Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Ciasto bez pieczenia z pianką jeżynową

Ciasto bez pieczenia z pianką jeżynową

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z ryżem preparowanym w kajmaku i słodko-kwaśną pianką z jeżyn. Proste i pyszne!

Składniki:

  • Herbatniki kakaowe - ok. 200g
  • Ryż preparowany - 100g
  • Kajmak - 400g

Pianka jeżynowa:

  • Jeżyny 1kg
  • Cukier - 4 łyżki
  • Mascarpone - 250g
  • Śmietanka kremówka - 200ml
  • Żelatyna - 2 łyżki płaskie
  • Woda - 80ml


Pianka jeżynowa.

Jeżyny z cukrem gotujemy, aż zmiękną i się rozpadną. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek.

Zimną śmietankę miksujemy z mascarpone, aż do zgęstnienia. Dodajemy powoli przetarte owoce. 

Żelatynę dodajemy do wody, podgrzewany lekko (np. w mikrofali) i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do kremu i mieszamy.

Masę wkładamy do lodówki, powinna lekko się ściąć.


W międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki. 

Ryż preparowany mieszamy z kajmakiem. Układamy na herbatnikach i wyrównujemy mokrą łyżką. 

Na górę wykładamy masę jeżynową. Powinna być na tyle ścięta aby nie rozpłynęła się na cieście.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Ciasto podajemy schłodzone.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty