Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasto bez pieczenia z pianką jeżynową

Ciasto bez pieczenia z pianką jeżynową

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z ryżem preparowanym w kajmaku i słodko-kwaśną pianką z jeżyn. Proste i pyszne!

Składniki:

  • Herbatniki kakaowe - ok. 200g
  • Ryż preparowany - 100g
  • Kajmak - 400g

Pianka jeżynowa:

  • Jeżyny 1kg
  • Cukier - 4 łyżki
  • Mascarpone - 250g
  • Śmietanka kremówka - 200ml
  • Żelatyna - 2 łyżki płaskie
  • Woda - 80ml


Pianka jeżynowa.

Jeżyny z cukrem gotujemy, aż zmiękną i się rozpadną. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek.

Zimną śmietankę miksujemy z mascarpone, aż do zgęstnienia. Dodajemy powoli przetarte owoce. 

Żelatynę dodajemy do wody, podgrzewany lekko (np. w mikrofali) i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do kremu i mieszamy.

Masę wkładamy do lodówki, powinna lekko się ściąć.


W międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki. 

Ryż preparowany mieszamy z kajmakiem. Układamy na herbatnikach i wyrównujemy mokrą łyżką. 

Na górę wykładamy masę jeżynową. Powinna być na tyle ścięta aby nie rozpłynęła się na cieście.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Ciasto podajemy schłodzone.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty