Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ciasto bez pieczenia z pianką jeżynową

Ciasto bez pieczenia z pianką jeżynową

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z ryżem preparowanym w kajmaku i słodko-kwaśną pianką z jeżyn. Proste i pyszne!

Składniki:

  • Herbatniki kakaowe - ok. 200g
  • Ryż preparowany - 100g
  • Kajmak - 400g

Pianka jeżynowa:

  • Jeżyny 1kg
  • Cukier - 4 łyżki
  • Mascarpone - 250g
  • Śmietanka kremówka - 200ml
  • Żelatyna - 2 łyżki płaskie
  • Woda - 80ml


Pianka jeżynowa.

Jeżyny z cukrem gotujemy, aż zmiękną i się rozpadną. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek.

Zimną śmietankę miksujemy z mascarpone, aż do zgęstnienia. Dodajemy powoli przetarte owoce. 

Żelatynę dodajemy do wody, podgrzewany lekko (np. w mikrofali) i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do kremu i mieszamy.

Masę wkładamy do lodówki, powinna lekko się ściąć.


W międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki. 

Ryż preparowany mieszamy z kajmakiem. Układamy na herbatnikach i wyrównujemy mokrą łyżką. 

Na górę wykładamy masę jeżynową. Powinna być na tyle ścięta aby nie rozpłynęła się na cieście.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Ciasto podajemy schłodzone.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty