Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Deser z twarogu i masła orzechowego

Deser z twarogu i masła orzechowego

Bardzo konkretny i pożywny deser, który sprawdzi się nawet jako śniadanie. Twaróg, masło orzechowe, kakao i świeże owoce - czyli pysznie i zdrowo.

Składniki na 4 porcje:

  • Twaróg półtłusty - 250g
  • Jogurt naturalny - 200g
  • Masło orzechowe - 1 duża łyżka
  • Kakao - 2 płaskie łyżki
  • Erytrol - 3-4 łyżki, do smaku (można także użyć cukru lub innego słodzika)
  • Świeże owoce do dekoracji - u mnie borówki, truskawki, poziomki, maliny


Twaróg, jogurt, masło orzechowe, kakao i słodzidło miksujemy w blenderze, aż do uzyskania gładkiej masy. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy do smaku. 

Deser wykładamy do miseczek lub pucharków i dekorujemy owocami. Podajemy po schłodzeniu.

Jeśli chcecie zjeść deser jako śniadanie warto dodać do niego łyżkę uprażonych płatków owsianych.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty