Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Flaczki z chorizo

Flaczki z chorizo

Flaki z hiszpańskim charakterem - na ostro z dodatkiem kiełbasy chorizo. Pyszna i aromatyczna, bardzo prosta w wykonaniu zupa.

Składniki na 4 porcje:
  • Flaki krojone, obgotowane (u mnie cielęce) - 400g
  • Kiełbasa chorizo pikantna - 100g
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Ostra papryczka - 1szt
  • Pomidory krojone - 400g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Bulion - 500ml
  • Przyprawa do kuchni meksykańskiej - 1 łyżeczka
  • Majeranek suszony - 1 łyżeczka
  • Olej - 1 łyżka (opcjonalnie)


Flaki przygotowujemy zgodnie z opakowaniem, czyli gotujemy i odlewamy wodę 1 lub 2 razy.

Na suchej patelni układamy chorizo pokrojone w plasterki. Smażymy na małym ogniu, aż się zarumieni i zrobi się chrupiące. Zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu z chorizo (lub, jeśli jest go mało, na oleju) smażymy cebulę pokrojoną w piórka, ostrą papryczkę w drobną kostkę i paprykę czerwoną w paski. Powinny zmięknąć i lekko się zarumienić.

Do garnka wkładamy chorizo, przesmażone warzywa, flaki, pomidory, bulion, koncentrat, cukier i przyprawę meksykańską. Całość gotujemy, aż flaki będą miękkie (powinno starczyć 30 minut). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, krusząc go w palcach. 

Zupę podajemy z pieczywem.


Komentarze

  1. Podziwiam Cię, że porwałaś się na flaczki - NIGDY sama ich nie robiłam, chociaż przecież w sklepie można kupić już dobrze oczyszczone, nawet w okolicznym miasteczku są. A bardzo lubimy flaczki, wiec zamiast jeździć na nie do gospody, to mogłabym się zmóc i zrobić taki przysmak, a jeszcze tak pysznie podrasowany. Buziaczki :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze kupuję te oczyszczone, są bardzo proste w obróbce! Ale też lubię spróbować poza domem ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty