Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Rumsztyk z cebulą
Soczysty kotlet z mięsa wołowego, podany z dużą ilością cebuli. Był bardzo popularnym daniem w czasach PRL, ale warto wrócić do tego przepisu!
Składniki:
- Mięso wołowe - 600g (nie powinno być zbyt chude)
- Woda - 3 łyżki
- Sól i pieprz
- Cebula - 400g
- Tłuszcz do smażenia - smalec lub olej
Do kotletów użyłam kilku różnych kawałków wołowiny - mniej i bardziej tłustych, aby kotlety były smaczne i soczyste.
Mięso siekamy tasakiem lub mielimy na grubych oczkach. Mieszamy z zimną wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso dzielimy na 4 części i z każdej formujemy kotleta.
Cebule kroimy w piórka.
Kotlety smażymy na tłuszczu, aż do zarumienienia z obu stron. Sprawdzamy, czy w środku są już gotowe.
Kotlety zdejmujemy z patelni, a na ich miejsce dajemy cebulę. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, aż będzie miękka. Kotlety dajemy z powrotem na patelnię i jeszcze kilka minut dusimy z cebulą.
Rumsztyk podajemy z ziemniakami i warzywami (opiekane ziemniaczki i fasolka z bułką tartą sprawdziły się idealnie).
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dzięki!
Usuń