Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ciasteczka a`la Jeżyki
Kruche ciasteczka z nadzieniem z preparowanego ryżu, bakalii i karmelu, polane czekoladą. Są pyszne, słodkie i mają genialną teksturę. Wykonanie jest nieco czasochłonne, ale smak zdecydowanie to wynagradza ;)
- Mąka pszenna - 200g
- Mąka kukurydziana - 100g
- Masło zimne - 150g
- Cukier - 50g
- Jajko - 1szt
- Migdały (lub orzechy) - 1 garść
- Rodzynki - 1 garść
- Żurawina suszona - 1 garść
- Ananas kandyzowany - 1 garść
- Ryż preparowany - 30g
- Cukier - 100g
- Śmietanka 30% - 60ml
- Masło ciepłe - 40g
- Czekolada deserowa - 100g
- Olej - 1 łyżka
Ciasteczka.
Mieszamy mąki, cukier, jajko i masło starte na tarce. Zagniatamy, aż do uzyskania jednorodnej masy. Wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na około 3-4 mm. Wykawamy okrągłe ciasteczka (używałam do tego szklanki). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 10-13 minut, aż lekko się zarumienią.
Pozostawiamy do ostudzenia, nie zdejmujemy z papieru do pieczenia.
Nadzienie.
Migdały, rodzynki, żurawinę i ananasa kroimy dość drobno.
Przygotowujemy karmel.
Cukier wsypujemy do garnka lub na patelnię z grubym dnem. Podgrzewamy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając silikonową łyżką. Cukier powinien się rozpuścić i mieć jasno brązowy kolor. Ważne aby go nie spalić, bo stanie się gorzki. Kiedy już całkowicie się rozpuści i nabierze koloru dodajemy masło i szybko mieszamy, cały czas trzymając na sporym ogniu. Masło zatrzyma proces karmelizacji. Na końcu dodajemy śmietankę. Mieszamy do uzyskania ładnej konsystencji.
Do ciepłego karmelu dodajemy bakalie i ryż preparowany. Nadzienie kładziemy porcjami na ciasteczkach.
Polewa.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy olej i mieszamy, aż ładnie się połączą.
Czekoladą polewamy ciasteczka. Zostawiamy do ostudzenia, wkładamy do lodówki, aby czekolada zastygła.
Ciasteczka podajemy od razu po wyjęciu z lodówki.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz