Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Deser z twarogu i masła orzechowego

Deser z twarogu i masła orzechowego

Bardzo konkretny i pożywny deser, który sprawdzi się nawet jako śniadanie. Twaróg, masło orzechowe, kakao i świeże owoce - czyli pysznie i zdrowo.

Składniki na 4 porcje:

  • Twaróg półtłusty - 250g
  • Jogurt naturalny - 200g
  • Masło orzechowe - 1 duża łyżka
  • Kakao - 2 płaskie łyżki
  • Erytrol - 3-4 łyżki, do smaku (można także użyć cukru lub innego słodzika)
  • Świeże owoce do dekoracji - u mnie borówki, truskawki, poziomki, maliny


Twaróg, jogurt, masło orzechowe, kakao i słodzidło miksujemy w blenderze, aż do uzyskania gładkiej masy. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy do smaku. 

Deser wykładamy do miseczek lub pucharków i dekorujemy owocami. Podajemy po schłodzeniu.

Jeśli chcecie zjeść deser jako śniadanie warto dodać do niego łyżkę uprażonych płatków owsianych.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty