Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Chrupiące tortille z mięsem z rosołu

Chrupiące tortille z mięsem z rosołu

Chrupiące tortille z farszem z mięsem z rosołu i warzywami. To ciekawy, dużo mniej pracochłonny zamiennik krokietów. Takie tortille są pyszne i w duchu zero waste. 

Składniki:

  • Tortille - 4szt
  • Mięso z rosołu (u mnie kawałek wołowiny i mięso z szyi indyka) - 300g
  • Marchew - 2szt
  • Cebula - 1szt
  • Seler naciowy - 1/2 szt
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Słodka papryka - 1 łyżeczka
  • Pieprz, sól do smaku
  • Parmezan - 4 łyżeczki
  • Olej do smażenia


Mięso z rosołu kroimy drobno. Marchew, cebulę i seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Na niedużej ilości oleju smażymy warzywa. Gdy zmiękną dodajemy mięso, koncentrat i doprawiamy do smaku.

Na niedużej ilości oleju podsmażamy tortillę. Kiedy będzie już przyrumieniona od dołu, układamy porcję mięsa z warzywami i posypujemy parmezanem.

Chrupiące tortille z mięsem z rosołu

Zwijamy w rulon i jeszcze chwilę smażymy jeszcze chwilę. Dzięki temu rulon zachowa kształt i będzie bardzo chrupiący.

Chrupiące tortille z mięsem z rosołu

Tortille podajemy od razu. Świetnie smakują z kubkiem barszczu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty