Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Rumsztyk z cebulą

Rumsztyk z cebulą

 

Soczysty kotlet z mięsa wołowego, podany z dużą ilością cebuli. Był bardzo popularnym daniem w czasach PRL, ale warto wrócić do tego przepisu!

Składniki:

  • Mięso wołowe - 600g (nie powinno być zbyt chude)
  • Woda - 3 łyżki
  • Sól i pieprz
  • Cebula - 400g
  • Tłuszcz do smażenia - smalec lub olej


Do kotletów użyłam kilku różnych kawałków wołowiny - mniej i bardziej tłustych, aby kotlety były smaczne i soczyste. 

Mięso siekamy tasakiem lub mielimy na grubych oczkach. Mieszamy z zimną wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso dzielimy na 4 części i z każdej formujemy kotleta.

Cebule kroimy w piórka. 

Kotlety smażymy na tłuszczu, aż  do zarumienienia z obu stron. Sprawdzamy, czy w środku są już gotowe. 

Kotlety zdejmujemy z patelni, a na ich miejsce dajemy cebulę. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, aż będzie miękka. Kotlety dajemy z powrotem na patelnię i jeszcze kilka minut dusimy z cebulą. 

Rumsztyk podajemy z ziemniakami i warzywami (opiekane ziemniaczki i fasolka z bułką tartą sprawdziły się idealnie).


Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty