Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Cytrynowe ravioli z ricottą i suszonymi pomidorami

Cytrynowe ravioli z ricottą i suszonymi pomidorami

To zdecydowanie najlepsze danie jakie zrobiłam od bardzo długiego czasu (a tak przynajmniej twierdzi mój mąż ;)). Ravioli z kremowym farszem z delikatnej ricotty i pesto z suszonych pomidorów. Dopełnieniem całości jest masło z pieprzem, chilli i skórką cytrynową, które nadaje niepowtarzalnego aromatu.

Składniki:

Ravioli - ciasto:

  • Mąka pszenna - 300g
  • Jajko M - 3szt
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Woda ciepła - 50ml

Ravioli - farsz:

  • Ricotta - 250g
  • Pesto z suszonych pomidorów - 150g
  • Rarmigiano Reggiano - 50g
  • Sól i pieprz do smaku

Sos:

  • Masło - 2 łyżki
  • Skórka z 1 cytryny
  • Płatki chilli suszone - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz 


Mąkę mieszamy z jajkami, zagniatamy. Gdy składniki się połączą dodajemy ciepłą wodę. Zagniatamy długo, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy oliwę i jeszcze chwilę zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Ricottę przekładamy na sitko na kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru wody.  Łączymy ją z pomidorowym pesto i parmezanem.  Mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Teraz najtrudniejszy etap, czyli wałkowanie. Ciasto musi być rozwałkowane bardzo cienko. Gorąco polecam użycie maszynki do makaronu - bardzo ułatwia sprawę. 

Na paskach cieniutko rozwałkowanego ciasta układamy porcje farszu.

Cytrynowe ravioli z ricottą i suszonymi pomidorami

Pasek składamy na pół, dociskamy wokół farszu aby ciasto się skleiło, staramy się aby w środku nie zostało dużo powietrza. 

Wycinamy pierożki - można użyć noża do pizzy lub karbowanego nożyka.

Gotowe pierożki odkładamy na omączoną stolnicę.

Cytrynowe ravioli z ricottą i suszonymi pomidorami

W dużym garnku gotujemy wodę. Wrzucamy pierożki. Jest ich sporo, więc warto podzielić je na 2 porcje. Gotujemy około 4 minuty. Po tym czasie odcedzamy.

Na patelni podgrzewamy masło. Dodajemy skórkę otartą z 1 cytryny, pieprz i płatki chilli. Kiedy się nagrzeje wrzucamy ravioli. Smażymy do zarumienienia z obu stron. 

Ravioli podajemy od razu.

Cytrynowe ravioli z ricottą i suszonymi pomidorami


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty