Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Deser z twarogu i masła orzechowego

Deser z twarogu i masła orzechowego

Bardzo konkretny i pożywny deser, który sprawdzi się nawet jako śniadanie. Twaróg, masło orzechowe, kakao i świeże owoce - czyli pysznie i zdrowo.

Składniki na 4 porcje:

  • Twaróg półtłusty - 250g
  • Jogurt naturalny - 200g
  • Masło orzechowe - 1 duża łyżka
  • Kakao - 2 płaskie łyżki
  • Erytrol - 3-4 łyżki, do smaku (można także użyć cukru lub innego słodzika)
  • Świeże owoce do dekoracji - u mnie borówki, truskawki, poziomki, maliny


Twaróg, jogurt, masło orzechowe, kakao i słodzidło miksujemy w blenderze, aż do uzyskania gładkiej masy. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy do smaku. 

Deser wykładamy do miseczek lub pucharków i dekorujemy owocami. Podajemy po schłodzeniu.

Jeśli chcecie zjeść deser jako śniadanie warto dodać do niego łyżkę uprażonych płatków owsianych.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty