryczka - 1szt
- Pomidory krojone - 400g
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
- Cukier - szczypta
- Bulion - 500ml
- Przyprawa do kuchni meksykańskiej - 1 łyżeczka
- Majeranek suszony - 1 łyżeczka
- Olej - 1 łyżka (opcjonalnie)
Flaki przygotowujemy zgodnie z opakowaniem, czyli gotujemy i odlewamy wodę 1 lub 2 razy.
Na suchej patelni układamy chorizo pokrojone w plasterki. Smażymy na małym ogniu, aż się zarumieni i zrobi się chrupiące. Zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu z chorizo (lub, jeśli jest go mało, na oleju) smażymy cebulę pokrojoną w piórka, ostrą papryczkę w drobną kostkę i paprykę czerwoną w paski. Powinny zmięknąć i lekko się zarumienić.
Do garnka wkładamy chorizo, przesmażone warzywa, flaki, pomidory, bulion, koncentrat, cukier i przyprawę meksykańską. Całość gotujemy, aż flaki będą miękkie (powinno starczyć 30 minut). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, krusząc go w palcach.
Zupę podajemy z pieczywem.
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


Podziwiam Cię, że porwałaś się na flaczki - NIGDY sama ich nie robiłam, chociaż przecież w sklepie można kupić już dobrze oczyszczone, nawet w okolicznym miasteczku są. A bardzo lubimy flaczki, wiec zamiast jeździć na nie do gospody, to mogłabym się zmóc i zrobić taki przysmak, a jeszcze tak pysznie podrasowany. Buziaczki :-*
OdpowiedzUsuńZawsze kupuję te oczyszczone, są bardzo proste w obróbce! Ale też lubię spróbować poza domem ;)
Usuń