Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Chrupiące tortille z mięsem z rosołu

Chrupiące tortille z mięsem z rosołu

Chrupiące tortille z farszem z mięsem z rosołu i warzywami. To ciekawy, dużo mniej pracochłonny zamiennik krokietów. Takie tortille są pyszne i w duchu zero waste. 

Składniki:

  • Tortille - 4szt
  • Mięso z rosołu (u mnie kawałek wołowiny i mięso z szyi indyka) - 300g
  • Marchew - 2szt
  • Cebula - 1szt
  • Seler naciowy - 1/2 szt
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Słodka papryka - 1 łyżeczka
  • Pieprz, sól do smaku
  • Parmezan - 4 łyżeczki
  • Olej do smażenia


Mięso z rosołu kroimy drobno. Marchew, cebulę i seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Na niedużej ilości oleju smażymy warzywa. Gdy zmiękną dodajemy mięso, koncentrat i doprawiamy do smaku.

Na niedużej ilości oleju podsmażamy tortillę. Kiedy będzie już przyrumieniona od dołu, układamy porcję mięsa z warzywami i posypujemy parmezanem.

Chrupiące tortille z mięsem z rosołu

Zwijamy w rulon i jeszcze chwilę smażymy jeszcze chwilę. Dzięki temu rulon zachowa kształt i będzie bardzo chrupiący.

Chrupiące tortille z mięsem z rosołu

Tortille podajemy od razu. Świetnie smakują z kubkiem barszczu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty