Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Cytrynowe ravioli z ricottą i suszonymi pomidorami

Cytrynowe ravioli z ricottą i suszonymi pomidorami

To zdecydowanie najlepsze danie jakie zrobiłam od bardzo długiego czasu (a tak przynajmniej twierdzi mój mąż ;)). Ravioli z kremowym farszem z delikatnej ricotty i pesto z suszonych pomidorów. Dopełnieniem całości jest masło z pieprzem, chilli i skórką cytrynową, które nadaje niepowtarzalnego aromatu.

Składniki:

Ravioli - ciasto:

  • Mąka pszenna - 300g
  • Jajko M - 3szt
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Woda ciepła - 50ml

Ravioli - farsz:

  • Ricotta - 250g
  • Pesto z suszonych pomidorów - 150g
  • Rarmigiano Reggiano - 50g
  • Sól i pieprz do smaku

Sos:

  • Masło - 2 łyżki
  • Skórka z 1 cytryny
  • Płatki chilli suszone - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz 


Mąkę mieszamy z jajkami, zagniatamy. Gdy składniki się połączą dodajemy ciepłą wodę. Zagniatamy długo, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy oliwę i jeszcze chwilę zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Ricottę przekładamy na sitko na kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru wody.  Łączymy ją z pomidorowym pesto i parmezanem.  Mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Teraz najtrudniejszy etap, czyli wałkowanie. Ciasto musi być rozwałkowane bardzo cienko. Gorąco polecam użycie maszynki do makaronu - bardzo ułatwia sprawę. 

Na paskach cieniutko rozwałkowanego ciasta układamy porcje farszu.

Cytrynowe ravioli z ricottą i suszonymi pomidorami

Pasek składamy na pół, dociskamy wokół farszu aby ciasto się skleiło, staramy się aby w środku nie zostało dużo powietrza. 

Wycinamy pierożki - można użyć noża do pizzy lub karbowanego nożyka.

Gotowe pierożki odkładamy na omączoną stolnicę.

Cytrynowe ravioli z ricottą i suszonymi pomidorami

W dużym garnku gotujemy wodę. Wrzucamy pierożki. Jest ich sporo, więc warto podzielić je na 2 porcje. Gotujemy około 4 minuty. Po tym czasie odcedzamy.

Na patelni podgrzewamy masło. Dodajemy skórkę otartą z 1 cytryny, pieprz i płatki chilli. Kiedy się nagrzeje wrzucamy ravioli. Smażymy do zarumienienia z obu stron. 

Ravioli podajemy od razu.

Cytrynowe ravioli z ricottą i suszonymi pomidorami


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty