Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Tortilla na omlecie z groszkiem

Tortilla na omlecie z groszkiem

Tortilla na omlecie to świetne weekendowe śniadanie. Chrupiący placek z omletem z groszkiem, ciągnącą się mozzarellą i aromatycznym parmezanem. Świetnie smakuje na ciepło, ale sprawdzi się też na zimno jako przekąska do pracy.

Składniki:
  • Tortilla - 2szt
  • Jajka - 4szt
  • Groszek zielony (może być mrożony) - 100g
  • Cebula - 1szt
  • Papryka - 1/2 szt
  • Przyprawy - pieprz, sól, słodka papryka
  • Olej - 2 łyżeczki
  • Mozzarella - 125g
  • Parmezan - 2 łyżeczki
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy groszek, doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Warzywa dzielimy na pół. 
Na dużej patelni podgrzewamy 1 łyżeczkę oleju. Dodajemy połowę warzyw. Smażymy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy 2 roztrzepane jajka i rozkładamy na patelni. Szybko układamy tortillę i lekko dociskamy.
Smażymy około 2 minuty na niedużym ogniu. Obracamy placek tak, aby omlet był na górze. Układamy połowę mozzarelli i łyżeczkę parmezanu. Smażymy, aż placek mocno się zarumieni.

Tortilla na omlecie z groszkiem

Składamy na pół i podajemy od razu. Całość można posypać prażonymi ziarenkami lub rukolą.

Tortilla na omlecie z groszkiem



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty