Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Orange espresso tonic

Kawa w najbardziej orzeźwiającej wersji, idealna na ciepłe dni. Mocne espresso z tonikiem i pomarańczą - świetnie smakuje, dodaje energii i chłodzi. Składniki na 2 porcje: Espresso - 2 porcje po 30ml Tonik - ok 250 ml Pomarańcza - 1/2szt Pomarańczę szorujemy i sparzamy. Kroimy na pół, będzie nam potrzeba tylko połówka. Kroimy 2 cieniutkie plasterki do dekoracji, z reszty wyciskamy sok. Do dwóch szklanek (najlepiej schłodzonych) wkładamy po kilka kostek lodu, wlewamy sok z pomarańczy i tonik. Teraz delikatnie, po łyżeczce nalewamy do każdej szklanki porcję espresso - dzięki temu kawa uzyska piękne warstwy. Podajemy od razu.

Kanapki we włoskim stylu

Kanapki we włoskim stylu

Kanapki, które można zjeść na śniadanie, ale również spokojnie zastąpią nam obiad. Pesto, mortadella, burrata i rukola - to musi się udać! Do takiej kanapki warto wykorzystać jak najlepszej jakości pieczywo.

Składniki na 2 porcje:

  • Chleb (najlepiej na zakwasie) - 2 duże kromki
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • Pesto pomidorowe - 2 łyżeczki
  • Pasta warzywna (u mnie z bakłażanem) - 2 łyżki
  • Mortadella (u mnie z pistacjami) - 100g
  • Burrata - 1szt 125g
  • Rukola - 1 garść
  • Opcjonalnie oliwa lub sos balsamiczny do polania 

Na oliwie z oliwek smażymy chleb z obu stron do mocnego zarumienienia. Kromki smarujemy pesto i pastą warzywną. Na tym układamy plasterki mortadelli, po pół burraty (rozkładamy ją na całość kromki), oraz rukolę. Górę można jeszcze polać oliwą lub sosem balsamicznym.

Podajemy od razu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty