Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasteczka a`la Jeżyki

Ciasteczka a`la Jeżyki

Kruche ciasteczka z nadzieniem z preparowanego ryżu, bakalii i karmelu, polane czekoladą. Są pyszne, słodkie i mają genialną teksturę. Wykonanie jest nieco czasochłonne, ale smak zdecydowanie to wynagradza ;)

Składniki:

Ciasteczka kruche (około 30szt):
  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka kukurydziana - 100g
  • Masło zimne - 150g
  • Cukier - 50g
  • Jajko - 1szt
Nadzienie:
  • Migdały (lub orzechy) - 1 garść
  • Rodzynki - 1 garść
  • Żurawina suszona - 1 garść
  • Ananas kandyzowany - 1 garść
  • Ryż preparowany - 30g
Karmel:
  • Cukier - 100g
  • Śmietanka 30% - 60ml
  • Masło ciepłe - 40g
Polewa:
  • Czekolada deserowa - 100g
  • Olej - 1 łyżka 

Ciasteczka.

Mieszamy mąki, cukier, jajko i masło starte na tarce. Zagniatamy, aż do uzyskania jednorodnej masy. Wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na około 3-4 mm. Wykawamy okrągłe ciasteczka (używałam do tego szklanki). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 10-13 minut, aż lekko się zarumienią.

Pozostawiamy do ostudzenia, nie zdejmujemy z papieru do pieczenia.


Nadzienie.

Migdały, rodzynki, żurawinę i ananasa kroimy dość drobno.

Przygotowujemy karmel.

Cukier wsypujemy do garnka lub na patelnię z grubym dnem. Podgrzewamy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając silikonową łyżką. Cukier powinien się rozpuścić i mieć jasno brązowy kolor. Ważne aby go nie spalić, bo stanie się gorzki. Kiedy już całkowicie się rozpuści i nabierze koloru dodajemy masło i szybko mieszamy, cały czas trzymając na sporym ogniu. Masło zatrzyma proces karmelizacji. Na końcu dodajemy śmietankę. Mieszamy do uzyskania ładnej konsystencji.

Do ciepłego karmelu dodajemy bakalie i ryż preparowany. Nadzienie kładziemy porcjami na ciasteczkach.

Ciasteczka a`la Jeżyki

Polewa.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy olej i mieszamy, aż ładnie się połączą.

Czekoladą polewamy ciasteczka. Zostawiamy do ostudzenia, wkładamy do lodówki, aby czekolada zastygła.

Ciasteczka podajemy od razu po wyjęciu z lodówki.

Ciasteczka a`la Jeżyki



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty