Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Chrupiące tortille z mięsem z rosołu

Chrupiące tortille z mięsem z rosołu

Chrupiące tortille z farszem z mięsem z rosołu i warzywami. To ciekawy, dużo mniej pracochłonny zamiennik krokietów. Takie tortille są pyszne i w duchu zero waste. 

Składniki:

  • Tortille - 4szt
  • Mięso z rosołu (u mnie kawałek wołowiny i mięso z szyi indyka) - 300g
  • Marchew - 2szt
  • Cebula - 1szt
  • Seler naciowy - 1/2 szt
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Słodka papryka - 1 łyżeczka
  • Pieprz, sól do smaku
  • Parmezan - 4 łyżeczki
  • Olej do smażenia


Mięso z rosołu kroimy drobno. Marchew, cebulę i seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Na niedużej ilości oleju smażymy warzywa. Gdy zmiękną dodajemy mięso, koncentrat i doprawiamy do smaku.

Na niedużej ilości oleju podsmażamy tortillę. Kiedy będzie już przyrumieniona od dołu, układamy porcję mięsa z warzywami i posypujemy parmezanem.

Chrupiące tortille z mięsem z rosołu

Zwijamy w rulon i jeszcze chwilę smażymy jeszcze chwilę. Dzięki temu rulon zachowa kształt i będzie bardzo chrupiący.

Chrupiące tortille z mięsem z rosołu

Tortille podajemy od razu. Świetnie smakują z kubkiem barszczu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty