Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Deser twarogowy z rabarbarem

Deser twarogowy z rabarbarem

Deser na bazie twarogu i galaretki z rabarbarem. Słodko-kwaskowy, mocno schłodzony jest idealny na lato.

Składniki na 4 porcje:

  • Twaróg półtłusty - 200g
  • Mascarpone - 120g
  • Śmietanka kremówka - 100ml
  • Galaretka rabarbarowa - 1szt
  • Skórka z 1 cytryny do dekoracji

  • Rabarbar - 4 łodygi
  • Cukier - 1-2 łyżki do smaku 


Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cukier i odrobinę wody. Gotujemy na małym ogniu, aż rabarbar zmięknie.

Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Studzimy.

Twaróg przeciskamy przez praskę dwa razy. Dodajemy śmietankę i mascarpone, miksujemy. Podoli dodajemy galaretkę, cały czas miksując na wolnych obrotach. 

W 4 pucharkach albo miseczkach układamy porcje rabarbaru. Na to wylewamy masę twarogowo-galaretkową.

Cytrynę sparzamy i szorujemy. Ścieramy skórkę i dekorujemy nią deser. 

Desery schładzamy w lodówce przez kilka godzin.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty