Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Orange espresso tonic

Kawa w najbardziej orzeźwiającej wersji, idealna na ciepłe dni. Mocne espresso z tonikiem i pomarańczą - świetnie smakuje, dodaje energii i chłodzi. Składniki na 2 porcje: Espresso - 2 porcje po 30ml Tonik - ok 250 ml Pomarańcza - 1/2szt Pomarańczę szorujemy i sparzamy. Kroimy na pół, będzie nam potrzeba tylko połówka. Kroimy 2 cieniutkie plasterki do dekoracji, z reszty wyciskamy sok. Do dwóch szklanek (najlepiej schłodzonych) wkładamy po kilka kostek lodu, wlewamy sok z pomarańczy i tonik. Teraz delikatnie, po łyżeczce nalewamy do każdej szklanki porcję espresso - dzięki temu kawa uzyska piękne warstwy. Podajemy od razu.

Deser twarogowy z rabarbarem

Deser twarogowy z rabarbarem

Deser na bazie twarogu i galaretki z rabarbarem. Słodko-kwaskowy, mocno schłodzony jest idealny na lato.

Składniki na 4 porcje:

  • Twaróg półtłusty - 200g
  • Mascarpone - 120g
  • Śmietanka kremówka - 100ml
  • Galaretka rabarbarowa - 1szt
  • Skórka z 1 cytryny do dekoracji

  • Rabarbar - 4 łodygi
  • Cukier - 1-2 łyżki do smaku 


Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cukier i odrobinę wody. Gotujemy na małym ogniu, aż rabarbar zmięknie.

Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Studzimy.

Twaróg przeciskamy przez praskę dwa razy. Dodajemy śmietankę i mascarpone, miksujemy. Podoli dodajemy galaretkę, cały czas miksując na wolnych obrotach. 

W 4 pucharkach albo miseczkach układamy porcje rabarbaru. Na to wylewamy masę twarogowo-galaretkową.

Cytrynę sparzamy i szorujemy. Ścieramy skórkę i dekorujemy nią deser. 

Desery schładzamy w lodówce przez kilka godzin.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty