Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ciasto bez pieczenia z pianką jeżynową
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z ryżem preparowanym w kajmaku i słodko-kwaśną pianką z jeżyn. Proste i pyszne!
Składniki:
- Herbatniki kakaowe - ok. 200g
- Ryż preparowany - 100g
- Kajmak - 400g
Pianka jeżynowa:
- Jeżyny 1kg
- Cukier - 4 łyżki
- Mascarpone - 250g
- Śmietanka kremówka - 200ml
- Żelatyna - 2 łyżki płaskie
- Woda - 80ml
Pianka jeżynowa.
Jeżyny z cukrem gotujemy, aż zmiękną i się rozpadną. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Zimną śmietankę miksujemy z mascarpone, aż do zgęstnienia. Dodajemy powoli przetarte owoce.
Żelatynę dodajemy do wody, podgrzewany lekko (np. w mikrofali) i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do kremu i mieszamy.
Masę wkładamy do lodówki, powinna lekko się ściąć.
W międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki.
Ryż preparowany mieszamy z kajmakiem. Układamy na herbatnikach i wyrównujemy mokrą łyżką.
Na górę wykładamy masę jeżynową. Powinna być na tyle ścięta aby nie rozpłynęła się na cieście.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Ciasto podajemy schłodzone.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz