Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Deser twarogowy z rabarbarem

Deser twarogowy z rabarbarem

Deser na bazie twarogu i galaretki z rabarbarem. Słodko-kwaskowy, mocno schłodzony jest idealny na lato.

Składniki na 4 porcje:

  • Twaróg półtłusty - 200g
  • Mascarpone - 120g
  • Śmietanka kremówka - 100ml
  • Galaretka rabarbarowa - 1szt
  • Skórka z 1 cytryny do dekoracji

  • Rabarbar - 4 łodygi
  • Cukier - 1-2 łyżki do smaku 


Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cukier i odrobinę wody. Gotujemy na małym ogniu, aż rabarbar zmięknie.

Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Studzimy.

Twaróg przeciskamy przez praskę dwa razy. Dodajemy śmietankę i mascarpone, miksujemy. Podoli dodajemy galaretkę, cały czas miksując na wolnych obrotach. 

W 4 pucharkach albo miseczkach układamy porcje rabarbaru. Na to wylewamy masę twarogowo-galaretkową.

Cytrynę sparzamy i szorujemy. Ścieramy skórkę i dekorujemy nią deser. 

Desery schładzamy w lodówce przez kilka godzin.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty