Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Orange espresso tonic

Kawa w najbardziej orzeźwiającej wersji, idealna na ciepłe dni. Mocne espresso z tonikiem i pomarańczą - świetnie smakuje, dodaje energii i chłodzi. Składniki na 2 porcje: Espresso - 2 porcje po 30ml Tonik - ok 250 ml Pomarańcza - 1/2szt Pomarańczę szorujemy i sparzamy. Kroimy na pół, będzie nam potrzeba tylko połówka. Kroimy 2 cieniutkie plasterki do dekoracji, z reszty wyciskamy sok. Do dwóch szklanek (najlepiej schłodzonych) wkładamy po kilka kostek lodu, wlewamy sok z pomarańczy i tonik. Teraz delikatnie, po łyżeczce nalewamy do każdej szklanki porcję espresso - dzięki temu kawa uzyska piękne warstwy. Podajemy od razu.

Ciasteczka a`la Jeżyki

Ciasteczka a`la Jeżyki

Kruche ciasteczka z nadzieniem z preparowanego ryżu, bakalii i karmelu, polane czekoladą. Są pyszne, słodkie i mają genialną teksturę. Wykonanie jest nieco czasochłonne, ale smak zdecydowanie to wynagradza ;)

Składniki:

Ciasteczka kruche (około 30szt):
  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka kukurydziana - 100g
  • Masło zimne - 150g
  • Cukier - 50g
  • Jajko - 1szt
Nadzienie:
  • Migdały (lub orzechy) - 1 garść
  • Rodzynki - 1 garść
  • Żurawina suszona - 1 garść
  • Ananas kandyzowany - 1 garść
  • Ryż preparowany - 30g
Karmel:
  • Cukier - 100g
  • Śmietanka 30% - 60ml
  • Masło ciepłe - 40g
Polewa:
  • Czekolada deserowa - 100g
  • Olej - 1 łyżka 

Ciasteczka.

Mieszamy mąki, cukier, jajko i masło starte na tarce. Zagniatamy, aż do uzyskania jednorodnej masy. Wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na około 3-4 mm. Wykawamy okrągłe ciasteczka (używałam do tego szklanki). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 10-13 minut, aż lekko się zarumienią.

Pozostawiamy do ostudzenia, nie zdejmujemy z papieru do pieczenia.


Nadzienie.

Migdały, rodzynki, żurawinę i ananasa kroimy dość drobno.

Przygotowujemy karmel.

Cukier wsypujemy do garnka lub na patelnię z grubym dnem. Podgrzewamy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając silikonową łyżką. Cukier powinien się rozpuścić i mieć jasno brązowy kolor. Ważne aby go nie spalić, bo stanie się gorzki. Kiedy już całkowicie się rozpuści i nabierze koloru dodajemy masło i szybko mieszamy, cały czas trzymając na sporym ogniu. Masło zatrzyma proces karmelizacji. Na końcu dodajemy śmietankę. Mieszamy do uzyskania ładnej konsystencji.

Do ciepłego karmelu dodajemy bakalie i ryż preparowany. Nadzienie kładziemy porcjami na ciasteczkach.

Ciasteczka a`la Jeżyki

Polewa.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy olej i mieszamy, aż ładnie się połączą.

Czekoladą polewamy ciasteczka. Zostawiamy do ostudzenia, wkładamy do lodówki, aby czekolada zastygła.

Ciasteczka podajemy od razu po wyjęciu z lodówki.

Ciasteczka a`la Jeżyki



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty