Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Curry z dynią, kalafiorem i cieciorką

Kremowe, jesienne curry w wersji wegańskiej - z warzywami i tofu. Pikantne i dobrze doprawione, jest idealne na zimniejsze dni. Składniki: Dynia miąższ - 400g Kalafior - 1/2 szt Ciecierzyca gotowana - 200g Tofu naturalne - 180g Mleko kokosowe - 200ml Pasta curry (u mnie zielona) - 1 łyżka Bulion - 200ml Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Sól, pieprz i słodka papryka - do smaku W garnku podgrzewamy bulion z mlekiem kokosowym, koncentratem i pastą curry. Dynię kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na różyczki - oba warzywa dodajemy do garnka. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy odcedzoną ciecierzycę i pokrojone w kostkę tofu. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut, często mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadać się.  Doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z dodatkiem ryżu lub indyjskich chlebków, na przykład aloo paratha .

Rumsztyk z cebulą

Rumsztyk z cebulą

 

Soczysty kotlet z mięsa wołowego, podany z dużą ilością cebuli. Był bardzo popularnym daniem w czasach PRL, ale warto wrócić do tego przepisu!

Składniki:

  • Mięso wołowe - 600g (nie powinno być zbyt chude)
  • Woda - 3 łyżki
  • Sól i pieprz
  • Cebula - 400g
  • Tłuszcz do smażenia - smalec lub olej


Do kotletów użyłam kilku różnych kawałków wołowiny - mniej i bardziej tłustych, aby kotlety były smaczne i soczyste. 

Mięso siekamy tasakiem lub mielimy na grubych oczkach. Mieszamy z zimną wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso dzielimy na 4 części i z każdej formujemy kotleta.

Cebule kroimy w piórka. 

Kotlety smażymy na tłuszczu, aż  do zarumienienia z obu stron. Sprawdzamy, czy w środku są już gotowe. 

Kotlety zdejmujemy z patelni, a na ich miejsce dajemy cebulę. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, aż będzie miękka. Kotlety dajemy z powrotem na patelnię i jeszcze kilka minut dusimy z cebulą. 

Rumsztyk podajemy z ziemniakami i warzywami (opiekane ziemniaczki i fasolka z bułką tartą sprawdziły się idealnie).


Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty