Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Cytrynowe ravioli z ricottą i suszonymi pomidorami

Cytrynowe ravioli z ricottą i suszonymi pomidorami

To zdecydowanie najlepsze danie jakie zrobiłam od bardzo długiego czasu (a tak przynajmniej twierdzi mój mąż ;)). Ravioli z kremowym farszem z delikatnej ricotty i pesto z suszonych pomidorów. Dopełnieniem całości jest masło z pieprzem, chilli i skórką cytrynową, które nadaje niepowtarzalnego aromatu.

Składniki:

Ravioli - ciasto:

  • Mąka pszenna - 300g
  • Jajko M - 3szt
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Woda ciepła - 50ml

Ravioli - farsz:

  • Ricotta - 250g
  • Pesto z suszonych pomidorów - 150g
  • Rarmigiano Reggiano - 50g
  • Sól i pieprz do smaku

Sos:

  • Masło - 2 łyżki
  • Skórka z 1 cytryny
  • Płatki chilli suszone - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz 


Mąkę mieszamy z jajkami, zagniatamy. Gdy składniki się połączą dodajemy ciepłą wodę. Zagniatamy długo, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy oliwę i jeszcze chwilę zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Ricottę przekładamy na sitko na kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru wody.  Łączymy ją z pomidorowym pesto i parmezanem.  Mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Teraz najtrudniejszy etap, czyli wałkowanie. Ciasto musi być rozwałkowane bardzo cienko. Gorąco polecam użycie maszynki do makaronu - bardzo ułatwia sprawę. 

Na paskach cieniutko rozwałkowanego ciasta układamy porcje farszu.

Cytrynowe ravioli z ricottą i suszonymi pomidorami

Pasek składamy na pół, dociskamy wokół farszu aby ciasto się skleiło, staramy się aby w środku nie zostało dużo powietrza. 

Wycinamy pierożki - można użyć noża do pizzy lub karbowanego nożyka.

Gotowe pierożki odkładamy na omączoną stolnicę.

Cytrynowe ravioli z ricottą i suszonymi pomidorami

W dużym garnku gotujemy wodę. Wrzucamy pierożki. Jest ich sporo, więc warto podzielić je na 2 porcje. Gotujemy około 4 minuty. Po tym czasie odcedzamy.

Na patelni podgrzewamy masło. Dodajemy skórkę otartą z 1 cytryny, pieprz i płatki chilli. Kiedy się nagrzeje wrzucamy ravioli. Smażymy do zarumienienia z obu stron. 

Ravioli podajemy od razu.

Cytrynowe ravioli z ricottą i suszonymi pomidorami


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty